Tuulilasi

Pilven laatu ratkaisee autovalinnan


Kuluttajat valitsevat yhä useammin uuden auton sen palveluiden eivätkä ajo-ominaisuuksien perusteella, kertoo Finpro.
Kuvat Satu Nyström

Eurooppalaiset autoteollisuusyritykset hakevat kilpailuetua älykkäistä palveluista Finpron selvityksestä ilmenee.

Autoteollisuuden murros avaa mahdollisuuksia suomalaisille pk-yrityksille.

"Autot ovat muuttumassa palveluiksi älyratkaisujen myötä. Murros on avannut koko autoteollisuuden arvoverkon uusille palveluntarjoajille, kun bränditalot ja sopimusvalmistajat hakevat kuumeisesti uusia ratkaisuja ja innovaatioita tarjotakseen parempia elämyksiä kuluttajille", kertoo alueellisesta myynnistä vastaava johtaja Hanna Marttinen-Deakins Finprosta.

"Autoteollisuus panostaa yhä suuremmissa määrin pilvessä toimiviin alustoihin liittyen sisältöön, tietoon ja palveluihin. Tätä tehdään yhteistyössä laitevalmistajien, startup-yritysten, puhelinoperaattorien, teknologian tarjoajien, tutkimusinstituuttien sekä yliopistojen kanssa."

Finpron asiantuntijat haastattelivat Länsi-Euroopan johtavia autovalmistajia Italiassa, Ranskassa, Espanjassa, Englannissa ja Saksassa.

Haastattelujen pohjalta tunnistettiin erityisesti langattomien teknologioiden avaamia uusia liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille.

"Suomalaisyritysten näkökulmasta autoteollisuuden murros avaa arvoverkossa laajalti uusia mahdollisuuksia. Suomalaisyrityksillä on perinteisesti kovaa langatonta osaamista, jolle löytyy autoteollisuudesta uusia loppukäyttöalueita. Esimerkiksi BMW miettii voisiko pelillisiä ratkaisuja hyödyntää autojen paikkatiedon kanssa", Marttinen-Deakins sanoo.

Murrosta ajaa autojen nopea liittyminen verkkoon. Machina Researchin ennusteen mukaan verkkoyhteys oli viime vuonna joka kymmenennessä ajoneuvossa, mutta vuonna 2020 se tulee puuttumaan vain joka kymmenennestä.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 16.5.2014