Apu

Puhelimen näyttö rikki? – Tulevaisuuden älypuhelimissa näyttö voi korjata itsensä 20 minuutissa – Näin uusi materiaali toimii

Puhelimen näyttö rikki? – Tulevaisuuden älypuhelimissa näyttö voi korjata itsensä 20 minuutissa – Näin uusi materiaali toimii
Korean tiede- ja teknologiainstituutin tutkijat ovat kehittäneet näyttömateriaalin, joka korjaa omat särönsä.
Julkaistu: 19.1.2021
Kun kännykän näyttö rikkoontuu, on edessä suolainen korjauslasku tai sinnittely halkeilleen näytön kanssa ennen uuden laitteen ostoa. Ei välttämättä tulevaisuudessa, sillä Korean tiede- ja teknologiainstituutin tutkijat ovat kehittäneet näyttömateriaalin, joka korjaa omat särönsä.
Salaisuutena on pellavaöljy ja väritön polymidi (CPI). CPI on joustava materiaali, jota käytetään lasin korvikkeena taittuvanäyttöisissä älypuhelimissa.
Tutkijat asettivat pellavaöljyä mikrokapseleihin ja sekoittivat ne silikoniin. Näin saatua seosta käytettiin CPI:n päällysteenä. Kun CPI rikkoutuu, myös kapselit hajoavat ja öljy tunkeutuu syntyneisiin säröihin. Öljy kovettuu, kun se joutuu kosketuksiin ilman kanssa. Ideaalioloissa 95 prosenttia säröistä korjaantuu 20 minuutissa.
Mikä parasta, kaikki tapahtuu huoneenlämpötilassa ja ilman ulkoista painetta toisin kuin aiemmin kehitetyissä itsensä korjaavissa materiaaleissa. Tutkimus on julkaistu Composite Part B: Engineering -lehdessä.
Tulokset ovat lupaavia, mutta vielä on matkaa siihen, että kehitetty teknologia saadaan tuotua labora­toriosta kännykän näyttöihin.
Kommentoi »