Image

Poliittinen koti: Vaaliasiantuntija Sami Borgin taipuvainen talo Tampereella

Poliittinen koti: Vaaliasiantuntija Sami Borgin taipuvainen talo Tampereella
Rintamamiestalo 6 h + k, 160 m2 Tampereen Kissanmaalla on taipunut moneen eri elämänvaiheeseen vaaliasiantuntija ja politiikan tutkija Sami Borgin käsittelyssä. Poliittinen koti -palstalla kurkistetaan kaupunginvaltuutettujen ja politiikan asiantuntijoiden koteja.
Julkaistu: 12.8.2021

"Olen asunut Tampereella yksivuotiaasta asti. Vanhempani muuttivat kolmen pienen lapsensa kanssa Kissanmaalle vuonna 1966. Syksyllä 1991 muutimme vaimoni ja esikoisemme kanssa tähän rintamamiestaloon Kissanmaalle Kaukajärveltä opiskelijataloista, jotka on jo purettu. Ostimme tämän ensin puoliksi veljeni kanssa. Hän asui yläkerrassa yksiötä, me alakerrassa kolmea huonetta.

Tämä talo on taipunut moneen elämän­tilanteeseen. Pääosan remonteista olen tehnyt itse, sähkö-, putki- ja laatoitushommia lukuun ottamatta. Vasaraa ja ruuvinväännintä on saanut pidellä, mutta se on hyvää vastapainoa näppäilyhommille. Rouva taas tykkää hoitaa puutarhaa, tässä on nykyään kaavalla suojeltu tuhannen neliön tontti.

Isoja remontteja on tehty kolme. Meille syntyi neljä lasta vuosina 1990–1995. Silloin remontoitiin kellariin pari huonetta ja tehtiin kylpyhuone- ja saunaremontti. Vuonna 2000 veljeltäni ostettu yläkerta remontoitiin yksiöstä kolmeksi huoneeksi, ja kylppäriä laajennettiin. 2000-luvun puolivälissä remontoitiin vielä keskikerros, entisistä makuuhuoneista tehtiin kaksi ruokasalia. Muut neljä lasta ovat olleet jo vuosia maailmalla, mutta 14-vuotias kuopus asuu vielä kotona. Lapsenlapsia on kolme. Tykkäämme kokoontua suvun kesken, juhlapyhinä meillä on helposti 12–15 suuta ruokittavana."

ENTISÖITY

”Pöytä ja siihen kuuluva senkki ovat alun perin vaimoni isoisoäidin kodista. Sieltä pöytä kulkeutui meille ensimmäisen yhteisen kotimme ruokapöydäksi. Vaimoni sisko entisöi sen ja maalasi vihreäksi opiskellessaan erikoismaalariksi ja erikoispuusepäksi.”

SUKUAARRE

”Patsas on äitini äidin Unelma Paljakan tekemä. Hän opiskeli aikoinaan Ateneumissa ja harrasti kuvanveistoa vielä eläkepäivillä. Huoneessa on muutama muukin hänen työnsä. Meille tämä patsas tuli, kun isäni Olavi Borg kuoli vuosi sitten keväällä.”

Kommentoi »