Apu

Prinssi Harry ja Meghan Markle: Windsorin kylä ja brittihovi valmistautuvat kuninkaallisiin häihinPrinssi Harry ja Meghan Markle: Windsorin kylä ja brittihovi valmistautuvat kuninkaallisiin häihin

Brittihovi valmistautuu häihin, joissa eronnut amerikkalaisnainen avioituu maailman halutuimman poikamiehen kanssa. 80 vuotta sitten tämä ei vielä ollut mahdollista, kun Wallis Simpson halusi kuningattareksi.
Teksti Meri Eskola
Kuvat All Over Press, The Royal Borough Image Bank

Maailmanlaajuinen Meghan-kuume saa huippunsa lauantaina, kun Ison-Britannian prinssi Harry, 33, ja hänen morsiamensa, amerikkalaisnäyttelijä Meghan Markle, 36, vihitään Windsorin linnassa Lontoon liepeillä.

Brittihovin tiedottajat ovat tähdentäneet, että hääpari haluaa erityisesti kansalaisten voivan osallistua heidän suureen päiväänsä. Tämä on Harryn ja Meghanin tapa kiittää tuesta, jota he ovat saaneet ympäri maailmaa kihlauksensa julkistettuaan.

Hyväistekeväisyys hääteemana

Vihkiminen Pyhän Yrjön kappelissa alkaa kello 12, ja sen suorittaa Canterburyn arkkipiispa Justin Welby. Häihin kutsuttuja tavisvieraita on pyydetty saapumaan kappeliin jo aamuyhdeksältä ruuhkien välttämiseksi. Kuninkaallisen perheen jäsenet saapuvat kappeliin 40 minuuttia ennen h-hetkeä.

Vihkiminen kestää tunnin, minkä jälkeen vastanaineet tervehtivät ensimmäisenä 200:aa hyväntekeväisyysjärjestöjen edustajaa. Tämä on hääparin toive, sillä Harry ja Meghan aikovat tehdä järjestöjen kanssa paljon työtä tulevaisuudessakin.

Sitten hääpari siirtyy hevosvaunuihinsa, joilla he kiertelevät noin 25 minuuttia Windsorin puiston halki häävastaanotolleen. Morsiuspari on sanonut odottavansa tätä osaa hääpäivästään mielellään. Näin he saavat ilmaista kiitollisuutensa kaduille kerääntyneiden kansalaisten tuesta.

Myös kaikki kirkkoon kutsutut häävieraat siirtyvät vastaanotolle, useat heistä jalkaisin.

Hääjuhlien julkiset osuudet päättyvät, kun hevosajelu on ohi.

Iltapäivän häävastaanotto pidetään Windsorin linnan St. Georgen juhlasalissa, joka toimii usein valtiovierailujen illallissalina. Ruokalistalla arvellaan olevan brittiherkkujen lisäksi amerikkalaista ruokaa morsiamen kotimaan kunniaksi – kenties jopa grillikanaa, jota pari oli valmistamassa, kun prinssi Harry pudottautui polvilleen kosimaan.

Illalla vastanaineista saattaa vielä nähdä vilauksen, kun he siirtyvät Windsorin linnasta Harryn isän, Walesin prinssi Charlesin järjestämään yksityiseen iltajuhlaan Frogmore Houseen.

Hevosvaunulla Pyhän Yrjön kappelista Windsorin linnaan

Windsorissa suuren yleisön osallistuminen häihin tarkoittaa sitä, että linnaan kutsuttujen 2  640 kansalaisen lisäksi kymmenettuhannet kaduille kokoontuneet pääsevät näkemään hääparin, kun vastanaineet siirtyvät Pyhän Yrjön kappelista hevosvaunuilla Windsorin linnaan.

Kutsuvieraiden virtaa pääsee katsomaan aamupäivällä, kun he saapuvat kappeliin.

Morsiamen arvioidaan saapuvan kappeliin autolla pitkin kylän pääväylää, joten kansalaiset näkevät vilauksen Meghanistakin ennen vihkimistä.

Hovin tiedottajat arvelivat etukäteen, että sulhanen ja hänen veljensä, prinssi William saapuvat kappeliin todennäköisesti jalkaisin, jotta he voivat tervehtiä linnan pihalle kerääntyneitä kutsuvieraita.

Kuninkaalliset häät televisioidaan laajasti. Katsojia arvioidaan olevan miljoonia ympäri maailmaa.

Windsorin kylä varautuu hääturismiin

Turismiin tottunut Windsorin kylä eliittikoulu Etonin kupeessa on varautunut hääturisteihin mittavilla järjestelyillä.

Kylään on rakennettu muun muassa 6 000 ennakkoon varattavaa parkkipaikkaa yksityisautoille, ruokakojuja ja isoja valkokankaita, joilta häämenoja näytetään suorana lähetyksenä. 140 vapaaehtoista kuntalaista on tarjoutunut auttamaan vierailijoita hääpäivän aikana, ja kunta on luvannut koristella koko hääreitin.

Kuninkaalliselle perheelle sukunimenkin antanut Windsorin linna on perheenjäsenille erityisen tärkeä. Prinssi Harry on kastettu Pyhän Yrjön kappelissa, jossa hän nyt avioituu, ja hänen isänsä toinen avioliitto Camilla Parker-Bowlesin kanssa siunattiin tässä kirkossa. Harryn setä, Wessexin jaarli Edward ja serkku Peter Philips ovat myös avioituneet kappelissa.

Lokakuussa Windsorissa nähdään toisetkin häät, kun Harryn serkku, prinssi Andrew’n ja hänen entisen vaimonsa, Yorkin herttuatar Sarahin nuorempi tytär, prinsessa Eugenie avioituu sulhasensa Jack Brooksbankin kanssa. Harryn sanotaan vaatineen, että ”kauhusukulaiseksi” nimetty Fergie-täti kutsutaan hänenkin häihinsä.

Pyhän Yrjön kappeliin on haudattu kymmenen aikaisempaa monarkkia, muun muassa vuonna 2002 kuollut kuningataräiti sekä pahamaineinen Henrik VIII ja hänen kolmas vaimonsa Jane Seymour.

Morsiamen vanhemmat tulikokeessa

Morsiusparin vanhemmat ovat häissä merkittävässä roolissa. Meghanin eronneet vanhemmat, valosuunnittelija Thomas Markle Sr. ja joogaopettaja, sosiaalityöntekijä Doria Ragland saapuivat Iso-Britanniaan viikko ennen häitä, jotta he ehtivät viettää aikaa Harryn perheen kanssa ennen juhlapäivää.

Hääpäivän aamuna Meghanin äiti matkustaa tyttärensä seurana kirkkoon majapaikasta, jossa morsian on viettänyt viimeisen yönsä tavallisena kansalaisena. Meghanin isä puolestaan saattaa tyttärensä alttarille.

Bestmanina toimivan veljensä lisäksi prinssi Harry haluaa muistaa häissään edesmennyttä äitiään, Walesin prinsessa Dianaa. Kaikki Dianan kolme sisarusta on kutsuttu häihin, ja Harryn täti, leidi Jane Fellowes lukee raamatunkappaleen häämenojen aikana. Meghanin kihlasormuksessakin on timantteja Dianan jäämistöstä.

Harryn veljenlapsien, pikkuprinssi Georgen, 4, ja prinsessa Charlotten, 3, arvioidaan toimivan morsiuslapsina. Heidän uunituore pikkuveljensä Louis edustanee vielä äitinsä sylissä.

Kohuhaastatteluja antaneet Meghanin sisaruspuolet, Thomas Markle Jr. ja Samantha Grant jäivät ilman kutsua. Sen sijaan vierasjoukossa saatetaan nähdä Harryn entinen tyttöystävä Chelsy Davy, sillä entiset seurustelukumppanit ovat pysyneet ystävinä.

Meghanin kaasona toimii todennäköisesti muotisuunnittelija Misha Nonoo, joka järjesti kohtalokkaat sokko­treffit prinssi Harrylle ja Meghanille.

Kuka suunnittelee hääpuvun?

Häiden jännittävin kysymys on, millainen on tyylikuningattarena tunnetun Meghanin hääpuku – vai onko niitä kaksi, yksi päiväksi ja toinen illaksi. Pukusuunnittelijaksi on arveltu Alexander Mc Queenin muotitalossa työskentelevää Sarah Burtonia, joka suunnitteli Cambridgen herttuatar Catherinen hääpuvun, kanadalaista Erdem Moraliogluta tai ranskalaista Roland Mouret’ta.

Meghanin kihlakuvassa nähdyn valkoisen villapaidan suunnittelija, jalkapallovaimonakin tunnettu Victoria Beckham on kiistänyt huhut häämekon suunnittelusta – kutsuvieraslistalla Beckhamit sen sijaan varmasti nähdään.

Meghan itse on kommentoinut, että julkisuuden henkilöiden hääpuvuista hänen suosikkinsa on edesmenneen Carolyn Bessette Kennedyn mekko, yksinkertainen ja elegantti.

Prinssi Harryn päällä nähtäneen yksi hänen sotilasunivormuistaan.

Häälahjaksi morsiuspari saa kuningattarelta ainakin uudenkiiltävän arvonimen, mahdollisesti Sussexin herttuaparin arvon.

Hääposliinit suomalaisomisteisesta yrityksestä

Suomeenkin virtaa rahaa näistä häistä. Suomalaissyntyinen pörssiyhtiö Fiskars osti kolme vuotta sitten 406 miljoonalla eurolla WWRD-yhtiöt, joihin kuuluivat muun muassa posliiniastioistaan tunnetut englantilaisbrändit Wedgwood ja Royal Doulton.

Lontoossa vuonna 1815 perustettu Royal Doulton on tunnettu brittimonarkkeja esittävistä posliinikoriste-esineistään, ja sellaiset tehtiin vuonna 2011 prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen häistä.

– Suunnitteilla on figuriini hääparista, joka tulee ulos vasta häiden jälkeen, jotta tiedossamme on Meghanin käyttämä hääpuku ja prinssi Harryn univormu. Muita astioita ei aikataulusyistä tehdä, Fiskarsin viestintäpäällikkö Kaisa Rajala kertoo.

Parikymmentä senttimetriä korkeat figuriinit maksavat noin 100–300 euroa, ja niitä valmistetaan rajoitettu erä.

Berkshiressä, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Lontoosta kohoavat Windsorin linnan tuhatvuotiset muurit ovat vaikuttava näky.

Windsorin linna

Monarkin asunto. Linna sijaitsee Iso-Britannian Windsorissa ja toimii hallitsijan virallisena vapaa-ajan asuntona. Sen kokonaispinta-ala vastaa noin 269 tenniskenttää ja muistuttaakin enemmän linnoitettua kylää.

Windsor on antanut nimensä Englannin nykyiselle hallitsijasuvulle. Se on toiminut historiansa aikana muun muassa kuninkaallisena asumuksena, puolustuslinnakkeena ja vankilana. Se on maailman vanhin ja suurin yhä asuttu linna.

Windsorin kylässä on Englannin lyhin katu, Queen Charlotte Street, joka on vain 16 metriä pitkä. Linnan alueella on yli 450 kelloa. Kun Englannin kesäaika alkaa, kuningattaren kellosepältä kestää 16 tuntia kääntää kaikki kellot tunnilla eteenpäin.

Windsorin linnassa on maan vanhin toimiva keittiö. Sen kellot edistävät aina muutamalla minuutilla, jotta kuningattarelle tarjoiltava ruoka ei ole koskaan myöhässä.

Kuuluisa englantilainen iltapäivätee on keksitty Windsorissa. Bedfordin herttuatar kirjoitti veljelleen linnasta vuonna 1841 tarvitsevansa jotain ”kohottavaa” aikaisen lounaan ja myöhäisen illallisen väliselle ajalle.

Hitler suunnitteli pitävänsä Windsorin linnan yhtenä asumuksenaan Englannin valloitettuaan. Tämän vuoksi Windsoria ei koskaan pommitettu, ja osa Englannin kruununjalokivistä piilotettiin Windsorin linnan alle sodan ajaksi.

Julkaistu: 14.5.2018