Pisteillä matkaan
Matkailu
Pisteillä matkaan
ARKISTON KÄTKÖISTÄ. Miten lentoyhtiöiden bonuspisteistä saa parhaan hyödyn? Selvitimme parhaita vinkkejä pisteiden metsästykseen. 
Julkaistu 2.8.2013
Mondo

Näin saat parhaan hyödyn lentoyhtiöiden bonuspisteistä.

Keskitä allianssille

Jos haluaa saada suurimman mahdollisen hyödyn lentopisteistä, kannattaa valita yksi allianssi, jolle pisteet keskittää. Pisteitä voi kerätä ja käyttää pääsääntöisesti kaikilla saman allianssin lennoilla. Maailman suurimmat allianssit ovat Star Alliance, Oneworld ja SkyTeam. Oneworldilla on kohteita noin 150 maassa, Star Alliancella 194:ssä ja SkyTeamilla 187 maassa. Finnair kuuluu Oneworldiin, ja SAS on Star Alliancen jäsen.

Etenkin parhaimmille kanta-­asiakastasoille pääseminen vaatii lentojen keskittämistä allianssille. Usein on järkevintä liittyä allianssissa nimenomaan sen lento­yhtiön kanta-asiakkaaksi, jolla lentää ­eniten, koska pistekerroin näillä lennoilla on yleensä suurempi kuin allianssin muiden yhtiöiden lennoilla. Esimerkiksi Finnairin lennoilla Pro-luokassa pistekerroin on Plus-jäsenille 150 prosenttia, mutta samalla kanta-asiakaskortilla saa Oneworldiin kuuluvan British Airwaysin lennoilla Premium Economy -luokassa 100 prosenttia.

Pistekertoimiin vaikuttaa kanta-asiakastaso. Vaikkapa Finnairin Gold-jäsenet saavat 15 ­prosenttia enemmän pisteitä Finnairin lennoilta kuin tavalliset kanta-­asiakkaat.

Eduissa on eroja

Paljon lentävän voi olla järkevää liittyä ainakin parin eri lento­yhtiön kanta-asiakasohjelmaan, sillä ­yhtiöiden tarjoamissa eduissa on eroja. Amerikkalaisen lentopiste-ekspertin Gabriel Leighin mielestä Oneworld-allianssiin kuuluvan American Airlinesin kanta-asiakas­ohjelma on kokonaisuutena paras: pisteiden ansaitseminen ja käyttäminen on helppoa yhtiön omilla ja Oneworldin lennoilla, ja korkeimman kanta-asiakastason, Executive Platinumin, edut huippuluokkaa.

Jos mielii nopeasti nauttimaan lentokenttien loungeista ja sujuvammista lähtöselvityksistä, voi harkita esimerkiksi Star Allianceen kuuluvan kreikkalaisen Aegean-yhtiön asiakkuutta. ­Aegeanilla kanta-asiakastason nousuun vaadittavat ­pistemäärät ovat poikkeuksellisen pienet. Blue-statuksen saa 4 000 Tier Mile -pisteellä ja Gold-tasolle pääsee, kun tilillä on 20 000 pistettä. 1 000 pistettä rapsahtaa pelkästään ohjelmaan liittymisestä.

Pisteitä myös taksista tai ­jumpasta

Moni tietää, että autovuokraamot ja hotellit ovat lentoyhtiöiden yleisiä yhteistyökumppaneita, mutta lentopisteitä voi kerätä yllättävän monista muistakin palveluista ja paikoista. Taksimatkasta Tukholmassa saa SASin Eurobonus-pisteitä, kunhan muistaa valita Sverige­taxin auton. Osassa Hugo Bossin myymälöistä Tukholmassa, Oslossa ja Kööpenhaminassa saa Eurobonus-pisteitä yli 540 euron ostoksista. Finnairin Plus-pisteitä kertyy Oneworldin lentojen lisäksi vaikkapa Eiran Sairaalasta ja Motivus-kuntokeskuksista.

Kun käyttää pisteitä matka­ostoksiin, kannattaa verrata vaadittujen pisteiden määrää lennon hintaan, sillä pisteiden arvo ei ole vakioitu aina samaksi. Gabriel Leighin mukaan vaikkapa British Airwaysilla lentäessä on yleensä kannattavampaa maksaa lyhyet matkat pisteillä, kun taas pitkillä lennoilla pisteistä ei saa samaa hyötyä irti. Ole liikkeellä ajoissa: piste-etupaikkoja on rajoitetusti.

Joillakin lentopisteillä voi myös ostaa ravintoloiden etukuponkeja, joiden arvosta osan joutuu kuitenkin maksamaan rahalla.

Lahjoita ylimääräiset hyväntekeväisyyteen

Usein pisteitä jää käyttämättä, ja ne uhkaavat vanheta, jolloin ne menettää tililtään. Pisteitä voi kuitenkin halutessaan lahjoittaa hyvän­tekeväisyyteen. Esimerkiksi SASilla on yksitoista eri hyväntekeväisyyskohdetta, joihin pisteet voi lahjoittaa. Finnairilla näitä kohteita on kuusi, vaikkapa Suomen Punainen Risti. Kun sille siirtää 3 000 pistettä, niillä saadaan katastrofien uhrien auttamiseen vesikanisteri ja lämpöinen huopa tai vaikkapa viisi kiloa ruokasäilykkeitä.

Yhdistä luottokorttiin

Kanta-asiakaskortin voi yhdistää luottokorttiin, jolloin pisteitä kertyy myös luotolla maksamisesta. Finnair Plus -kortin voi yhdistää kaikkiin yleisimpiin luottokortteihin. Eniten pisteitä kertyy Dinersilla maksamisesta, vähintään kaksi jokaista euroa kohden kanta-asiakastasosta riippuen. SASin Eurobonuksen voi yhdistää esi­merkiksi MasterCardiin, jolloin pisteitä kertyy yksi jokaista maksettua euroa kohden. 

Kommentoi »