Mondo

Pyöräile Skotlannin saariston klassikkoreitti

Pyöräile Skotlannin saariston klassikkoreitti
Skotlannin Ulko-Hebrideillä poljetaan läpi upeiden maisemien ja hankitaan tuulenpitäviä tuliaisia.
Julkaistu: 6.6.2019

Skotlannin luoteissaaristossa sijaitsee Ulko-Hebridien saari­ryhmä. Sen päästä päähän kulkeva Hebridean Way on yksi retkipyöräilyn klassikkoreiteistä.

Sijainti Atlantin keskellä takaa jatkuvan tuulen. Vajaan 300 kilometrin matka suositellaankin polkemaan etelästä pohjoiseen eli Vatersaysta Butt of Lewisiin, jolloin tuuli on yleensä myötäinen. Vatersayn viereen Castle­bayhin pääsee Obanin satamasta, josta kannattaa myös vuokrata fillarit. Esimerkiksi Oban Cycles vuokraa laadukkaita maantie­pyöriä, hybridejä ja fillari­laukkuja.

Reissuun kannattaa varata aikaa noin viikko, jonka ajaksi fillarivuokraus maksaa 145 euroa. Kalustolle voi myös sopia noudon reissun päätepisteeseen.

Reitti kulkee karujen kuu­­maisemien ja häikäisevän valkohiekkaisten rantojen läpi. Saarelta toiselle pääsee CalMacin lautoilla, joiden aikataulut on hyvä selvittää etukäteen.

Pyöräilijät ajavat asfaltoidun autotien sivussa. Liikennettä on vähän, ja autoilijat ottavat pyörällä liikkuvat hyvin huomioon.

Isle of Lewisiltä löytyy historiallisia kivitaloja.

Kiinnostavia pysähdys­kohteita reitin varrella ovat esimerkiksi Callanishin Stonehengeä muistuttavat kivimuodostelmat ja Gearrannanin muinainen kalastaja­kylä, jossa voi myös yöpyä.

Matkamuistoista parhaita ovat sateen ja tuulen kestä­västä Harris Tweed -villakankaasta tehdyt tuotteet. Kutomista pääsee seuraamaan The Crossbost Harris Tweed Weaving Companyssa. Sunnuntaille on turha suunnitella minkäänlaisia ostoskierroksia, sillä saarelaiset ovat hyvin uskonnollista väkeä.

Kommentoi »