Polttoaineen hinnannousun ratkaisuksi etanolikonversio: 500–700 euron investointi – ”Kysyntä on lisääntynyt”
Autot ja liikenne
Polttoaineen hinnannousun ratkaisuksi etanolikonversio: 500–700 euron investointi – ”Kysyntä on lisääntynyt”
Nyt kun bensan ja dieselin hinnat ovat ennätyskorkealla, etanoliautoilu on yhä varteenotettavampi vaihtoehto. Etanoliautoilijat ry:n puheenjohtaja Vesa Vaine haluaa muistuttaa myös etanolin ympäristöystävällisyydestä.
13Kommenttia
Julkaistu 19.4.2022
Tuulilasi

Bensan ja dieselin hinnat ovat nousseet rajusti. Onko etanolimuunnoksia alettu tekemään enemmän kuin ennen? Isoja otsikoita aiheesta ei ainakaan ole näkynyt.

– Kyllä kysyntä on lisääntynyt. Esimerkiksi Ranskassa on tapahtunut dramaattista kasvua ihan muutamassa yössä. Suomi tulee vanavedessä. Suomessa etanolikulttuuri ja koko asian tunteminen on aika vähäistä. Ranskassa etanolin litrahinta on noin 70 senttiä ja bensan yli kaksi euroa, joten onhan siinä varmasti kuluttajienkin silmissä aika suuri ero.

Kuinka paljon etanoliautoilijoita Suomessa on?

– Tätä on hankala aukottomasti sanoa. Traficomin tukitilastot eivät kerro totuutta, koska käytännössä tukea ei voi hakea 2009 vuosimallia uudempiin autoihin ilman hintavaa muutoskatsastusta. Sanoisin, että Suomessa ollaan tällä hetkellä kaiken kaikkiaan 20 000–25 000 konversion nurkilla.

Kuinka paljon auton muuttaminen etanolikäyttöiseksi maksaa?

– Etanolikonversio maksaa asennuksineen noin 500–700 euroa, se on tietysti investointi, joka vaatii hieman pureskelua ja asiaan tutustumista. Positiivinen vire on kuitenkin päällä myös Suomessa. Haaste on ollut tähän asti se, että kuluttajat eivät ole edes tienneet, että tällainen on mahdollista.

Pitäisikö etanoliautoiluun siirtymistä tukea enemmänkin, koska tämähän vähentää päästöjä jopa 80% bensiiniin verrattuna? Tuki on nyt 200 euroa.

– Pitäisi toki. Ehdotimme, että tukea olisi nostettu 400 euroon. Nythän konversion voi tehdä myös suorasuihkutusmoottorilla varustettuun autoon, mikä on hiukan kalliimpaa. Ranskassa tuki on alueesta riippuen 500–700 euroa. Jos ajatellaan, että tuki Suomessa kaasukonversioon on 2 000 euroa, niin ei tämä nykyinen tuki ole ihan linjassa sen kanssa.

Jos haluaa muuttaa autonsa etanolikäyttöiseksi, mitä pitää ottaa huomioon? Voiko konversion tehdä itse?

– Jos on tottunut autojen kanssa näpräämiseen, konversion voi tehdä itsekin. Mutta kyllä se pääosin kannattaa jättää ammattilaisille. Asennuksen hinta on noin 170 euroa, joten ihan valtavista summista ei puhuta. Pitää toki varmistaa ennen kaikkea, että auto on konversioon yhteensopiva, dieselautoihinhan tätä muutosta ei voi tehdä. Teknisesti lähes kaikki bensiiniautot voidaan konvertoida. Kannattaa laskea, millainen taloudellinen vaikutus konversiolla on, lisäksi on tärkeää miettiä ympäristövaikutuksia. Tämä on todellinen ekoteko. Iso asia on sekin, että konversion jälkeen auto on ns. FlexiFuel-auto, eli siinä voi käyttää polttoaineena pelkkää bioetanolia, pelkkää bensiiniä tai niiden sekoitusta.

PS: Etanolipolttoaineen jakeluasemia on tällä hetkellä Suomessa jo yli 160.

13 kommenttia