Apu

Puolituisen retket (Hobitti-arvio)

Puolituisen retket (Hobitti-arvio)
Viisi syytä katsoa vuodenvaihteen elokuvatapaus eli ensimmäinen osa Hobitti-trilogiasta. Ja neljä syytä olla katsomatta.

Hobitti on nyt nähty. Tässä viisi syytä katsoa vuodenvaihteen elokuvatapaus eli ensimmäinen osa Hobitti-trilogiasta. Ja neljä syytä olla katsomatta.

Katso:

1. Hobitti vie takaisin Keski-Maahan, Taru sormusten herrasta -trilogiasta tuttuun maailmaan. Jos pitää sormuselokuvista, Hobitti : odottamaton matka on pakko nähdä. Elokuva vie Keskimaahan 60 vuotta ennen Sormusten herran tapahtumia, Bilbo Reppulin seikkailuihin.

2. Seikkailu on vetävä. J.R.R. Tolkienin alkuteosta Hobitti – sinne ja takaisin on laajennettu. Elokuvasta ja kirjasta tuttuja hahmoja ja tapahtumia syvennetään.

3. Ohjaaja Peter Jackson on fantasian mestari. Hän osaa luoda maailman, joka on uskottava, ja seikkailun, jonka jatko-osat on nekin pakko katsoa. Vaikka pieni kirja onkin, laajennettuna Hobitista riittää materiaalia helposti kolmeen elokuvaan.

4. Elokuvan voi nähdä kolmiulotteisena, uudessa HFR 3D -muodossa. Tämä tarkoittaa heijastaa valkokankaalle 48 kuvaa sekunnissa perinteisen 24 kuvan sijaan,

5. Klonkku on tässäkin elokuvassa mahtava hahmo. Otusta näyttelevä Andy Serkis tekee loistotyötä.

Jätä väliin:

4. Ei sille voi mitään: Hobitti käy Taru sormusten herrasta -trilogian lämmöllä. Jos aiepi saaga ei ole uponnut, ei tämäkään uppoa.

3. Täysin Tolkienin Hobitti-kirjalle omistautunut fani voi pettyä elokuvassa otettuihin vapauksiin. Toisaalta tarina on Tolkienin maailmalle uskollinen, mikä lie tärkeämpää. (Ensimmäisessä Tove Janssonin kuvittamassa suomennoksessa vuodelta 1973 Hobitti oli muuten suomeksi hoppeli. Kirjassa seikkaili hoppeli Kalpa Kassinen.)

2. Yksittäisenä elokuvana Hobitti junnaa paikoittain pahasti. Keski-Maan fantasiatunnelmissa viivytään tarinankuljettamisen kustannuksella.

1. Kohti lentävät kivet ja päin heilahtavat nuijat voivat saada pään kipeäski 3D-elokuviin tottumattomille. Toki leffaa näytetään myös vanhana kunnon kaksiulotteisena versiona.

Julkaistu: 11.12.2012
Kommentoi »