Apu

Pohjoisen satiirikon huumori kukkii Sodankylässä

Pohjoisen satiirikon huumori kukkii Sodankylässä
Erkki Alajärven muistonäyttely kertoo omaperäisestä Lapin taiteilijasta.

”Aamu aamulta enemmän järkyttyy, / se on nykyisten huonojen peilien syy”, kirjoitti taiteilija Erkki ”Aate” Alajärvi (1942–2015) esikoisteoksessaan Peilin syy (1980).

Nyt Lapin lomalaisellakin on tilaisuus kurkistaa pohjoiseen peiliin, kun Sodankylän Kulttuuri ry. on avannut Alajärven muistonäyttelyn – Sodankylän elokuvajuhlia ajatellen sopivasti Peter von Baghin kävelykadun varrella.

Esillä on yli sata teosta, puuveistoksista ja reliefeistä oopperarakennelmiin, joita Alajärvi toteutti Lapin Opiston vetoisessa, pölyisessä navetta-ateljeessa. Ja nyt, kun navetta on purettu, sen seiniin tehdyt teoksetkin on voitu irrottaa ja ottaa talteen.

– Aate teki, mitä halusi. Hän oli virtuoosi, jolta puuttui koulutus, mutta jolla oli silmä ja kädentaito. Esimerkiksi veistos, jossa painija heittää toista painijaa, on veistetty yhdestä puusta, sanoo näyttelyn kuraattori, kuvataiteilija Helena Junttila.

Michelangelo sanoi, että jokaisen marmorimöykyn sisällä on enkeli, mutta Aatella oli puupalikan sisällä painija. Ja oli siellä joskus enkelikin.

Molskeilta oopperaan

Alajärvi oli painin Suomen mestari 1960-luvulta, Kansallisoopperan lavastaja 1970-luvulta ja vapaa taiteilija sieltä eteenpäin. Hän lavasti Ylläksen muhkean Velho-oopperatrilogian 1990-luvulla, laati MM- ja SM-kisojen julisteita ja tunnuksia sekä mitaleita, kuvituksia, lyhytelokuvia ja satamäärin pakinoita.

Erkki Alajärvi: Omakuva, akvarelli, 1979.

Raskaan sarjan runoja -antologiaan (Puntsi, 2008) pääsi vain, jos oli painissa vähintään Suomen mestari, mutta mielellään olympiavoittaja, kuten Pertti Ukkola ja ”Siperian karhu” Aleksandr Karelin. Sen lisäksi Alajärvi julkaisi kuusi kirjaa omakustanteena sekä 1750 runomuotoista pilapiirrosta.

Kuvanveisto oli Alajärven paraatilaji, erityisesti puuveistokset ja -reliefit. Itseoppineena taiteilijana hän loi oman humoristisen tyylinsä, joka heijastui myös hänen piirroksissaan ja sarjakuvissaan.

Pääosa näyttelyn teoksista on lainassa yksityisiltä, kolmasosa omaisilta – mukana pieni, yllättävä ”ystävyyselementti”: yksitoista Alajärven tekemää muotokuvaa, joita kaksi vanhaa painijakaveria oli poiminut ihmisten kotoa matkallaan Suomen halki Sodankylään. Alajärven muisto elää.

Jotain Alajärven taiteesta Junttila huomaa tarttuneen omaankin työhönsä.

– Näyttelyä kootessa tajusin, että minullakin piirroksissa on ihmiset alasti. Voi olla, että olen sen Aatelta oppinut: taiteessa, kun ihmiset esiintyvät ilman vaatteita, he eivät kuulu mihinkään historiaan. Ei voi määritellä aikaa, kun ihminen on paljaana.

Erkki Alajärvi sai Sodankylän kunnan kulttuuripalkinnon 1977 ja Lapin läänin taidepalkinnon 2003. Valtion taiteilijaeläkkeestä, jonka hän sai ensimmäisenä ITE-taiteilijana Erkki Pirtolan kanssa 2013, hän ehti nauttia vajaat kaksi vuotta.

Erkki Alajärven muistonäyttely 11.6.–29.7. Sodankylässä, Jäämerentie 15.

Erkki Pirtolan filmi Erkki Alajärvestä tässä.

Julkaistu: 12.6.2018
Kommentoi »