Image

Poliittinen koti: Unto Hämäläinen ja viiden huoneen talo Helsingin Tapanilassa

Poliittinen koti: Unto Hämäläinen ja viiden huoneen talo Helsingin Tapanilassa
Imagen uudella Poliittinen koti -palstalla kurkistetaan kaupunginvaltuutettujen koteihin. Tällä kertaa pidetään taukoa poliitikoista kuntavaalien vuoksi ja vieraillaan politiikan toimittaja Unto Hämäläisen kodissa, joka on 5 h + k + kph Helsingin Tapanilassa.
Julkaistu: 23.3.2021

"Me ollaan asuttu vaimoni Liisan kanssa tässä nyt seitsemän vuotta. Tämän ikäisten ihmisten kai pitäisi muuttaa johonkin senioritaloon tai sellaiseen. Sen sijaan me muutettiin isoimpaan kotiin, missä ollaan koskaan asuttu. Mutta tavallaan tämä on kolmen sukupolven koti. Lapsilla kun on aina muuttoja tai putkiremontteja, niin tämä toimii väliaikaisvarastona. Ja meidän lapsenlapsi on täällä paljon hoidossa, hänellä on jopa oma huone.

Minä olen 66 vuodessa nähnyt suomalaisen asumisen kirjon ääripäästä toiseen. Lapsuudenkotini oli pieni ja korvessa. Tämä talo edustaa sitten sitä toista laitaa.

Nykyään koti on myös työpaikka. Olen ollut neljä vuotta eläkkeellä, mutta kirjoitan silti moneen paikkaan ja teen erilaisia töitä. Politiikan toimittajana olen seurannut pitkään myös Helsingin kasvua.

Jos koronasta jotain hyvää pitäisi löytää, niin luulen, että se voi vihdoin murtaa tämän tiheän rakentamisen uskonnon. Sellainen siitä on kaikille puolueille tullut täällä Helsingissä viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Toivon ja luulen, että sitä ruvetaan nyt miettimään vähän toisella tavalla."

TAPANILA-TAIDETTA

”Kuvataiteilija Karoliina Hellberg teki tilauksestamme tänne taulun, jonka teema on Tapanila ja tämä koti. Hän kävi täällä kylässä ja haki inspiraatiota niin talon muodoista kuin täällä olevista esineistä. Lempipaikkani kotona on tässä pöydän ääressä, jossa voin katsella Karon upeaa työtä.”

LUONTO KUTSUI

”Asuimme aiemmin Itä-Pakilassa, ja siellä oli hyvin pieni piha. Vaimoni halusi, että hankkisimme kakkosasunnon jostain sadan kilometrin säteeltä. Sellaisen, jossa olisi puutarha. Minä olin ehdottomasti sitä vastaan. Tämä Tapanilan koti on tavallaan kompromissi, sillä täällä riittää pihaa ja ympäristö on muutenkin luonnonläheisempi.”

Kommentoi »