Apu

Punainen jättiläinen


"Ei mikään ole maailmassa muuttumatonta, saa illaksi aamu ja päiväksi yö", runoili Bertolt Brecht.

Valtava musta aukko ahmaisi punaisen jättiläisen, kertoo uutinen avaruudesta. Punainen jättiläinen nielaisi valtavan mustan aukon, kertoo uutinen Ranskasta. Sosialistien François Hollanden voitto oikeiston Nicolas Sarkozysta saattaa enteillä yleisemminkin tuulen kääntymistä Euroopassa.

Oli aika, jolloin lähes kaikkien EU-maiden pääministerit olivat sosiaalidemokraatteja. Nyt on ollut pitkä jakso, jolloin lähes kaikkien pääministerit ovat olleet oikeistolaisia. On näyttänyt jopa siltä, että vanha vuorottelujärjestelmä olisi lakannut toimimasta, ja oikeiston valta jatkuisi täältä ikuisuuteen.

"Ei mikään ole maailmassa muuttumatonta, saa illaksi aamu ja päiväksi yö", runoili Bertolt Brecht.

Pettymyksen siemen

Voittoon sisältyy aina pettymyksen siemen.

Hollanden voitto tuskin muuttaa Ranskaa tai Eurooppaa niin paljon kuin vaalilupauksista voisi päätellä.

On toisaalta hyväkin, ettei kaikkia lupauksia tarvitse ottaa ihan tosissaan. Ainakaan markkinavoimat eivät ottaneet. Siitä kertoo se, etteivät korot lähteneet nousuun Hollanden voiton vuoksi.

Euron pelastamiseksi luoduissa mekanismeissa voi olla paljonkin parantamista, mutta vaivoin kokoon saatujen sopimusten auki repiminen johtaisi todennäköisesti vain tuhoisaan kaaokseen.

Sikasykli

Kreikassa taas molemmat äärilaidat voittivat. Tästä tuskin seuraa mitään hyvää sen enempää Kreikalle kuin Euroopalle. Mutta vaikeaa on kreikkalaisia äänestäjiä tuomitakaan. He ovat syystä pettyneitä niin sosialisteihin kuin maltilliseen oikeistoon. Molemmat ovat syyllisiä maan nykyiseen alennustilaan.

Kreikan politiikassa on iät ja ajat vallinnut niin sanottu sikasykli, jonka tohtori Pekka Korpinen loi aikanaan kuvaamaan asuntomarkkinoita. Vaaleissa on valittu vain puolue, jonka vuoro on sikailla.

Kohtuus ei riitä

Nokian hallituksen entinen puheenjohtaja Jorma Ollila torjuu puheet yritysjohtajien ahneudesta, kohtuuttomista palkoista ja palkkioista. Ne ovat Suomessa hänen mukaansa hyvin kohtuullisia.

Ollila oli itse pitkään Suomen eniten tienaava yritysjohtaja, joten hän sen tietää. Hänen tulonsa olivat 50 miljoonaa euroa huippuvuonna 2000. Pahimpinakin katovuosina ne ovat olleet yli 10 miljoonaa euroa.

Ollilaan ja muihin suuryritysten johtajiin pätee se, mitä valtioneuvos K. A. Fagerholm sanoi alkoholista: "Liika on liikaa, mutta kyllä kohtuus on ehdottomasti liian vähän."

Lottokansan todellisuus

Ollila ja hänen kaltaisensa elävät maailmassa, jossa käsitys tavallisten ihmisten elämästä ja sitä kautta kohtuudesta on aivan aidosti vääristynyt tai kadonnut.

Miljoonan voitto on lottokansalle jättipotti ja unelmien täyttymys. Ollilan maailmassa kymmenen miljoonaa sinne tai tänne ei ole mitään maininnan arvoista.

Tietämättömyyteen ihmisten arjesta sortui myös jääkiekkoliitto. 150–500 euroa yhdestä ottelulipusta ei ehkä ole mitään Kalervo Kummolan maailmassa, mutta lottokansalta se sulkee areenan ovet. Rahvaan urheilusta tuli hetkessä herkkua, johon on varaa vain Ollilan kaltaisilla herroilla.

Kansalliset merkkimiehet, tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalervo Kummola, avasivat perjantaina Hartwall Areenalla jääkiekon MM-kisat.

Heittolaukauksia

1) Puolueen lehdestä tehtiin maan kiinnostavin poliittinen sivusto. Krp, vähemmistövaltuutettu ja JSN kiinnostuivat oitis.

2) Nokia ei ole enää palava öljynporauslautta, vaan kännykkänsä hajalle kompuroinut Lasse Virén.

3) Ollilan aksiooma: Alle 50 miljoonaa euroa vuodessa tienaava ei voi olla ahne.

4) Ahneella on kultainen loppu.

5) Vielä aneiden aikaan 500 eurolla pääsi taivaaseen, nyt enää kiekko­kisojen loppu­otteluun.

5) Erikoistarjous: yksi neljän lipun hinnalla taivaaseen, neljä yhden hinnalla helvettiin.

Julkaistu: 10.5.2012