Prinssi Harry – rakastunut, ehjäksi varttunut, aikuinen ja pian sulho
Puheenaiheet
Prinssi Harry – rakastunut, ehjäksi varttunut, aikuinen ja pian sulho
Kaksikymmentä vuotta sitten 12-vuotias prinssi Harry tekstasi isoin kirjaimin sanan MUM, laittoi lapun äitinsä prinsessa Dianan arkun päälle ja vaelsi hautajaissaatossa veljensä Williamin vierellä kuin unessa.  Nyt painajainen alkaa hellittää, Harry on päässyt purkamaan suruaan ja alkaa olla valmis aikuisen miehen elämään.
Julkaistu 6.6.2017

Äiti ja poika. Kaksi vuotta tämän kuvan ottamisen jälkeen prinssi William menetti äitinsä. Kuva: MVphotos.

Kruununprinssin pikkuveljellä saattaa olla kuningashuoneiden kurjin sija. Hän on ikään kuin hätävara, varaosa, reservi. Käytettävissä, jos perilliselle tapahtuu jotain. Mukana, mutta syrjässä ja kakkosketjussa. Tarkkailtavana, mutta ei samanlaisessa koulutuksessa ja arvostettuna kuin isoveli.

Kun isoveli perustaa perheen ja saa lapsia, kakkonen putoaa kolmoseksi ja siitä alaspäin.

Vaikeinta varmaan on silloin, kun ikäero on pieni, kuten Tanskan Frederikillä ja Joachimilla – muutama päivä päälle 12 kuukautta – ja kun Joachimista vielä kasvoi isoveljeään kookkaampi, kovasti äitinsä ja isoisänsä näköinen, tutusti hallitsijanoloinen. Prinssi Joachim on hakenut tietään, itseään, puolisoa, ja käyttäytynyt huonosti humalatilassa.

Williamin pyhä lupaus

Britannian prinssi Harryn – oikeasti Henry Charles Albert Davidin – tilanne on ollut toinen. Ensisijaisesti siksi, että tragedia iski hänen ja hänen isoveljensä Williamin elämään elokuussa 1997 ja niittasi veljekset suunnattoman läheisiksi.

William oli 15-vuotias ja Harry kahdentoista, kun heidän äitinsä prinsessa Diana menehtyi auto-onnettomuudessa. Vaikeaa veljeksillä oli sitä ennenkin, kun Dianan ja Walesin prinssi Charlesin avioliitto natisi vuosikausia. Tora ja mustamaalaus kävivät ikävän julkisiksi. Juuri, kun asioiden piti olla jokseenkin järjestyksessä ja erosta tuli virallinen, Diana kuoli.

Pojat olivat edellisellä viikolla viettäneet leppoisaa vapaa-aikaa äitinsä kanssa Välimerellä. Diana jatkoi lomailua silloisen seurustelukumppaninsa Dodi Al-Fayedin kanssa, pojat palasivat kotiin, ja sitten tuli käsittämätön uutinen Pariisista.

Harry ei tahtonut uskoa sitä todeksi. William otti pikkuveljen tukijan ja suojelijan roolia, ja siinä hän on pysynyt näihin päiviin asti.

Kymmenisen vuotta sitten Harry kertoi isonveljen luvanneen hänelle pyhästi yhden asian: veli ei luovu kruunusta, eikä Harry koskaan joudu samaan tilanteeseen kuin heidän isoäitinsä isä. Ujo, kakkoseksi kasvatettu pikkuveli, joka päätyi hallitsijaksi, kun kuningas Edward VIII valitsi kruunun sijasta eronneen amerikkalaisen Wallis Simpsonin.

Turtana on hyvä olla

Harrysta kasvoi kapinallinen. Hän bailasi, herätti pahennusta opiskelijajuhlissa, koristi naamiaisasunsa ajattelemattomasti hakaristillä: Harry the Nazi julisti Sun-lehti. Hän joutui isänsä määräyksestä hetkeksi vieroitushoitoon, nautti nättien tyttöjen seurasta.

Menossa näkyi selkeä desperado-henki: mitä välii? Mutta armeijahommat Harry hoiti hyvin. Hän viipyi armeijan palveluksessa yhteensä kymmenen vuotta, erosi kapteenina 2015 ja kiitteli kaikkia palveluskavereitaan, yhteisiä kokemuksia, yhteishenkeä – ne vuodet hän sanoi muistavansa ikuisesti.

Rikkaan zimbabwelaisen blondin Chelsy Davyn kanssa Harry seurusteli seitsemän vuotta ja sen jälkeen vakituisin tyttöystävä oli malli-näyttelijä Cressida Bonas – siinä vierähtivät vuodet 2010-2012.

William yritti auttaa veljeään, kehotti tätä hakemaan ammattiapua. Sillä hän tunnisti samat solmut ja käsittelemättömät kivut itsessään – häntä auttoi vakaa kumppanuus Catherine Middldetonin kanssa, oma luotettu ihminen, jolle saattoi puhua kaiken.

Harryn tilannetta pahensivat ikävät spekulaatiot siitä, että ehkä hän ei olekaan prinssi Charlesin lapsi, vaan hänen isänsä olisi James Hewitt, kapteeni ja Dianan ratsastuksenopettaja. Sekä Diana että kapteeni kertoivat julkisesti olleensa rakastavaisia.

Hewitt on pitkäkasvuinen ja punatukkainen kuten Harry. Välillä skandaalilehdet metsästivät dna-näytettä, vaikkapa yhtä Harryn hiusta, selvittääkseen kuka hänen isänsä on. Jokunen kuukausi sitten erakkomaista elämää Devonin syrjäseuduilla viettänyt Hewitt antoi harvinaisen haastattelun. Siinä hän sanoi yksikantaan, ettei hän ole prinssin isä, ei voi olla. Ja Hewitt jatkoi, että kaveri parka, tämä on hänelle varmaan paljon rankempaa kuin Hewittille. Hän myös sanoi, ettei hänen kadu suhdettaan prinsessaan, jossa todella oli sitä jotakin – mutta joitain omia puheitaan hän katuu.

Pian haastattelun jälkeen Hewitt, 59, sai sydänkohtauksen ja taistelee yhä hengestään.

Harry ja hänen enonsa Spencerin jaarli ovat kuin samasta puusta veistettyjä: punatukkaisia, hoikkia, leveästi hymyileviä. Ei yhdennäköisyyksiä tarvitse etsiä lohduttajakapteenista.

Tämä tuttu kolmikko nähdään usein yhdessä. Prinssi William on saanut tukea Catherine-vaimoltaan, ja yrittänyt parhaansa mukaan auttaa pikkuveljeäkin. Kuva: MVphotos.

Hyvästi stigmat ja tunnemöykyt

Muutaman viime vuoden aikana prinssi Harry on antanut ihmeen avoimia lausuntoja ja toiminut niin kuin puhuu. Hän näkee itsensä niskoittelevana teininä, jonka kyseenalainen elämäntyyli johtui kaiketi siitä, ettei hän osannut käsitellä äitinsä kuolemaa. Patoutunut, käsittelemätön suru nakersi mielenterveyttä ja aiheutti aggressiivista käyttäytymistä – hän sanoo olleensa kuin strutsi, joka hautaa päänsä hiekkaan välttääkseen ongelmien kohtaamista viimeiseen asti.

“Hain ammattiapua 28-vuotiaana päädyttyäni sitä ennen totaalikaaokseen. Olin lähellä täydellistä romahdusta useampaan kertaan”, Harry sanoo The Telegraphin haastattelussa ja kiittää Williamia, joka sai hänet uskomaan, että alkaa olla ammattiavun aika.

Terapiakeinoksi psykologin kanssa keskustelujen ohelle nousi nyrkkeily: se auttoi aggressioiden purkamisessa, muuten jonain päivänä olisi voinut tapahtua mitä vain, Harry oivalsi.

Prinssi alkoi toimia aktiivisesti mielenterveysryhmissä. Hän osallistui keskusteluihin ja leireille, joissa traumoja kokeneet ihmiset puhuivat murheistaan: oli niitä, joilta oli kuollut lapsi tai puoliso tai jotka olivat menettäneet vanhempansa varhain – ihmisiä, joiden elämää olivat muuttaneet sairaudet tai väkivallan kokemukset.

Harry istuu nurmikolla ringissä toisten surujaan purkavien kanssa ja he kaikki puhuvat asioista, joista on tapana vaieta. He eivät peittele, vaan antavat kameroiden ja nauhurien ikuistaa keskustelut. He ovat tavallisia ihmisiä ja julkkiksia – lapsia ja aikuisia, miehiä ja naisia poistamassa stigmoja ja leimoja, purkamassa tuskaa, valheita ja muureja, vapautta etsimässä.

Brittiläinen psykiatrian professori sir Simon Wessley sanoi, että Harry teki julkisella esiintymisellään ja ongelmistaan puhumisella enemmän hyvää 25 minuutissa kuin hän 25 vuoden urallaan.

Meghan Marklen tie prinssi Harryn puolisoksi ei tule olemaan helppo. Kuva: MVphotos.

Jäikö prinssi Philip eläkkeelle Harryn takia?

Apua tuli myös Atlantin toiselta puolelta. Prinssi Harry tutustui yhteisten tuttavien kautta näyttelijä Meghan Markleen. Markle on Pukumies-teeveesarjasta tuttu, amerikkalaisen avoin. Hänen äitinsä on terapeutti ja joogaopettaja. Meghanista tuli Harryn tyttöystävä, joka sanoi, että nyt puhutaan, älä väistele!

Seurustelusuhde on vakava, sen voi päätellä brittihovin julkaisemasta toiveesta, että media jättäisi Meghanin rauhaan. Tyttöystävä nähtiin herttuatar Catherinen sisaren, Pippa Middletonin häissäkin. Yhdessä Harry ja Meghan matkasivat yhteisen ystävänsä häihin Jamaikalle. Meghanin roolihahmo on kirjoitettu ulos tv-sarjasta, ja hän on lopettanut avomielisen blogikirjoittelunsa.

Brittimedia tiedottaa, että nuorenparin vihkimiselle Westminster Abbeyssä ei ole esteitä. Jos kuningatar siis antaa luvan ja arkkipiispa siunaa hankkeen.

Ongelmana on se, että Meghan Markle on eronnut. Hän oli kaksi vuotta naimisissa Trevor Engelsonin kanssa, he seurustelivat ensin seitsemän vuotta, avioituivat ja erosivat pian. Engelson toimii elokuva-alalla. Hänen ensimmäinen keikkansa oli Renny Harlinin Deep blue sea -elokuvan assistentin homma.

Meghan Markle on amerikkalainen, näyttelijä-malli, eronnut, 35-vuotias, hänen isänsä on valkoihoinen, äitinsä afroamerikkalainen. 96 vuotta täyttävä prinssi Philip ilmoitti jokunen viikko sitten jäävänsä eläkkeelle, ja esiintyi heti seuraavana päivänä hyvävoimaisen oloisena julkisuudessa.

Ehkä hän vetäytyi syrjään siksikin, että hänen saattaa olla vaikea hyväksyä esikoispoikansa nuoremman pojan kumppanivalintaa ja pitää suunsa kiinni. Jokainen hovin jäsen, joka on kruununperimysjärjestyksessä seitsemättä sijaa ylempänä, on hankittava kuningatar Elisabetin hyväksyntä avioitumiselleen – Harry on sijalla viisi.

Prinssi Harry oli armeijan palveluksessa kymmenen vuotta. Tuota aikaa hän on kutsunut usein elämänsä ikimuistoisimmaksi. Veteraanit ja sotainvalidit ovat yhä lähellä Harryn sydäntä. Kuva: MVphotos.

Alttari kutsuu

Toukokuussa prinssi Harry isännöi ensimmäisen kerran elämässään puutarhakutsuja Buckinghamin palatsin puutarhassa, tuurasi isoäitiään. Prinssi asteli nurmikolla suoraryhtisenä, komeana, säteilevin silmin ja rupatteli luontevasti vieraiden kanssa. Kesäkuun alussa hän matkasi Singaporeen ja Australiaan edistämään kahta itselleen kaikkein tärkeintä hyväntekeväisyyshanketta: sodassa vammautuneiden veteraanien asiaa ja Afrikan HIV- ja aids-lasten ja orpojen asiaa.

Sotainvalideissa on parikymppisiä rauhanturvaajia ja sotilaita eri operaatioista – Harry itse vietti kymmenen viikkoa Afganistanissa brittijoukoissa. Singaporessa Harry osallistui muslimien ramadanin aikaiseen ilta-ateriaan satojen muiden ruokailijoiden seurassa, heti Manchesterin iskun jälkeen.

Viesti oli selvä: leimat ja yleistykset ovat maailmanrauhan suurin uhka.

Kuvissa prinssi Harry näyttää varmalta ja aikuiselta. Myös sulhaseksi valmiilta.

Kommentoi »