Eeva

Pirkko Siltala: "Olen vapaa kuolemaan"


Psykoanalyytikko Pirkko Siltala kiinnostui jo nuorena mielen ulottuvuuksista. Hän halusi palavasti ymmärtää, mikä on ihminen. Nyt oma kuolema tuntuu luonnolliselta.
Kuvat Antti Vettenranta

Pirkko Siltala, 85, tunnetaan syvällisenä ajattelijana. Hän on työskennellyt 1960-luvulta alkaen psykoanalyytikkona, terapeuttina ja kouluttajana muun muassa syöpäklinikalla ja Terhokodissa. Hän on ollut mukana vaikuttamassa nykyisen kaltaiseen saattohoitoon.

Viimeisin kirja Elämän päättyessä ilmestyi viime vuonna.

Jokainen meistä kuolee. Se on luonnollinen elämän päätös, Pirkko Siltala sanoo.

”Ei ole muuta mahdollisuutta päättää elämää. Parhaimmillaan kuolema on eheytymistä ja rauhan löytämistä.”

Kun Pirkko oli kuusivuotias, hänen äitinsä lähti 40 asteen pakkasessa synnyttämään. Vauva syntyi rekeen eikä selvinnyt hengissä. Äiti palasi kotiin pienen valkoisen arkun kanssa.

Hän piti vauvaa verannalla avoimessa arkussa kuukauden ajan. Isä kävi kotona toteamassa tämän. Hän oli silloin sodassa.

”Äiti lauloi itkuvirsiä, ja me lapset kuuntelimme ja silitimme vauvaa. Lopulta äiti sanoi, että hän voi luovuttaa ja vauva voidaan haudata.”

Pirkko Siltala on tehnyt pitkän uran psykoanalyytikkona, terapeuttina ja kouluttajana.

Lapsuudenperheen viidestä lapsesta kolme kuoli pienenä: kaksi jo synnytykseen ja yksi nelivuotiaana tulirokkoon. Eloon jäivät Pirkko ja pikkusisko Marjatta. He oppivat jo varhain, että ihmiset kuolevat. Lapset otettiin mukaan kuolemanrituaaleihin.

Hautajaisissa naiset lauloivat itkuvirsiä, joissa kerrottiin kuolleen elämäntarina. Sanoilla, itkuilla ja kouristuksilla ilmaistu suru herätti muutkin ihmiset suremaan.

”Sureminen on tärkeää. Muuten voi jäädä kiinni menetykseen. Eheyttävä suru ilmenee avoimuutena tunteille, joita luopumisessa lähtee liikkeelle, vihalle, kiintymykselle, katkeruudelle, syyllisyydelle. Ilman suremista voi sairastua kliiniseen masennukseen, jossa mitkään tunteet eivät liiku.”

Teksti: Jaana-Mirjam Mustavuori

Lue koko haastattelu Eevan numerosta 5/2018.

Pirkko Siltalan viimeisin kirja Elämän päättyessä ilmestyi viime vuonna.

Julkaistu: 2.5.2018