Tuulilasi

Poliisin liikennevirhemaksujen käsittely tehostuu - "Valvontakameroita ei tänä kesänä pystytty käyttämään yhtä tehokkaasti kuin edellisinä vuosina"

Poliisin liikennevirhemaksujen käsittely tehostuu - "Valvontakameroita ei tänä kesänä pystytty käyttämään yhtä tehokkaasti kuin edellisinä vuosina"
Uuden tieliikennelain tultua voimaan 1.6.2020 poliisi joutui ottamaan käyttöön vielä suurelta osin kehitystyön alla olevan Liike-järjestelmän, jossa käsitellään tieliikennelain mukaisesti määrättävät liikennevirhemaksut. Nyt käsittely on tehostumassa.

Uudessa Liike-järjestelmässä hoidetaan automaattisen liikennevalvonnan liikennevirhemaksuasioiden lisäksi myös kaikkien poliisien tien päällä määräämien liikennevirhemaksujen jatkotoimenpiteet ja arkistointi.

"Tiukan lakiaikataulun vuoksi järjestelmän käyttöönotto oli erittäin haasteellinen, mistä johtuen automaattisen liikennevalvonnan kameroita ei tänä kesänä pystytty käyttämään yhtä tehokkaasti kuin edellisinä vuosina", poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta kertoo.

Valitusaika alkaa, kun kirje saapunut asiakkaalle

Ajoneuvokohtaiset eli automaattisessa liikennevalvonnassa määrätyt liikennevirhemaksut lähetettiin kesä–heinäkuussa postitettaviksi heti niiden määräämisen jälkeen. Uudistus aiheutti kuitenkin odottamattomia haasteita postituksen rajapinnassa, joten suurin osa liikennevirhemaksuista saapui asiakkaille myöhässä.

"Postitusviiveen vuoksi poliisissa päätettiin, että viiveen aikana käsitellyn liikennevirhemaksuasian 30 vuorokauden valitusaika alkaa siitä, kun kirje on tosiasiallisesti saapunut asiakkaalle", Ihalainen sanoo.

Ihalaisen mukaan ensimmäiset ajoneuvokohtaisten liikennevirhemaksujen oikaisuvaatimukset käsiteltiin järjestelmässä torstaina 3.9. Valtakunnallinen oikaisuvaatimusten käsittely mahdollistuu maanantaina 7.9. alkavalla viikolla (vko 37)

"Oikaisuvaatimuksia on ehtinyt kertyä useita tuhansia, joten käsittelyjonon purkamisessa kestää jonkin aikaa. Oikeusrekisterikeskus ei kuitenkaan lähetä maksumuistutuksia ennen kuin alkuperäisestä eräpäivästä on kulunut kaksi kuukautta, joten oikaisuvaatimukset ehdittäneen käsitellä ennen maksujen siirtymistä perintään", hän sanoo.

Järjestelmään muutos ajo-oikeuteen vaikuttavien liikennerikkomusten käsittelystä

Liikenne ja viestintävirasto Traficomille on lähetetty heti liikennevirhemaksupäätöksen tekemisen jälkeen tieto sellaisesta liikennerikkomuksesta, joka voi vaikuttaa kuljettajan ajo-oikeuteen. Tästä syystä etenkin suurempien yritysten käyttövastaaville on ehtinyt lähteä muistutuskirjeitä toistuvista liikennerikkomuksista, vaikka heidän saamiensa liikennevirhemaksujen oikaisuvaatimusaika on ollut vielä kesken eikä jo lähetettyjä oikaisuvaatimuksia ole pystytty käsittelemään.

Järjestelmään on kuitenkin nyt tehty muutos, joten jatkossa tieto ajo-oikeuteen vaikuttavasta liikennerikkomuksesta lähtee Traficomille vasta sitten, kun valitusaika on ohi ja mahdollinen oikaisuvaatimus on ehditty käsitellä.

Automaattivalvonnan ajoneuvokohtaisia liikennevirhemaksuja määrättiin kesäkuussa 3 815, heinäkuussa 7 438 ja elokuussa 10 268. Vastaavat luvut perinteisen liikennevalvonnan liikennevirhemaksuissa olivat kesäkuussa 2 541, heinäkuussa 2 799 ja elokuussa 3 393.

(Lähde: Poliisihallitus)

Julkaistu: 15.9.2020
1 kommentti