Armomurhaaja edustaa Suomea – pohjoismaisen elokuvapalkinnon ehdokkaat julki
Kulttuuri
Armomurhaaja edustaa Suomea – pohjoismaisen elokuvapalkinnon ehdokkaat julki
Teemu Nikin elokuva Armomurhaaja on valittu viime vuoden suomalaisista elokuvista ehdokkaaksi Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi. Palkinnon on aiemmin voittanut kaksi suomalaista.
Julkaistu 21.8.2018
Apu

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon ehdokkaat julkaistaan tänään. Suomen edustajana listalle on päässyt Teemu Nikin ohjaama ja Jani Pösön tuottama Armomurhaaja.

Ehdokkaiden julkistaminen tapahtuu Norjassa Haugesundin kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Voittaja julkistetaan Oslossa 30. lokakuuta osana Pohjoismaiden neuvoston muita palkintoja, joihin kuuluu myös muun muassa kirjallisuus- ja musiikkipalkinnot.

Armomurhaaja on puhutteleva tragikomedia, jossa autonkorjaaja lopettaa eläimiä sivubisneksenään. Korjaaja-lopettaja Veijo Kettu ei kuitenkaan ole minkäänlainen sadisti vaan aito eläinten rakastaja, joka antaa kotieläimiksi vangituille yksilöille ja haavoittuneille luontokappaleille kivuttoman lopun, koska haluaa lopettaa näiden tarpeettoman kärsimyksen. Armomurhan ympärillä leijuvat filosofiset kysymykset laajenevat tietenkin tapahtumien kulun myötä eläimistä koskemaan myös ihmisiä. Elokuvan pääosia näyttelevät Matti Onnismaa ja Hannamaija Nikander.

Ainoat kerrat, kun suomalainen ohjaaja on voittanut Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon, olivat vuonna 2002, kun palkinto jaettiin ensimmäisen kerran, ja vuonna 2017, kun palkinto on jaettu toistaiseksi viimeisimmän kerran. Voittajat olivat Aki Kaurismäki elokuvasta Mies vailla menneisyyttä (2002) ja Selma Vilhunen elokuvasta Tyttö nimeltä Varpu (2017).

Aiemmat suomalaiset ohjaajat, jotka ovat olleet ehdolla voittajien lisäksi, ovat aikajärjestyksessä Pirjo Honkasalo ja Aku Louhimies (2005), Jouko Aaltonen (2006), Aleksi Salmenperä (2007), Dome Karukoski (2008), A.J. Annila (2009), Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen (2010), Zaida Bergroth (2011), Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi (2012), Simo Halinen (2013), Pirjo Honkasalo (2014) ja J-P Valkeapää (2015).

Päivitetty 21.8. klo 14:52: korjattu tietoja kotimaisista voittajista.

Kommentoi »