Apu

Putin hajotti hallituksen – Ennakoi presidenttikauden loppua – Kai Mykkänen: "On selvää, että seuraajan valinta tapahtuu Putinin ja hänen lähipiirinsä orkestroimana"

Putin hajotti hallituksen – Ennakoi presidenttikauden loppua – Kai Mykkänen: "On selvää, että seuraajan valinta tapahtuu Putinin ja hänen lähipiirinsä orkestroimana"
Putin yllätti, ja kansanedustaja Kai Mykkänen (kok.) arvioi peliliikkeitä.
Julkaistu: 24.1.2020

Venäjän presidentti Vladimir Putin yllätti viime viikolla hajottamalla hallituksen ja vaihtamalla pääministeri Dmitri Medvedevin suomalaisille tuntemattomaan, Venäjän liittovaltion veroviraston johdossa olleeseen Mihail Mishustiniin.

Venäjää hyvin tunteva ja vuosina 2006–2008 Sampo-pankin yrityspankkiirina Venäjällä työskennellyt kansanedustaja Kai Mykkänen sanoo, että jos jokin on selvää niin se, että operaatio on valmistautumista Putinin viimeisen presidenttikauden päättymiseen.

Kansanedustaja Kai Mykkänen arvioi, että Vladimir Putin pyrkii tempaamaan aloitteen vahvasti käsiinsä ja olemaan aktiivinen pomo, ei hiipuva vanhus.

Aikooko Putin palata pääministeriksi 2024?

– En pitäisi sitä todennäköisimpänä vaihtoehtona. Varsin moni venäläinen ärtyi kymmenen vuoden takaisesta manööveristä, kun Putin kävi välillä kauden pääministerinä ja aloitti sitten uuden kahden kauden sarjan presidenttinä. Samansuuntainen liike sisältäisi riskejä kansan kyllästymisen lietsomisesta.

Mykkänen ei menisi vannomaan sitäkään, että Putin lopulta enää haluaakaan operatiiviseen vastuuseen.

– Ehkä hän pyrkii tempaamaan aloitteen vahvasti käsiinsä ja näyttämään, että hän on aktiivinen pomo, joka pistää koko pelilaudan leveydeltä hommaa uusiksi. Ei siis hiipuva vanhus, jolle muiden on sopivaa jo katsoa vaihtoehtoja.

Ensimmäiselle kaudelleen valittu Venäjän federaation presidentti Vladimir Putinin kävi Suomessa Tasavallan presidentti Tarja Halosen vieraana 3.9.2001.

Mitä tämä merkitsee demokratialle?

– Minusta ei ratkaisevasti juuri mitään. On selvää, että seuraajan valinta tapahtuu Putinin ja hänen lähipiirinsä orkestroimana. Optimisti voisi kenties sanoa, että duuman roolin ja hallituksen itsenäisyyden vahvistaminen mahdollistaa asteittaisemman siirtymisen aitoon monipuoluedemokratiaan.

Kai Mykkänen arvelee, että välitön vaikutus Suomelle on siinä, miten operaatio vaikuttaa Putinin ulkopolitiikkaan.

– Välittömistä vaikutuksista riippumatta meidän on pakko varautua siihen, että ennen pitkää pietarilaisten yliedustus Venäjän johdossa vähenee. Ja varsinkin sen pietarilaiseliitin sukupolven, jolle Suomi oli 1980–90-luvulla haavemaa.

Mykkänen muistuttaa, että  Mihail Mishustin on moskovalainen.

– Väistyvä Medvedev taas oli Putinin vanhaa pietarilaista lähipiiriä, kuten suuri osa vanhan hallituksen muistakin avainhenkilöistä.

Julkaistu 23.1.2020 klo 10:30 – Päivitetty 24.1.2020 klo 20:59

1 kommentti