Eeva

Poimi herkkuja Suomi-buffettiisi

Poimi herkkuja Suomi-buffettiisi

Suurlähettiläs Paula Parviainen tarjoilee kutsuillaan Singaporessa mieluiten perisuomalaisia herkkuja. Mitä useampaa sorttia, sitä parempi buffetti.
Teksti Eeva toimitus
Mainos

Ruualla on diplomatiassa tärkeä rooli, joka korostuu entisestään itsenäisyyden juhlavuonna. Suurlähettiläs Paula Parviainen järjesti Singaporessa Suomi 100 -tapahtuman, jonka noutopöydästä poimimme parhaat palat maaliskuun Eevaan. Tässä lisää reseptejä inspiroimaan sinunkin juhliasi.

Sienikeitto 

(noin 10 kahvikuppiannosta)

1 dl kuivattuja, murskattuja suppilovahveroita tai tatteja
½ l vettä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä tai voita
2 kasvisliemikuutiota
½ tl timjamia
½ tl basilikaa
¼ tl valkopippuria
½ l vettä
150 g sulatejuustoa
(suolaa)
1–2 dl kermaa
Koristeeksi:
tuoretta basilikaa

Mittaa sienet kulhoon ja kaada vesi päälle. Anna turvota noin puolen tunnin verran.
Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy kattilan pohjalla ja kuullota sipulisilppu.
Lisää turvonneet sienet nesteineen, kasvisliemikuutiot, mausteet ja vesi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
Lisää sulatejuusto nokareina ja anna liuota keiton joukkoon. Lisää tarvittaessa suolaa.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita se keiton joukkoon juuri ennen tarjoilua.
Koristele keittoannokset yrtein.
Tarjoa lisänä ruisrapsakoita.

Ruisrapsakat
(noin 36 palaa)

6 ruispalaleipää
75 g voita
4 valkosipulinkynttä

Avaa ruispalat ja levitä ne leivinpaperin päälle uunipellille. Purista valkosipulinkynnet notkean voin joukkoon, sekoita tasaiseksi ja voitele leivät kevyesti.
Paahda leipiä 225 asteessa noin 6 minuuttia.
Anna jäähtyä hetken ja leikkaa leivät saksilla pituussuunnassa kolmeen osaan.

Savumuikkuvoileipäkakku
(10–15 annosta)

noin 400 g leipää (tummaa ja/tai vaaleaa, esim. Maalahden limppu ja isot paahtoleipäviipaleet)
Kostutus:
1/2 dl ruokaöljyä
1/2 dl kasvislientä
2 rkl sitruunamehua
1 rkl sinappia
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
Munatäyte:
8 kovaksi keitettyä (10 min.) kananmunaa hienonnettuna (joista 2 koristeluun)
1 ¼ dl ranskankermaa
50 g purjoa tai kevätsipulia silputtuna
¾ tl suolaa
¾ tl mustapippuria
Savumuikkutäyte:
2 prk (à 210/170 g) savumuikkuja valutettuna
1 1/4 dl majoneesia
4 rkl tuoretta tilliä silputtuna
1/4 dl makeaa chilikastiketta
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
Pinnalle:
1 1/2 dl majoneesia
1 1/2 dl ranskankermaa
2–3 dl tuoreita yrttejä silputtuna (tilliä, ruohosipulia, persiljaa)
muutama savumuikku
2 keitettyä munaa
1 sitruuna (viipaloituna)

Sekoita kostutusliemen aineet keskenään.
Sekoita molempien täytteiden aineet keskenään. Huom! Säästä 2 munaa ja 6 savumuikkua kakun koristeeksi.
Levitä pöydälle pitkä pala leivinpaperia, jonka voit lopuksi kääriä kakun ympärille.
Leikkaa leivästä reunat ohuelti pois. Leikkaa leipä sahalaitaisen veitsen avulla viideksi levyksi tai viipaleiksi.
Aloita kakun kokoaminen alimmasta kerroksesta. Sivele leipälevylle pullasudin avulla viidesosa kostutusliemestä. Levitä päälle puolet munatäytteestä. Nosta päälle seuraava leipälevy, kostuta se ja levitä levylle puolet savumuikkutäytteestä.
Tee vielä toinen munatäyte- ja toinen muikkutäytekerros. Kostuta viimeinen leipälevy ja nosta se kakun päälle. Kääri voipaperi tiiviisti kakun ympärille. Voit nostaa kakun vielä muovipussiin.
Nosta kakun päälle tasainen paino, esim. leikkuulauta. Anna kakun tekeytyä kylmässä mieluiten yön yli.
Sekoita keskenään majoneesi ja ranskankerma. Levitä seos kakun pinnalle ja reunoille lastan avulla. Sekoita keskenään yrttisilput ja painele seos kakun reunoihin.
Koristele voileipäkakun pinta savumuikuilla sekä muna- ja sitruunaviipaleilla.

Rypsiporsas-juurespata
(kymmenelle)

1 kg rypsiporsaan kassleria
300 g porkkanaa
250 g lanttua
150 g palsternakkaa
150 g sipulia
100 g juuriselleriä
4 valkosipulinkynttä
1 tlk (5 dl) keskiolutta
2–3 dl vettä
2 lihaliemikuutiota murusteltuna
20 katajanmarjaa murskattuna
3 laakerinlehteä
1 rkl fariinisokeria
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria rouhittuna
1 piripiri-chili murskattuna

Leikkaa liha kuutioiksi. Kuori ja paloittele kasvikset.
Lado kaikki pataan tai uunivuokaan. Sekoita oluen joukkoon loput aineet ja kaada vuokaan. Lientä pitää olla sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
Hauduta porsaspataa 175-asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Peitä puolivälissä kannella tai foliolla
Tarjoa lihapadan kanssa kasvisliemessä keitettyjä spelttihelmisuurimoita. Makua pyöristämään sopii myös karpalo-, puolukka- tai mustaherukkahyytelö.

Punajuuri-härkisvuoka
(10 annosta, gluteeniton)

1 kg tuoreita punajuuria
1 iso sipuli
3–4 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 tl kuivattua timjamia
1 tl suolaa
¾ tl mustapippuria
170 g Aura-sinihomejuustoa
250 g Härkistä
3 dl (ruoka)kermaa

Kuori punajuuret ja leikkaa ne tulitikkumaisiksi suikaleiksi.
Kuori sipulit, hienonna ja hauduta pannussa 1 rkl öljyä.
Sekoita kulhossa punajuurisuikaleiden joukkoon 1 rkl öljyä, mausteet, murennettu homejuusto ja Härkis.
Levitä seos voideltuun uunivuokaan (vetoisuus 2 ½ l) ja kaada päälle kerma.
Kypsennä vuokaa 180-asteisessa uunissa noin tunti.

Juhlava puolukkavispipuuro
(10 pientä annosta)

4 dl puolukoita tai 2 ½ dl puolukkasurvosta
1 l vettä
1 ½ dl sokeria
1 ¾ dl mannasuurimoita
2 liivatelehteä
1 tl vaniljasokeria
1 prk (2 dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Keitä marjoja tai marjasurvosta vedessä noin 5 minuuttia.
Lisää sokeri ja ripottele joukkoon mannasuurimot seosta koko ajan vatkaten.
Hauduta puuroa noin 15 minuuttia, aina välillä sekoitellen.
Upota liivatelehdet kylmään veteen. Puristele ne ja liuota valmiiseen kuumaan puuroon. Mausta seos vielä vaniljasokerilla.
Jäähdytä puuro kylmäksi.
Vatkaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi ja lisää loppuvaiheessa myös vaniljakastike mukaan vatkattavaksi.
Lusikoi vaalea, kuohkea puuro tarjoilumaljaan tai annosmaljoihin ja anna viiletä jääkaapissa.
Koristele annokset muutamalla kokonaisella puolukalla ennen tarjoilua.

Suomalainen juustotarjotin
Mustaleimaemmentaalia, sinihomejuustoa ja kermajuustoa sekä omenahilloketta

Suomalaisia makeisia

Teksti: Helena Saine-Laitinen
Kuvat: Timo Pyykkö, Marica Salokangas

Julkaistu: 28.2.2017