Tuulilasi

Porsche kateellinen Teslalle – ”Kunpa me olisimme tehneet sen eikä Tesla”


Vaikka Porsche on panostamassa voimakkaasti täyssähköautoihin, myönnetään Saksassa Teslan tekninen etumatka.
Teksti Max Lange

Porsche kehittää parhaillaan Mission E -urheiluautoa, joka tulee olemaan stuttgartilaisten ensimmäinen täyssähköinen urheiluauto. Sen on tarkoitus pystyä kiertämään Nürburgring Nordschleifea ympäri kierros toisensa jälkeen ilman ongelmia. Tähän ei Tesla Model S tällä hetkellä pysty.

Siitä huolimatta Porsche joutuu houkuttelemaan asiakkaita Teslalta investoimalla miljardeja sähköautoiluun. Samoin tekevät kaikki muutkin eurooppalaiset premium-valmistajat.

Tesla on onnistunut tuomaan markkinoille auton, joka on saanut perinteiset teknologiset edelläkävijät näyttämään dinosauruksilta. Saksalaiset ovat perinteisesti tehneet edistyksellisiä autoja, mutta nyt Tesla on ottanut itselleen tämän valtikan.

Autonewsin mukaan Porschen tuleva täyssähköauto tulee olemaan ensimmäinen ratakelpoinen täyssähköauto. Kestää kuitenkin vielä vuosia, ennen kuin Porsche saa sen tuotantoon ja tehtyä sillä voittoa. Sillä välin Tesla on jo ehtinyt rakentaa tuhansia ja tuhansia täyssähköautoja markkinoille – mitä luultavimmin tappiollisesti.

Autonewsin haastattelema Porsche-insinööri olisi toivonut, että Porsche olisi ollut se automerkki, joka tuo markkinoille Teslan kaltaisen täyssähköauton. ”Meidän on kuitenkin tehtävä rahaa”, toteaa Porsche-insinööri.

Saksassa ihmetellään, kuinka Tesla on toistaiseksi pärjännyt omalla toiminnallaan. Tesla ei ole vielä tehnyt koko historiansa aikana kunnolla voittoa. Vastaavanlainen toimintamalli ei menisi koskaan läpi perinteisessä saksalaisessa autofirmassa.

Autonewsin  Christian Hetzner arveleekin, että vaikka saksalaisvalmistajat saisivatkin markkinoille kilpailukykyisiä täyssähköautoja, eivät ne todellisuudessa ole kilpailijoita Teslalle. Teslan paketissa tulee Elon Muskin henkilökultti, Supercharger-latausverkosto, oma akkutehdas ja aurinkopaneeleita.

Saksalaiset valmistavat tähän verrattuna vain autoja, Tesla myy myös elämäntyyliä. Tesla kaatuu tai menestyy omien ansioidensa mukaan, ei sen perusteella, mitä saksalaiset tekevät.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90. 

Julkaistu: 5.9.2016