Apu

Rahan lyhyt historia: Näin seteliraha syntyi 600-luvun Kiinassa – Bitcoinin keksijä yhä tuntematon

Rahan lyhyt historia: Näin seteliraha syntyi 600-luvun Kiinassa – Bitcoinin keksijä yhä tuntematon
Ensimmäiset kolikot lyötiin jo noin 2 600 vuotta sitten, ja paperirahaakin on käytetty 1 400 vuotta. Nyt maksuväline on yhä useammin ­sähköinen, joskus jopa niin sanottu kryptovaluutta.
Julkaistu: 29.4.2021
Ihmiset ovat maailman sivu ­käyneet kauppaa. Ennen rahan keksimistä maksuvälineeksi ovat käyneet niin lehmät, lampaat, kamelit, näkinkengät kuin ­suomalaisille tutut oravan­nahatkin.
Ensimmäiset kolikot otettiin käyttöön Lydian kuningaskunnassa nykyisen ­Turkin alueella 600-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Rikas kuin Kroisos -sanonta juontaa Lydian viimeiseen kuninkaaseen, joka tunnetaan satumaisista rikkauksistaan. Lydiasta kolikot levisivät Kreikkaan, Persiaan, Makedoniaan ja myöhemmin Rooman keisarikuntaan. Kolikkoja tehtiin hopeasta, pronssista ja kullasta.
Isojen kolikkomäärien kantaminen oli raskasta puuhaa. Kiinalaishallitsijat ­keksivät, että metallirahojen kanniskelun sijaan niitä voidaan säilyttää palatsissa ja vakuudeksi kolikoiden omistajuudesta annetaan paperinen todiste.
Näin 600-luvulla otettiin käyttöön ensimmäiset ”setelit”. Paperinpalalla ei ollut ­itsessään arvoa. Sen käyttö perustui ­luottamukseen ja tietoon siitä, että sen voi vaihtaa kullaksi, hopeaksi tai kolikoiksi.

Maailman vanhin valuutta

Nykyään Yhdistyneet kansakunnat ­tunnistaa maailmassa 180 valuuttaa. ­Vanhin edelleen käytössä oleva valuutta on Brittien punta, se otettiin käyttöön 700-luvulla. Uusin valuutta on vuonna 2011 virallistettu Etelä-Sudanin punta.
Digitaalisuus on tuonut markkinoille kryptovaluutat, joista maailmalla ­tunnetuin on bitcoin. Sen loi nimimerkki Satoshi Nakamoto vuonna 2008.
Kun tavallisen rahan määrästä ja ­aitoudesta vastaa keskuspankki, toimii bitcoin ilman minkään valtion tai keskuspankin tukea. Bitcoineja luodaan tieto­koneella louhimalla.
Raha on muuttunut ihmisten arjessa yhä näkymättömämmäksi, kun pankki­tilillä olevista rahoista merkitään digitaalinen koodi muovikortille tai tietokoneen muistiin. Harva kuljettaa enää mukanaan seteleitä ja kolikoita, kun maksu hoituu näppärästi vaikkapa älysormusta tai ­-kelloa vilauttamalla.
Kommentoi »