Tuulilasi

PSA:n johtaja myöntää: “Opelin tilanne on dramaattinen”


PSA Groupin pääjohtajalla Carlos Tavaresilla on ollut kiireinen vuosi. Johdettuaan yhtiön tuottomarginaalin vuonna 2016 autoteollisuuden ykköseksi Tavares päätti ostaa GM:ltä tappiota tuottavan Opel / Vauxhallin 2,2 miljardilla eurolla. Kauppa teki PSA:sta volyymiltaan Euroopan toiseksi suurimman Volkswagen Groupin jälkeen.
Kuvat Opel

Opelille on asetettu tavoitteeksi olla voitollinen vuonna 2020. Tähän pyritään kulukuurilla; Opelit aletaan tehdä PSA:n alustalla kustannusten säästämiseksi, mutta samaan aikaan Tavares sanoo, ettei Opelin tehtaita tarvitse sulkea tai työntekijöitä irtisanoa.

”Opelin tilanne on dramaattinen, meidän on tehtävä peliliikkeitä nyt. Me tulemme olemaan kärsivällisiä Opelin kanssa, mutta on selvää, ettei tämä tilanne voi jatkua pitkään. Kaikkein tärkein asia on luottamus. Me uskomme ihmisiin ja luotamme työntekijöihimme, uskomme, että ihmiset ovat ratkaisu, eivät ongelma”, Tavares sanoo.

”Pari vuotta Opelin tilanteen paranemiseen menee, ja me uskomme, että juuri nämä ihmiset pystyvät tekemään sen.”

Joidenkin sisäpiirin huhujen mukaan Opelin pelastussuunnitelma on röyhkeä ja pöyhkeä.

”Ei ole väliä, vaikka se olisikin. Kaiken ydin on se, millaisia ratkaisuja me pystymme tarjoamaan Opelin työntekijöille tilanteen korjaamiseksi. Ehkä joku on tuota mieltä siksi, että me olemme todella intohimoisia ja sitoutuneita tähän projektiin. Jos joku näkee sen röyhkeäksi, se on hinta, minkä joudumme Opelin pelastamiseksi maksamaan”, Tavares sanoo.

PSA on ranskalainen yritys, joka on nyt imaissut sisäänsä saksalaisen Opelin. Moni pitää riskinä sitä, että Opel aletaan nähdä ranskalaisena autona, ei saksalaisena. Monella ihmisellä kun on mielipiteensä ranskalaisista autoista…

”Kun kerromme Opelin suunnittelutiimillemme, että he voivat alkaa työskennellä täysillä saksalaisena tiiminä, he tietävät, mitä tehdä. Olen varma, että he löytävät saksalaisen ulottuvuuden, koska he tuntevat sen kulttuurin ja maan. He ymmärtävät myös teknologian ja hyvin tehdyn auton arvon. Sanomme heille: antakaa palaa, näyttäkää koko potentiaalinne. Tämän asian väistämätön seuraus on, että meidän Opeleissamme tulee olemaan entistäkin enemmän saksalaisuutta”, Tavares maalailee. 

Julkaistu: 3.1.2018