Apu

Populismin monet kasvot: uutuuskirja kurkistaa politiikassa suositun termin taakse

Populismin monet kasvot: uutuuskirja kurkistaa politiikassa suositun termin taakse
Populismin aika -kirjan tehnyt tutkija Juha Herkman sanoo, että poliittisista puheista ei pidä rajata pois aiheita vaan tapoja, joilla asioista puhutaan.
Kuvat Jim LoScalzo/Pool via CNP/MediaPunch

(Kuva: Brasilian Jair Bolsonaro ja Yhdysvaltojen Donald Trump lukeutuvat maailman kuuluisimpiin populisteihin.)

Populismi on saanut ihmiset kiinnostumaan politiikasta: Tietokirjapäivilläkin aihetta käsitellyt keskustelu veti salin täyteen ihmisiä. HS:n USA:n kirjeenvaihtajana toiminut Laura Saarikoski totesi, että aiheessa on kiinnostavaa se, mikä saa ihmiset uskomaan helposti valheeksi osoitettavia ja älyttömiäkin asioita.

– Tapasin miellyttäviä, tavallisia amerikkalaisia – opettajia, sairaanhoitajia, kauppiaita – jotka uskoivat Hillary Clintonin murhanneen 9–14 ihmistä. He uskoivat niin, koska Clinton ei ymmärtänyt sitä todellisuutta, jossa he elivät. Kun uhriutuu, on helppo syyttää muita mistä tahansa, Saarikoski sanoi.

Saarikoski, Helsingin yliopiston professori Jussi Pakkasvirta ja populismin tutkija Juha Herkman tiivistivät tilaisuudessa populismin tuoman muutoksen juuri valheeseen. Jos ”näin nämä asiat koetaan” alkaa korvata faktoja, puhutaan todellisesta uhasta demokratialle.

Mutta mitä populismi lopulta on, aiheesta kirjan Populismin aika (Vastapaino) kirjoittanut Juha Herkman?

– Populismilla on eri kaiku eikä pelkästään negatiivisia merkityksiä angloamerikkalaisissa kaksipuoluejärjestelmissä. Mutta Euroopassa sitä pidetään usein vihamielisenä, kärjistävänä, yksinkertaistavana ja jopa demokratialle vaarallisena politiikkana, joka yleensä liitetään äärilaidan puolueisiin, Herkman kertaa.

Julkaistu: 14.9.2019
Kommentoi »