Tuulilasi

Pyöräliitto: Kevytautolakien peruminen on voitto liikenneturvallisuudelle

Pyöräliitto: Kevytautolakien peruminen on voitto liikenneturvallisuudelle
Tänään on uutisoitu Euroopan Komission kirjeestä ulkoministeri Pekka Haavistolle liittyen niin kutsuttuja kevytautoja koskevaan lainsäädäntöön. Kirjeessä Euroopan komissio nostaa esiin ehdotettun ajoneuvoluokan aiheuttamia liikenneturvallisuusriskejä, päästöongelmia ja direktiivien vastaisuuksia.

Pyöräliitto oli yksi lakihankkeesta Euroopan komissiolle kannellut taho.

“Suurin ongelma tässä on turvallisuus. Tarkoituksena oli antaa riskiryhmälle ajo-oikeus henkilöautoon ilman ajo-opetustunteja”, kertoo Pyöräliiton hallituksen varapuheenjohtaja Marjut Ollitervo.

“Toteutuessaan laki olisi heikentänyt jalan ja pyörällä liikkuvien ihmisten turvallisuutta.”

Euroopan komissio näkee asian samoin. Kirjeessä todetaan, että kevytautoista “saattaa seurata vakavia turvallisuusongelmia haavoittuvassa asemassa oleville tienkäyttäjille” ja nostetaan esiin autojen suuri massa, kokemattomat kuljettajat, suuri matkustajamäärä ja nopeudenrajoittimen kiertämisen mahdollisuudet.

Pyöräliitto korostanut koko lakihankkeen ajan myös sen päästöongelmia.

“Tämä lisäisi nuorten autoilua ja on sitä myöten ristiriidassa ilmastotavoitteiden kanssa”, Ollitervo toteaa.

Komission kanta ei tullut yllätyksenä Suomelle, sillä komissio nosti esiin jo lakien valmisteluvaiheessa sen ongelmat. Siitä huolimatta lait vietiin läpi edellisen hallituksen toimesta.

“Onneksi meillä on EU, joka estää jäsenvaltioita säätämästä pöhköjä lakeja”, Ollitervo kiittelee.

Hallituksen tulee perua lakimuutokset

Pyöräliitto kehottaa Antti Rinteen hallitusta käynnistämään toimenpiteet kevytautoihin liittyvien lakien peruuttamiseksi. Lakien oli tarkoitus astua voimaan marraskuussa. Ne voidaan vielä perua ilman suurempaa vahinkoa kuluttajille ja yrityksille.

Lakien peruminen olisi Pyöräliiton mukaan merkittävä liikenneturvallisuus-, ilmasto- ja kansanterveysteko.

(Lähde: Pyöräliitto)

Julkaistu: 28.8.2019
7 kommenttia