Posti poistui ja jätti digitaidottomat vanhukset pulaan
Avun pääkirjoitus
Posti poistui ja jätti digitaidottomat vanhukset pulaan
Paketin lähettäminen automaatista vaatii digitaalisia taitoja ja kärsivällisyyttä. Mietin kotihoidossa olevaa vanhusta, jolla ei ole apunaan perhettä eikä ystäviä ja joka ei taatusti osaa hoitaa netissä tuota operaatiota. Taitavat jäädä paketit lähettämättä, kirjoittaa päätoimittaja Marja Aarnipuro.
4Kommenttia
Julkaistu 30.1.2023
Apu

Tykkään kovasti Postin ja muiden kuljetusfirmojen automaateista, joista voi noutaa saapuneen paketin kätevästi silloin, kun itselle parhaiten sopii. Pakettien lähettämistä automaateista sen sijaan vieroksun, vaikka mielestäni varsin edistynyt digitaalinen kansalainen olenkin.

Kun lähettää paketin automaatista, täytyy kirjautua verkkopalveluun, valita pakkauksen koko eli mitata se, täyttää lähettäjän ja saajan tiedot puhelinnumeroineen, valita vastaanottajan automaatti, varata lähetyslokero itselleen sopivasta automaatista, maksaa lähetys verkossa, tulostaa osoitekortti ja viedä paketti lokeroon, joka aukeaa koodilla. Liian vaivalloista. Menen mieluummin jonottamaan markettiin, jossa on täyden palvelun postipiste.

Mietin kotihoidossa olevaa vanhusta, jolla ei ole apunaan perhettä eikä ystäviä ja joka ei taatusti osaa hoitaa netissä tuota operaatiota.

Kaikkialla noita palvelupisteitä ei enää ole. Esimerkiksi synnyinpaikkakunnaltani Haukiputaalta viimeinenkin palveleva postipiste lakkautettiin. Paketteja voi edelleen noutaa monesta paikasta, mutta tuo edellä kuvattu automaatista lähettäminen on ainoa vaihtoehto laittaa paketti matkaan, ellei halua tai voi kiikuttaa sitä 16 kilometrin päähän Iihin tai 22 kilometrin päähän Ouluun.

En tiedä, onko palvelupisteen poistumisen syynä kauppaketjujen haluttomuus hoitaa palvelua vai mikä, mutta palvelevaa Postia ei enää ole, vaikka asukkaita on noin 20 000.

Mietin kotihoidossa olevaa vanhusta, jolla ei ole apunaan perhettä eikä ystäviä ja joka ei taatusti osaa hoitaa netissä tuota operaatiota. Taitavat jäädä paketit lähettämättä.

4 kommenttia