Porsche ei lupaa superautoaan koskaan kauppoihin – Tältäkö näyttää sähköautoilun tulevaisuus niille, joilla ei ole pikkurahasta puutetta?
Superautot
Porsche ei lupaa superautoaan koskaan kauppoihin – Tältäkö näyttää sähköautoilun tulevaisuus niille, joilla ei ole pikkurahasta puutetta?
Mercedes-Bentzin, Fiskerin ja Porschen sähköiset superautot hengästyttivät Münchenissä. Tältäkö näyttää sähköautoilun tulevaisuus niille, joilla on pinkka kunnossa eikä puutetta pikkurahasta?
6.11.2023
 | Päivitetty 16.11.2023
 |
Tuulilasi

Münchenissä järjestettävä IAA-näyttely ei ole enää autonäyttely samaan tapaan kuin Frankfurt oli joskus aikoinaan. Münchenissä itse puhutaan liikkuvuusmessuista. Esillä oli kaikkea mahdollista sähköpotkulaudoista Hyper Loop -junaan.

Toki osa autotehtaista oli esillä yhä varsin näyttävästi – etenkin saksalaisvalmistajat. Ja useammalla osaston vetonaulana oli tuttuun tapaan varsin sporttinen menopeli. Tässä suhteessa mikään ei näytä maailmassa muuttuneen. Mercedeksen ja Porschen konseptit toivat kiistatta silmäniloa kiinalaisten myyntipainotteisiin osastoihin verrattuna. Ja kiinalaisia autobrändejä olikin paikalla huomattava määrä. Suurin osasto oli BYD:llä, joka tähtää lähivuosina maailman suurimmaksi sähköautojen valmistajaksi. Jos plugarit lasketaan mukaan, sellainen se jo tietysti onkin.

Myös Henrik Fisker oli valinnut Münchenin paikaksi näyttää ensi kertaa Euroopassa kolme uutta ja vuonna 2025 myyntiin tulevaa sähköautoaan. Edullisimman näistä, 4,5-metrisen kompaktin Pear-katumaasturin pitäisi maksaa maltilliset 32 900 euroa, jos ja kun se aikoinaan saapuu kauppoihin. Fisker ei tosin ollut mukana varsinaisessa IAA:n ohjelmassa, mutta autot esiteltiin pienelle joukolle lehdistöä näyttelyä edeltävänä iltana. Pearia enemmän päitä käänsi kuitenkin Rōnin, joka maksaa jo puoli miljoonaa. Ennakkotilauksia otetaan vastaan 2000 dollarin maksua vastaan.

Myös VW oli paikalla, ja osaston tähdeksi oli valjastettu VW ID. GTI -konsepti. Sekin alleviivaa sitä, että vanhoilla tutuilla markkinointimekanismella mennään jatkossakin, vaikka polttomoottorit vaihtuvat sähköisiin.

1 Mercedes Vision One-Eleven

Mercedes Vision One-Eleven on uudelleentulkinta legendaarisesta C111 -konseptista. Auton erikoisuus on aksiaalivirtaussähkömoottori, joka on Mercedeksen mukaan kevyempi ja kompaktimpi kuin nykyisissä sähköautoissa käytetyt yhtä tehokkaat radiaali- eli säteittäisvirtaussähkömoottorit. Tekniikkaa kehitetään seuraavan sukupolven sähköautoja varten. Uusi tekniikka pudottaa nykyisten sähkömoottorien painosta kolmanneksen ja vie myös kolmanneksen vähemmän tilaa.

2 Fisker Rōnin

Fisker Rōnin ennustaa fiskerin paluuta. Rōnin on neliovinen ja viisipaikkainen kovakattoinen avoauto. Sellaista ei löydy sähköisenä keneltäkään muulta. Toimintamatkaa luvataan yli 1000 kilometriä. Kolmen sähkömoottorin voimin satasen vauhtiin ennätetään kahdessa sekunnissa.

3 Porsche Mission X

Porsche Mission X on ensilupaus uudesta sähköisestä superautosta. Porschen mukaan kyseessä on puhdas show-auto ja muotoilututkielma, mutta kuka tietää... Ja kuten hyvin tiedämme, Porsche on osallisena Rimacissa, joten teknisesti auto olisi varmasti mahdollista toteuttaa Neveran pohjalle.

Kommentoi »