
Jos se näyttää hevoselta, liikkuu kuin hevonen ja hirnuu kuin hevonen – silloin se yleensä myöskin on hevonen. Suurin piirtein näin on joku viisas todennut – ja sama logiikka pätee tietenkin automaailmaan.
Tuulilasin 30 000 kilometrin kestotestissä vuonna 1973 ollut Polski-Fiat 125 p oli rakenteeltaan ja tekniikaltaan italialaista perua – kuten oli myös itänaapurimme ihmeauto Lada 1200.
Neuvostoliittolaiset valmistivat Vuoden autoksi 1967 valittua Fiat 124:sta lisenssillä ja omalla neuvostonimellään Toljatin tehtailla Samarassa. Samalla idealla puolalaiset kasasivat omaa Fiat-versiotaan FSO:n tehtaalla, joka ei varsinaisesti ollut kuuluisa viimeistelynsä laadusta.
”Kori alkaa olla melkoisen vanhentunut, ja lisäksi se, että auto on hävinnyt alkuperäisen tehtaan tuotannosta, vähentää sen arvostusta. Vanhemmat Polskit ovat hyvin pahoja ruostumaan, kori on suojaamattomana varsin arka. Ovet aukeavat vähän, haitaten melkoisesti kulkua takapenkille. Korin takaluukku ei ole erityisen tiivis, pölyä ja vettä tulee helposti tavaratilaan. Takapenkin pehmustaja on varmaan ajatellut, että istuja on lyhyt ja lihava – verhoilu on kova ja kohtuuttoman korkea. Muovi-istuimet ovat käytännölliset, mutta erittäin ikävät niin kylmissä kuin kuumissakin olosuhteissa.
Lämmityslaite on kiusallisen alkeellinen. Kunnollinen lämmönjakojärjestelmä puuttuu, samaten lämpötilan säätö on toivotonta puuhaa: lämmityslaitteesta tulee joko kuumaa tai kylmää. Puhallin on vain yksinopeuksinen.”auton numerollisesti hyvää suorituskykyä (70 hv) on vaikea käyttää hyväksi normaaliliikenteessä, johtuen vaihteiston välityksistä. Ne ovat jossain määrin epäonnistuneita nykyisiä ajo-olosuhteita ja tasamaata ajatellen. Ohjaus ei ole sellainen kuin autossa pitäisi olla lähinnä ahtaita paikkoja ja kaupunkiliikennettä ajatellen. Myös maantieajossa ohjauksen tahmeus pyrkii haittaamaan. Iskunvaimennus on alkuperäisvaimentimilla erittäin vaatimatonta. Etupää pyrkii pohjaamaan niin, että maa toimii rajoittimena.
Autossa on monia turvallisuuden kannalta huonoja yksityiskohtia, kuten jäykkä ohjausakseli, heikosti sijoitetut katkaisimet, yksinopeuksiset pyyhkimet, jalkakäyttöinen pesulaite ja huononmalliset turvavyöt.”