Tuulilasi

Pohjanmaalla pohditaan sähköautojen toimivuutta arktisissa olosuhteissa


Centria-ammattikorkeakoulussa käynnistyi vuoden alussa Electric Vehicles Goes Arctic! -hanke (EVGA).
Kuvat Satu Nyström

Hankkeen tavoitteena on sähköisten ajoneuvojen ja latausjärjestelmien sekä niihin liittyvien palveluiden ja komponenttien toimivuuden varmistaminen arktisten olosuhteiden ja yritysten liiketoiminnan näkökulmasta.

Hanke on tällä hetkellä Centria-ammattikorkeakoulun suurin käynnissä oleva hanke, ja sen kustannusarvio on 836 000 euroa. Tekesin rahoitusosuus hankkeessa on 501 000 euroa. Koko EVGA-konsortion laajuus yritysprojekteineen on noin 2,6 miljoonaa euroa.

EVGA-konsortion toimintaan osallistuu useita suomalaisia eri alojen yrityksiä ja organisaatioita. Mukana olevat yritykset tulevat muun muassa sähkö-, ICT-, kaupan ja ajoneuvotestausalalta.

EVGA-hankkeen käynnistyskokous on huomenna perjantaina ja hanke jatkuu vuoden 2015 loppuun saakka.

"Hankkeessa kartoitetaan tarpeet ja ongelmat, jotka kohdistuvat sähköisten ajoneuvojen toimivuuteen ja toimintavarmuuteen haastavissa ja vaikeissa arktisissa olosuhteissa", kertoo hankkeen projektipäällikkö Sakari Nokela tiedotteessa.

EVGA-konsortio on osa Tekesin EVE – Sähköisten ajoneuvojen järjestelmät -ohjelmaa, jonka tavoitteena on auttaa sähköisiin ajoneuvoihin ja työkoneisiin liittyvän liiketoiminnan kehittymistä suomalaisissa yrityksissä vuoden 2010 noin 200 miljoonasta eurosta noin kahteen miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä.

EVE-ohjelman avulla halutaan luoda Suomeen sähköisten ajoneuvojen yrityksistä ja tutkijoista koostuva yhteisö, jolla on kiinteät yhteydet kansainvälisiin tutkimus- ja liiketoimintaverkostoihin. EVE-ohjelman tavoitteena on myös riittävän suurien testiympäristöjen käyttöönotto ja osallistuminen alan standardien kehittämiseen.

Centrian kampukset sijaitsevat Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa. Ammattikorkeakoulu kouluttaa tekniikan, liiketalouden hyvinvoinnin ja kulttuuri aloille.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 23.1.2014