Presidentti Halonen: Politiikan nainen on nykyään ”söpö”
Puheenaiheet
Presidentti Halonen: Politiikan nainen on nykyään ”söpö”
Presidentti Tarja Halonen nosti tänään esiin asian, jonka hän kokee ajalle ominaiseksi: (nuoria) naisia kohdellaan politiikassa eri lailla kuin (nuoria) miehiä.
Julkaistu 14.10.2014
Apu

Moni usean kauden eduskunnassa istunut naisedustaja ei lähde ensi kevään eduskuntavaaleihin. Heitä ovat esimerkiksi Tuija Brax (vihr), Christina Gestrin (r), Leena Harkimo (kok), Anne Holmlund (kok), Saara Karhu (sd), Inkeri Kerola (kesk), Katri Komi (kesk) ja Heli Paasio (sd).

Lopullista kantaa ehdokkuuteensa ei ole sanonut myöskään Sdp:n ex-puheenjohtaja ja ex-valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.  Vihreiden Satu Haapanen jättää eduskunnan yhden kauden jälkeen.

Ykköskaartin naiskolmikko Miapetra Kumpula-Natri (sd), Merja Kyllönen (vas) ja Henna Virkkunen (kok) valitsi puolestaan europarlamentin eduskunnan sijasta. Ehdolla ei ole enää myöskään OECD:n varapääsihteeriksi valittu Mari Kiviniemi (kesk).

Presidentti Tarja Halonen sanoi tiistaina valitellen kiinnittäneensä huomiota samaan asiaan. Halonen oli Politiikan toimittajat ry:n lounasvieraana Helsingissä.

- Moni näyttää vetävän henkeä. Se on aaltoliikettä. Esimerkiksi 2000-luvun alussa oli naispresidentti ja naispääministeri, ja meillä oli joka paikassa naisia. Sukupuolten välistä tasa-arvoa voi ajaa yhtä hyvin niin mies kuin nainen, mutta miehiltä siinä kyllä vaaditaan hieman enemmän todisteita, Halonen napautti.

- Olen joskus sanonut, että katsokaa näitä naisia poliitikkoina: naiset pärjäävät ihan hyvin, vaikka heillä olisi takana avioero. Sitten on poikkeuksellisia perheitä, joissa miehet tekevät aika paljon naisten puolesta, myös kotitöitä. Useimmat vaimot tukevat miehiään aika paljon ja tekevät perhetyötä kotona.

Halonen mainitsi erikseen Helsingin ulkopuolella asuvat naispoliitikot, jotka joutuvat hoitamaan perheensä etätyönä. He eivät pääse helpolla.

Tohtoriksi loppukesästä väitellyt politiikan tutkija Mari K. Niemi on puolestaan kysynyt, onko politiikassa menossa miesten vastaisku, kun vielä vähän aikaa sitten naispresidentin lisäksi kahden ison puolueen johdossa oli nainen. Nyt nainen on johdossa enää yhdessä pienessä puolueessa, kristillisdemokraateissa.

Halosen mukaan kyse voi olla myös naisten hengenvedon ja miesten vyörytyksen yhdistelmästä.

- Olen kiinnittänyt huomioita siihen, että jos johonkin valitaan nuori nainen, hän on jollakin tavalla aina ”söpö”. Nuorempien miesten kohdalla puhutaan osaamisesta ja tekemisestä, Halonen vertasi.

Miespuheenjohtaja astui naisjohtajan tilalle myös Halosen omassa puolueessa Sdp:ssä, kun Antti Rinne valittiin puolueen johtoon toukokuussa.

- Se ei ole nyt salaisuus, että minun mielestäni puheenjohtajavaihdos ei ehkä ollut sellainen, mitä olisi odottanut, että pitää tehdä. Siinä on mukana sukupuoliasia. Gallupeista näki, että naiskannattajat pettyivät, mutta nyt on mahdollisuus houkutella heidät takaisin ja kertoa, että ”He For She”, Halonen näkee.

Sloganilla ”He For She” Halonen viittaa YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin meneillään olevaan kampanjaan, jolla miehiä yritetään sitouttaa sukupuolten tasa-arvoon. Halonen on kampanjan kummi Suomessa.

Presidentti Halonen viittasi lounastilaisuudessa 40 vuoden kokemukseensa siitä, ettei lasikaton särkeminen ole välttämättä kivaa.

- Se on ainoastaan silloin hyödyllistä, kun joku tulee perässä – muuten siinä on vain naama ruvella, Halonen lasketteli.

Naissarja jatkuu myös Halosen omassa perheessä. Presidentti Halosesta tuli muutama viikko sitten isoäiti, kun hänen Anna-tyttärensä synnytti tyttären.

Teksti Eija Kallioniemi

Kuva Timo Villanen / A-lehdet

Kommentoi »