Eeva

Pikkuprinssi Gabrielin äänekäs juhla – suloiset kuvat ristiäisistäPikkuprinssi Gabrielin äänekäs juhla – suloiset kuvat ristiäisistä

Isoja tunteita, pontevaa protestia, sukujuhlaa ja kuninkaallisuutta juuri sopivasti. Prinssi Gabriel Carl Walther sai nimensä.
Teksti Raila Kinnunen

Tässä Ruotsin kuninkaalliset ovat mestareita, yhdistämään intiimin ja juhlallisen, lupsakkaan ja kohotetun olon. Jakamaan oman yksityisen kaiken kansan kanssa niin, etteivät he itse tunnu menettävän mitään, mutta kansa saa juuri sitä mitä toivoi, ja useimmiten jotain ekstraakin.

Pikkuprinssi Gabriel Carl Walther ristittiin perjantaina joulukuun 1. päivänä Drottningholmin linnan kappelissa. Sää on juuri sellainen, kuin pohjolassa tähän aikaan vuodesta: hyytävää, meren äärellä satelee jotain rännän, lumen ja veden väliltä, tuuli piiskaa vieraiden kampauksia ja helmat hulmahtelevat.

Kappeli on aika pieni ja kodikas. Väkeä kylki kyljessä, tulevat kummit uuden velvollisuutensa edessä vähän hermostuneina, mutta ylpeinä: kaksi kastelapsen tätiä, prinsessa Madeleine ja Sara Hellqvist, kaksi ystävää: isän liikekumppani Oskar Kylberg ja äidin liikekumppani Carolina Pihl sekä isän serkku Thomas de Toledo Sommerlath.

Poskisuudelmia vaihdetaan, kuhistaan ja kohistaan. Päähenkilöt saapuvatkin käytäviä pitkin linnasta, eivät pihan poikki tuulen tuiverruksissa. Ristiäismekko on sama kuin vaikka miten monessa sukupolvessa, helmojen pituus on ajateltu niin, että jos Luoja suo, kastelapsi kasvaa aikanaan niiden mittaiseksi. Kangas on kova ja kutittaa, mikäli sattuu osumaan vauvan iholle.

Ristiäiset ovat tulleet kuningas Kaarle Kustaalle viime vuosina tutuiksi. Isoisän ja pojanpoika Gabrielin herkkä hetki. Kuva: MVPhotos.

Roolit paikallaan

Prinssi Carl Philp on univormussaan filmisankarin komea, prinsessa Sofia kaunis kuin kansallispukuinen nukke – he ovat vähän liian täydellisiä, satukirjahahmoja. Sofian puku on Älvdalenista, hänen kotiseudultaan, asuvalintaa pidetään rohkeana ja taitavana.

Isoveli, puolitoistavuotias prinssi Alexander on puettu samaan asuun kuin Carl Philip vuonna 1981 – näitä yli sukupolven kierrätyksiä pidetään ovelina vetoina, kruununprinsessa Victoria harrastaa samaa, niin myös Cambridgen herttuapari.

Kummitäti Madeleine tulee Valentinon vaaleanpunaisessa polvipituisessa takissa ja mekossa – hinta 20 000 euroa, kertoo ruotsalaismedia seuraavana päivänä. Madeleine on huomattavan raskaana, mutta liikkuu yhä kepeästi. Hänen lapsensa prinsessa Leonore ja prinssi Niclas ovat jääneet Lontooseen, Chris O’Neill näyttää yhtä tylsistyneeltä kuin aina.

Victorialla on kaunis syvänpunainen villakankainen jakkupuku kellohelmoineen ja prinsessa Estellellä itävaltalaisen kansallispuvun tyyppinen kukkakirjottu villatakki samaa sävyä. Oscar tarkkailee maailmaan isänsä prinssi Danielin sylissä filosofisen ja tuumailevan näköisenä. Estelle käyttäytyy juuri niin kuin tulevan hallitsijan kuuluukin, seuraa tapahtumia väkkäränä, reagoi, ilmeilee. Hänellä on luottotehtävä: hän kipuaa pienelle korokkeelle ja kaataa kasteveden maljaan, keskittyneesti ja polleana.

Älkää pelätkö

Kaikki sujuu hyvin aina siihen asti, kunnes Carl Philip, Sofia ja Gabriel siirtyvät alttarille ja jättävät prinssi Alexanderin istumaan pienelle samettituolilleen. Sehän harmittaa. Hän on vastikään oppinut kävelemään, sitä pitää siis päästä harjoittamaan. Prinssi päätyy edellisellä tuolirivillä istuvan hoitajan syliin, muttei siinäkään ole mukavaa.

Juuri kun prinsessa Madeleine lukee kastemaljan vierellä mikrofoniin osuuttaan seremoniasta, Alexander saa hepulin, parkaisee, huutaa, heittäytyy päistikkaa kirkon lattialla potkimaan – Madeleine korottaa ääntään. Ehtii varmaan ajatella, että tavallisesti hänen lapsensa ovat olleet ne kirkkomenojen kurittomat.

Gabriel protestoi äänekkäästi, kun hän päätyy emeritus arkkipiispa Anders Wejrydin syliin ja tulee kasteen aika. Estelle kauhistuu ja laittaa käden suunsa päälle, että apua. Gabriel rauhoittuu heti kun hän pääsee takaisin äitinsä syliin.

Arkkipiispa on rutinoitunut, hän kastaa kuninkaallisen vauvan kolmatta kertaa – edelliset olivat Estelle ja Leonore. Wejryd huokuu lempeää ystävällisyyttä, hänen puheensa on rakkautta täynnä. Hän sanoo, että älkää pelätkö, Jumalan viesti kaikille kuuluu: älkää pelätkö, ketään ei jätetä yksin. Hän puhuu turvallisuuden tunteesta, vapaudesta, ihmisten välisestä yhteydestä, ihmisen sisäisestä voimasta. Hän siteeraa Astrid Lindgreniä, että mitään ei tarvita niin kuin rakkautta.

Prince Alexanderilla riitti puuhaa pikkuveljen juhlissa. Kuva: MVPhotos.

Alexander lähtee lentoon

Kappelissa soi virsien lisäksi älvdalenilainen kansanlaulu jazzahtavasti sovitettuna ja leijuva eteläafrikkalainen sävelmä. Molemmissa lauluissa kerrotaan enkelistä, pikkuenkelistä Gabrielista. Afrikkalaismelodia on juuri sen verran sykkivä ja rytmikäs, että Alexander päättää laittaa menoksi. Hän karkaa hoitajansa sylistä, kipittää käytävää kädet levällään kuin linnun siivet ja pysähtyy pääministeri Stefan Löfvenin eteen: mukavan näköinen setä.

Carl Philip yrittää saada poikaa kiinni, mutta jahdiksihan se menee. Kunnes isä onnistuu nappaamaan pojan syliinsä. Ja sitten onkin taas mukavaa. Kun kappelista on päästy ulos ja kanuunan kumauttavat 21 juhlalaukaustaan, Alexander innostuu ja vilkuttelee kameroille rutinoidusti.

Prinssi Daniel suikkaa Oscarin otsalle hellän pusun, poika selvisi kerrassaan hienosti.

Sitten mennään kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian järjestämälle vastaanotolle ja lounaalle. Kuningasparilta ristiäisten isännöinti sujuu jo rutiinilla: kuudes kerta viiden vuoden sisällä, ja seuraavan kerran taas alkukesästä.

Kaikki peliin joulukuussa

Parin päivän levon jälkeen koittaa Ruotsin hovin vuodenkierron näyttävin tapahtuma: Nobel-banketti joulukuun 10. päivänä. Sinne pukeudutaan komeammin kuin mihinkään muuhun tilaisuuteen. Hienoimmat iltapuvut, raskaimmat kunniamerkit, suurellisimmat korut ja kampaukset, näyttävimmät tiarat ja diadeemit.

Tukholman kaupungintalon valtavaan juhlasaliin laskeudutaan leveitä portaita pitkin. Televisiokamera ehtii rekisteröidä koko ulospanon. Ja myös kunnon: kaksivaiheisia portaita kuljetaan niiden keskellä, matolla, ei tukea kaiteista. Vakiovieraista monet tulevat ensikerran keppiin nojaten tai saattajan tukemana – aikaa on kulunut taas vuoden verran.

Kruununprinsessa Victoria häikäisi hehkuvan punaisessa asussa. Prinsessa Estelle on kuninkaallisen protokollan suhteen jo vanha konkari. Kuva: MVPhotos.

Julkaistu: 4.12.2017