Apu

Pohjatroolaus tuhoaa Itämerta – Näin vältät haitallisesti pyydetyt kalat, joita myydään myös Suomessa

Pohjatroolaus tuhoaa Itämerta – Näin vältät haitallisesti pyydetyt kalat, joita myydään myös Suomessa
Tuoreen raportin mukaan turskan ja kampelan troolaus tuhoaa Itämerta. Pohjatroolausta ei harjoiteta Suomen vesillä, mutta WWF:n mukaan kuluttajan on syytä olla tarkkana, mitä ostoskoriinsa poimii.
Julkaistu: 5.10.2020

Monien kalalajien pyynnissä käytettävä pohjatrooli tuhoaa Itämeren pohjaa, kertoo ympäristöjärjestö WWF:n tuore raportti. Pohjatroolattua kalaa on myynnissä myös suomalaisissa kalatiskeissä ja ravintoloissa.

Pohjatroolauksessa kalastusalus vetää raskasta verkkoa perässään pitkin merenpohjaa. Trooli vahingoittaa pohjaa ja siihen jää kalojen lisäksi myös kasveja, simpukoita ja selkärangattomia.

– Vaikutus on paha etenkin, jos kalastus on intensiivistä ja samoja paikkoja troolataan vuodesta toiseen. Pohjan eliöstö ei ehdi toipua, WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaska kertoo.

Raportin mukaan pohjatroolaus voi myös kiihdyttää ilmastonmuutoksen ja rehevöitymisen vaikutuksia, kun trooli riipii auki meren pohjasedimenttejä, joista sitten vapautuu pohjaan varastoitunutta hiiltä, ravinteita ja pahimmillaan ympäristömyrkkyjä.

Suomen vesillä ei pohjatroolausta

Pohjatroolausta ei harjoiteta Suomen vesillä. Se on Itämerellä eteläisempien alueiden ongelma. Ovaskan mukaan vaikutukset meriluontoon yltävät kuitenkin paljon troolausalueita kauemmas.

– Jos esimerkiksi troolataan alueilla, jotka ovat merkittäviä poikasympäristöjä, vaikutukset kalakantoihin voivat olla hyvinkin pitkäkantoisia. Itämerellä pohjatroolaus on yksi turskan alamäen aiheuttajista. Ja turska on yksi tärkeimpiä lajeja Itämeren ekosysteemissä.

Vielä 1980-luvun puolivälissä Itämerestä saa-tiin lähes 450 000 tonnia turskaa vuosittain, nyt vuosisaalis on alle 20 000 tonnia.

Jos pohjatroolattua kalaa haluaa välttää, kannattaa katsoa, miten kalatiskissä myytävät pohjakalat, kuten turska, kampelat ja kolja, on pyydetty. Kalan pyyntiajan ja -paikan lisäksi kauppiaan on kerrottava pyyntitapa.

Jos turska tai kampela on pyydetty troolilla, kyseessä on Ovaskan mukaan käytännössä varmasti pohjatroolattu kala riippumatta siitä, missä kala on pyydetty. Suomalaista kampelaa ei pohjatroolata, joten se on hyvä valinta.

WWF on laatinut kalansyöjien avuksi Kala­oppaan, josta löytyy tietoa myös muista myytävistä kaloista.

Kommentoi »