Tuulilasi

Poliisi varoittaa autoilijoita – "syytä tutustua etukäteen"

2

Poliisi muistuttaa uusilla päiväajovaloilla varustetuilla autoilla ajavia kuljettajia, että tällaisten autojenn takavalot eivät välttämättä pala kovassakaan sumussa.
Kuvat MKFI

Sakeat sumut ovat jo kiusanneet lounaisen Suomen aamuliikennettä ja näkyvyyttä on paikoitellen ollut vain joitakin kymmeniä metrejä. Lähes olemattomasta näkyvyydestä huolimatta jotkut autot seikkailevat liikenteessä takavalot pimeänä.

Useisiin uudempiin autoihin on asennettu päiväajovalot, jolloin autossa palavat normaalisti valot ainoastaan etupäässä ja valoautomatiikka huolehtii ajovalojen sytyttämisestä silloin, kun valaistusolosuhteet sitä edellyttävät. Sumussa valaistusolosuhteet eivät välttämättä muutu niin hämäriksi, että automatiikka huolehtisi ajovalojen sytyttämisestä. Ajovalojen syttyessä syttyvät myös takavalot.

Autojen tekniikka kehittyy koko ajan ja helpottaa kuljettajaa. Tekniikkaan ja sen ominaisuuksiin on kuitenkin syytä tutustua etukäteen, sillä kaikista apulaitteista huolimatta kuljettaja on vastuussa ajamisesta ja siitä, että autossa on kulloinkin käytössä säännösten mukaiset valot.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 8.9.2014