Pitkämäen kaari riitti MM-hopeaan
Puheenaiheet
Pitkämäen kaari riitti MM-hopeaan
Tero Pitkämäki toi jälleen kerran Suomen ainoan mitalin yleisurheilun MM-kisoista. Tasaisen sarjan paras rykäisy 87,07 vei hopealle ja jäi vain 10 senttiä Tshekin Vitezlav Veselyn voittoheitosta.
Julkaistu 17.8.2013
Apu

"Isoo mitali". Se oli Tero Pitkämäen ensimmäisiä luonnehdintoja MM-hopeastaan, jonka arvon mies arveli myöhemmin vielä kirkastuvan.

- Kaikkeni pistin peliin, ei jäänyt mikään harmittamaan. Jos ei nyt sitä lasketa, että kultaan jäi vaan se 10 senttiä... Mutta se riittää, joskus. Oikealle miehelle voitto meni, Pitkämäki antoi tunnustusta kisan ykköselle, Tshekin Vitezslav Veselylle.

Vesely iski perinteisellä tavalla avauskierroksella paineet muille, kun jo ensimmäinen heitto kantoi 87,17. Se ei yllättänyt Pitkämäkeä, päinvastoin:

- Meni justihin niin kuin ajattelin, että Vesely pamauttaa heti ekalla kovat luvut tiskiin. Niin se on tehnyt tällä kaudella melkein joka kisassa.

Vesely myönsi ladanneensa kaikki paukut heti alkuun, koska tiesi, ettei vihoitellut polvi välttämättä kestäisi montaa riuhtaisua.

- Olen aika puhki: kisa oli pitkä, polvi on romuna ja minulla on vielä flunssantynkääkin. Olen iloinen, että homma on ohi ja tuloksena oli kulta kovatasoisessa kilpailussa. Tero pääsi lähelle, mutta onneksi ensimmäinen heittoni kuitenkin riitti.

Pitkämäen heitot olivat ensimmäisen lievää väkinäisyyttä lukuun ottamatta irtonaisen näköisiä, puhtaita kaaria, joissa 195-senttisen eteläpohjalaisen vipuvarsi pääsi oikeuksiinsa kuin ennätysaikoina. Paras tulos syntyi kolmannella yrittämällä.

- Oli hyvä sarja, neljä yli kasivitosta. Ensimmäinen heitto oli vähän matala ja toisessa oli ainekset pidempäänkin, mutta se lähti vähän kyntämään.

Antti Ruuskanen heitti viimeisellään parhaansa, joka kantoi 81,44. Se riitti kuudenteen tilaan. Pistesija oli niin ikään Suomen ainoa kisoissa.

Ruuskanen oli kisan jälkeen mixed zonella kerrankin vakava ja hyvinkin pettyneen oloinen, mutta kauan savolainen ei jaksanut näyttää myrtynyttä naamaa.

- Tympiihän se, kun finaalissa on eikä pallille pääse. Sitä kirkkainta lähdetään kuitenkin aina hakemaan. Riskillä olin liikenteessä ja sen huomasi, kun tekniikka hajosi. Aina vaan se keihäs karkaa kädestä liian matalalle, mikä syö tehoja.

- Mutta joo, en minä jaksa tässä vihainen olla. Se on minulla enempi semmosta sisäistä kiukkua muutenkin.  Onneksi on vielä vuosia jäljellä parantaa, ja hyvä että Suomeen tuli mitali. Nyt mänen hotellille syömään.

Ruuskanen nosti arvostavasti kulmiaan kuultuaan pika-aituri Nooralotta Nezirin semifinaalissa juoksemasta SE-ajasta 13,04.

- Aha, ennätys MM-kisoissa - oikeaa suomalaista venymistä. Hyvä!

Rauhallisen tyytyväinen Tero Pitkämäki taas meni ainoastaan kerran vaivautuneeksi . Silloin, kun Apu kysyi häneltä kantaa kiihkeään keskusteluun Venäjän homolaista, muiden maiden urheilijoiden (mm. Ruotsin Emma Green-Tregaro) tuen ilmaisuista seksuaalivähemmistöille ja Jelena Isinbajevan sekä kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n protestoinnit tuomitsevista kannoista.

- No ei me heittäjät ainakaan ole siitä asiasta juteltu. Kyllä mä tierän, että sellainen tilanne on, ja se on vaikea kaikille osapuolille. Äh, en mä... osaa oikein ottaa kantaa.

Lue lisää keihäsfinaalista, Suomen naisyleisurheilijoiden noususta ja kisojen kokonaiskuvasta ensi viikon Avusta.

Kommentoi »