Apu

Pingviinin uloste päihdyttää, koska se sisältää ilokaasua – Tutkija: "Kun olet haistellut kakkaa useita tunteja, olet täysin tillin tallin" – Syynä ruokavalio

Pingviinin uloste päihdyttää, koska se sisältää ilokaasua – Tutkija: "Kun olet haistellut kakkaa useita tunteja, olet täysin tillin tallin" – Syynä ruokavalio
Etelä-Atlantin pingviinien ulosteiden sisältämä dityppioksidi eli ilokaasu on peräisin kaloista ja äyriäisistä, joissa on runsaasti meren kasviplanktonista imeytynyttä typpeä.

Tutkijat menivät tokkuraan suuren kuningaspingviiniyhdyskunnan keskellä Etelä-Atlantilla. Syy on pingviinien uloste, joka tuottaa ilmaan valtavat määrät dityppioksidia eli ilokaasua.

Kööpenhaminan yliopiston tutkijat tarkkailivat Etelä-Georgian saarella pingviinejä, jotka ahmivat kaloja ja äyriäisiä, ruokkivat poikasiaan ja tuottivat jätöksiä.

– Kun olet haistellut kakkaa useita tunteja, olet täysin ”tillin tallin”. Alat tuntea itsesi sairaaksi ja päätäsi alkaa särkeä, sanoo Kööpenhaminan yliopiston professori Bo Elberling yliopiston tiedotteessa.

Pingviinit ahmivat päivittäin vatsansa täyteen kaloja ja krilliäyriäisiä, joissa on runsaasti meren kasviplanktonista imeytynyttä typpeä. Jätösten mukana typpi päätyy maaperään, jonka bakteerit muuttavat sen ilokaasuksi.

Ilokaasu on kasvihuonekaasu. Se saastuttaa ilmakehää 300-kertaisesti hiilidioksidiin verrattuna.

Vaikka kuningaspingviinien asuinalueiden ilokaasu ei vaaranna maapallon ilmastoa, tuovat tutkimustulokset uutta tietoa siitä, kuinka pingviiniyhdyskunnat vaikuttavat lähiympäristöihinsä.

Etelä-Georgian saari sijaitsee Etelä-Amerikan ja Etelämantereen välissä.

”Miksi leppäkertulla on täplät?”

"Yleensä hyönteiset pyrkivät saalistajien vuoksi olemaan mahdollisimman huomaamattomia eli suojavärisiä.

Leppäkertut toimivat päinvastoin: ne pyrkivät olemaan mahdollisimman näkyviä, koska ne ovat myrkyllisiä.

Myrkylliset hyönteiset ovat melkein aina punaisen ja mustan tai keltaisen ja mustan kirjavia. Leppäkertun väritys pilkkuineen siis viestii saalistajalle: olen myrkyllinen, älä syö minua."

Apu juniorin tiedekysymys 

  • Kysyjä: Arttu, 7
  • Vastaaja: Marko Mutanen, yli-intendentti, hyönteistutkija, Oulun yliopisto
Julkaistu: 4.6.2020
Kommentoi »