Apu

Planicassa hiihdetään olympiapaikoista: kiilaako nuori Johanna Matintalo koneeseen?


Tulevan maailmancupviikonloppu Slovenian Planicassa ratkaisee Suomen hiihtomaajoukkueen viimeisten olympiapaikkojen kohtalon. Naisten keskinäinen kisa on jälleen miehiä tiukempi. Yksi iso kysymys on, kykeneekö lupaava Johanna Matintalo, 21, jo nyt pudottamaan jonkun kokeneemmista nimistä.
Kuvat All Over Press

Hiihtopiireissä Johanna Matintalon lahjat ja potentiaali on tiedetty jo usean kauden ajan. Suuremman yleisön tietoisuuteen hän nousi kukistamalla ensin Piitimen Skandinavia Cupissa 20 kilometrin yhteislähtökisan perinteisellä Ruotsin supertähden Charlotte Kallan. Viime viikonlopun SM-hiihdoista Vantaalta puuttuivat toki ykköstykit Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen, mutta Matintalo taipui vasta loppusuoralla väärän ratavalintansa vuoksi Aino-Kaisa Saariselle.

Saarinen ja toinen konkari Riitta-Liisa Roponen ovat niin hiihtäjinä kuin persoonina erilaisia, mutta molemmat voimakastahtoisia ja särmikkäitäkin urheilijoita, jotka tietävät pyrkivänsä hyvin todennäköisesti viimeisiin olympialaisiinsa. Etenkin Saarinen on rakentanut kuntoaan kauden päätavoitteeseen eikä ole välittänyt muiden kisojen tuloksista. Myös Roposen viime aikojen vauhti taannee tälle paikan ainakin olympialaisten viestijoukkueen vapaan osuudelle.

Ne, keitä vastaan Johanna Matintalo Planicassa ennakkoon arvioiden hiihtää, ovat tekniikkamuutoksen tuomista vaikeuksista kärsinyt Laura Mononen ja sekä henkiseen että fyysiseen umpikujaan ajautunut Anne Kyllönen.

Päävalmentaja Reijo Jylhän punnittavaksi jää myös, kuka olisi paras lenkki viestijoukkueen neljänneksi hiihtäjäksi – ja miten olympialaisten ja ylipäätään aikuisten arvokisojen keltanokka kestäisi sekä joukkueen sisäiset että kivikovien vastustajien, julkisen huomion ja taktiikkakisan tuoman paineet.

Matintalo ylsi viime vuonna hopealle alle 23-vuotiaiden MM-kisojen 15 kilometrin yhdistelmäkisassa, ja hän on kuulunut vuosikaudet nuorten maajoukkueisiin. Viime kaudella hän nousi A-maajoukkueen haastajaryhmään.

Suomi on kuitenkin täynnä nuorten tasolla arvokisamitaleja kahmineita lupauksia, joiden läpimurto aikuisten huipulle on jäänyt tekemättä – loukkaantumis- tai ylikuntokierteen, kehityksen pysähtymisen, toimeentulovaikeuksien tai motivaation loppumisen vuoksi. Usein kyse on kaikkien näiden yhdistelmästä.

Matintaloa on saattanut paradoksaalisesti suojata se, että hän teki lopullisen lajivalintansa vasta täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Myös yleisurheilussa menestyneen Matintalon päämatka oli 800 metriä, jolla hän otti aikuisten SM-hopeaa vain 14-vuotiaana.

Mikäli Johanna Matintaloa ei valita Koreaan, se ei toki merkitse katastrofia uran kannalta. 21-vuotias urheilija on hiihdon kaltaisessa, matkojen ja välineiden muutoksista huolimatta edelleen kestävyyspohjaan nojaavassa lajissa yhä junioriosastoa. Ennen Planican Matintalo on hiihtänyt vain seitsemässä maailmancupin kisassa.

Viimeiset olympiavalinnat tehdään 24. tammikuuta, joten Planican mc-tuloksilla on tiukassa tilanteessa suuri painoarvo. Naisten 10 kilometrin osallistujat valitaan lauantain sprinttikisojen jälkeen.

Apu seuraa Planican hiihtomatkoja paikan päällä molempina päivinä.

Julkaistu: 17.1.2018