Apu

Popcult Helsinki: Tässä porukassa on okei olla outo


Con-tapahtumat ovat valloittaneet Suomen, mutta mitä ne oikein käytännössä ovat?
Teksti Apu-toimitus

Helsingin kulttuuritalossa järjestettiin viime viikonloppuna historiansa toinen Popcult Helsinki -tapahtuma. Se keräsi yli 1200 populaarikulttuurista kiinnostunutta vierasta, ja oli edellisen tapahtumansa tapaan loppuunmyyty jo kauan ennen alkamistaan. Popcultin pääjärjestäjä Milla Sainio perusteli suosiota sillä, että tapahtumapaikka on Helsingissä ja aktiviteettien skaala on hyvin laaja. 

- Jokaiselle löytyy varmasti jotain.

Sainio kertoi keskivertokävijän olevan 23-vuotias pääkaupunkiseudulla asuva nainen, joka pitää sarjakuvista, elokuvista ja kirjoista. Kävijältä sujuu myös piirtäminen ja kenties osaa myös ommella. Kuitenkin tapahtumien lisääntyessä, ja harrastuksen levitessä ympäri Suomea, ei ikäjakauma ole enää niin suuri. Suurinta osaa heistä yhdistää yksi asia.  

- Tänne tulevat ne, ketkä ovat viettäneet fanituksen kohteensa kanssa aivan liikaa aikaa. 

Sainio mielestä tapahtuma on hyvä kanava näyttää vanhemmalle sukupolvelle mitä nykynuoriso nykyään touhuaa. Popcultin kaltaiset con-tapahtumat ovat puhtaasti vapaaehtoisvoimin pystytettyä nuorisotoimintaa, johon päihteet eivät kuulu. Tapahtumaan voi tulla vapaasti kuka tahansa, juuri sellaisena kuin on, joutumatta pelkäämään erilaisuuttaan. Tässä porukassa on ihan okei olla outo. Oikeastaan se on ehkä jopa aavistuksen suotavaa. 

Kun Kulttuurikeskukseen astui sisään, kuuli jonkun sanovan cossaavansa Homestuckia, toinen taas kertoi käyvänsä ostamassa mangaa. Käytävillä ohitse asteli mustaan kaapuun pukeutunut mies hohtavan punaisen valomiekan kanssa. Mistä oikein on kysymys? 

Edessä avautui muurahaiskekoa muistuttavasta näky. Pöydistä muodostetun soikion ympärillä pyöri nuoria aikuisia erikoisissa hahmopuvuissa, joista tunnetuin lienee ihmisvilinään katoava Aku Ankka. Myynnissä oli suloisia pehmoleluja, eri hahmoja pieninä muovileluina, makeisia, oudon värisiä juomia, koruja ja erilaisia metalliesineitä. 

Myöskin piirtämisestä ja käsitöistä kiinnostuneet myivät omia luomuksiaan. Yksi heistä oli Oula Ojanen. Hän oli myymässä Hama-helmistä tekemiään pikselimagneetteja. Harrastuksena pikselitöitä Ojanen on tehnyt noin kolmen vuoden ajan ja hän on ollut muutaman kerran aikaisemminkin myymässä teoksiaan nuorten tapahtumissa. 

Ojanen kertoi kaikista isoimman teoksen olleen Turtles-animaatiosarjan logo. Siitä tuli yli metrin levyinen ja se sisälsi yli kolme tuhatta helmeä. Teoksen valmistukseen kului aikaa kolme päivää. Hama-helmissä on kuitenkin vaaransa, sillä virheille ei ole sijaa.

- Kun isossa työssä sössii jotain niin se ei ole kivaa.

Ojasella on satoja tuhansia Hama-helmiä, 60 eri värisävyssä. Rakkaaksi tullutta harrastusta hän ei vielä ole harkinnutkaan lopettavansa, sillä helmiä on niin paljon. Malleina käytetyt hahmot ovat usein retropeleistä, sillä hahmot ovat usein valmiiksi tehty pikseleiksi. Ne on helppo siirtää helmillä teoksiksi. 

Popcult Helsingin kunniavieraiksi oli tänä vuonna saapunut ääninäyttelyn ammatilaiset Mari Laari ja Ossi Ahlapuro. He ovat näytelleet useissa animaatioissa vuosikymmenien ajan ja puheojelmassaan avasivat yleisölle millaista ääninäyttelijän työ Suomessa on. Tekniikat ovat kehittyneet ja nopeuttaneet elokuvien kääntämistä, mutta työn määrää se ei ole poistanut. Laaria ja Ahlapuroa erityisesti yhdistää erilaisten pahisten roolit, joita Laari kuvailee erityisen herkullisina.

Popcult Helsingissä musiikki raikasi, sillä suurelle Aalto-salin lavalle nousi kaksi harrastekunnassa tunnettua ryhmää; Suomen nörtein naiskuoro Another Castle, joka laulaa elokuvista ja tv-sarjoista tuttua musiikkia, ja pelimusiikkia hevimetalliksi sovittava yhtye Polycon Black. Musiikkiesitykset huipentuivat eeppiseen yhteiskonserttiin. 

Ohjelmatarjonnassa keskusteltiin ihmissusien menneisyydestä, kurkistettiin Star Warsin tavaramerkkiin ja tehtiin tutkimusretki Disneyn iki-ihanien klassikkopiirrettyjen musikaalikohtauksiin. Ohjelma oli kävijöidensä itse luomaa ja siksi ohjelmien kirjo esitteli laajasti populaarikulttuurin eri osa-alueita. Kuitenkin kaikista pehmoisin ohjelma oli ehdottomasti Massasta Uniikkiin -työpaja. Kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista saamistaan aarteista Mari Kasurinen ja Tom Nurvivaara tarjosivat kävijälle mahdollisuuden luoda uusi ystävä. Kasurinen on pop-taiteilija, joka on tullut kansainvälisestikin tutuksi My Little Pony -teoksistaan. Nyt hän oli ponien sijaan palannut mukanaan yli 260 erilaista pörröistä pehmolelua, jotka joutuivat pian saksien kohteeksi. Pehmot leikattiin auki ja ruumiinosia vaihdeltiin. Ompelusta tuli rauhallinen tauko muun kiireen keskellä ja valmiista pehmolelusta syntyi väistämättä uniikki teos. Kasurisen mukaan tälläinen työpaja ei kuitenkaan sovi niille, jotka saavat mielipahaa pehmon ´tappamisesta´. 

-    Lapsille tätä ei voi järjestää, sillä sielu leluissa on niin vahva.

Popcult huipentui Valitsen Sinut! -musikaalin maailmanensi-iltaan. Kyseessä on täysin suomalainen faniproduktio, joka sijoittuu taskuhirviöinä tunnettujen Pokémonien maailmaan. Samalla se on kunnianosoitus 20-vuotisjuhlaansa viettävälle Pokémon-pelisarjalle. Musikaalin valmistamiseen osallistui yli sata innokasta fania, joiden elämää pelisarja on syvästi koskettanut. Näyttelijöitä tarvittiin melkein 50, jotka valittiin muun työtiimin ohessa avoimen haun perusteella kaksi vuotta sitten. Erilaisia Pokémoneja musikaalissa vilahtaa yli 75, mutta pukuja on yhteensä yli sata. 

Musikaali on epäsuora jatko-osa samalta työtiimiltä, jotka suunnittelivat vuonna 2011 ensi-iltansa saanutta Hopeanuoli-sarjan maailmaan sijoittuvan musikaalin. Päätuottajan oikeaksi kädeksi itseään kutsuva Laura Sirola ei tiedä jatkosuunnitelmista.

- Ei tiedetä vielä mikä olisi suurempaa kuin Pokémon. 

"Yläkertamme on cosplaypyhäkkö"

Popcult Helsinki järjesti myös tuttuun tapaansa Cosplaykilpailun, jonka ajatuksena on valmistaa jostakin lähdeteoksesta tutun hahmon puku. Puku esitellään lavalla muille, lisätään valot ja musiikki, ja harrastuksen asiantuntijat arvioivat tuomareina kokonaisuuden. 

Perinteisen pukuilun lisäksi järjestettiin Desing-kilpailu, jossa asu ja hahmo keksittiin täysin itse. Luovuutta vaativan kilpailun voittajiksi selviytyivät Miina ja Eila Melanen. Miina suunnitteli ja valmisti puvut itse perheensä kanssa keksimänsä tarinan pohjalta. Hänen siskonsa oli juontamassa lavalla tilaisuutta ja velikin harrastaa. Eilalle harrastus on lasten kautta tullut oksaksi elämää. Melaset ovat käyteet myös Turun Keskiaikamarkkinoilla pukeutuneena ajan hengen mukaisesti. 

- Omalla kohdalla tämä on mahdollisuus olla hahmona, eikä omana itsenään. Sellainen antaa rohkeutta ja pääsee näkemään sellaista, mitä ei kotona ole, Eila kertoo. 

Melasen perheellä on omakotitalonsa yläkerta pyhitetty cosplay-harrastukselle. Siellä tehdään peruukkeja, kenkiä, hahmojen asusteita ja ommellaan pukuja. 

-    Mitä ei voi tehdä sisällä, tehdään ulkona.

Cosplay on vaativa ja luovuutta vaativa harrastus, joka on useimmalle vielä lajina tuntematon. Näkyvyyttä harrastus tosin sai viime vuoden lopulla, kun Yle näytti Cosplayn SM-kilpailut suorana televisiosta. Eila kehottaakin rohkeimpia menemään yleisöön katsomaan upeita pukuja, vaikka hahmot eivät olisikaan tuttuja. Puvut ovat usein ammattimaista kädenjälkeä ja vaivalla tehtyjä. Suomessakin on muutamia aikuisia, joille cosplaysta on muodostunut ammatti. Miinasta kaikista tärkeintä on saada tuoda oma suunnittelutyö muille esiteltäväksi.

Kaksikon omiin pukuihin on sukeltanut pellavaa, puuvillaa, ketjuja, samettia, tekonahkaa, puuta ja lämpömuokattavaa muovia. Luovia ratkaisuja on pakko tehdä pukujen onnistumisen takaamiseksi, mutta apu on yleensä lähellä.

- Google on ystävä, sillä ´cossaajat´ jakavat mielellään salaisuuksiaan netissä, Miina kertoi. 

Seuraavaksi cosplayperhe lähtee Cosvision-tapahtumaan, jossa perheen toinen tytär Maija kilpailee. Muu perhe kannustaa yleisössä. 

Teksti ja kuvat: Mari Niemi 

Kirjoittaja on Laajasalo-opiston harjoittelija.

Julkaistu: 12.4.2016