Tuulilasi

Porschen täyssähköinen Taycan uhkaa jo ikonisen 911:n asemaa brändin hierarkiassa

Porschen ikoninen 911 on ollut vuosikymmeniä saksalaisbrändin tavaramerkki, mutta pian se saattaa jäädä ainakin toimitusten lukumäärässä Porschen uuden täyssähköisen Taycanin jalkoihin.
Kuvat Porsche

Bloombergin uutisen mukaan Porsche on saanut jo liki 30 000 ennakkovarausta sähköisestä Taycanista, vaikka auton viralliseen esittelyynkin on aikaa vielä yli kuukausi. Varhainen mielenkiinto on saanut Porschen pohtivaan mallin tuotantokapasiteetin nostamista.

Viime vuonna Porsche toimitti asiakkailleen kaikkiaan 35 600 kappaletta 911-mallia. Jonnekin Cayenne SUV:n (74 800 euroa) ja Panameran (97 800 euroa) välimaastoon hinnoiteltava Taycan saattaa siis hyvinkin puristaa itsensä polttomoottoriaikakauden Porschen kuninkaan edelle, mikä määrittelisi merkittävällä tavalla brändin tulevaisuuden suuntaa.

Taycania kohtaan noussut valtava mielenkiinto on tärkeä signaali myös emoyhtiö Volkswagen Groupille, joka aikoo lähitulevaisuudessa vyöryttää markkinoille ison määrän täyssähköautoja eri hintaluokissa – myös edullisia malleja. Taycanin tulo on myös uhka Teslan Model S:lle, jonka avulla pääjohtaja Elon Musk on suunnitellut saavansa sähköautot valmistailleen taloudellisesti kannattavaksi.

Porsche on napannut ainakin yhden sivun Teslan pelikirjasta. Taycanin voi varata 2500 euron varausmaksulla, joka vähennetään lopullisesta hinnasta. Buustatakseen myyntiä Porsche on pystyttämässä Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin pikalatausasemia, joilla voisi ladata 100 kilometrin ajomatkan verran sähköä vain neljässä minuutissa. Taycanin toimintamatka yhdellä latauksella on 500 kilometriä.

”Asetimme alun perin Taycanin tuotantotavoitteeksi 20 000 appaletta vuodessa, mutta laajan kysynnän vuoksi saatamme hyvinkin nostaa sen jopa 40 000 autoon, tämä on meillä vakavassa harkinnassa”, Porschen tuotantojohtaja Albrecht Reimold kertoo.

Porsche on jo palkannut 1500 uutta työntekijää Taycanin tuotantoprosessiin, nyt se kertoo palkanneensa vielä 1000 ihmistä lisää.

Julkaistu: 30.7.2019
4 kommenttia