Tuulilasi

Pikes Peak vuonna 1988 – Pariisin kautta Coloradoon


Tuulilasin päätoimittaja Lauri Larmela muistelee vuoden 1988 Pikes Peakiä.
Kuvat Peugeot

Pikes Peak – ai mikä se on? Elettiin vuotta 1988, ja minä hoidin kunniakasta kesätoimittajan virkaa Tuulilasin toimituksessa. Outo termi pulpahti ilmoille, kun saimme Peugeotilta kutsun saapua tutustumaan tehtaan uuteen Pikes Peak -kilpuriin.

Googlesta ei ollut 26 vuotta sitten hajuakaan, mutta jostain ongin selville, että Pikes Peak on legendaarinen mäkikisa, jota ajetaan USA:n Coloradossa.

Peugeot oli mukana jo vuonna 1987, mutta silloin voiton nappasi Walter Röhrl Audilla. Nyt Audi ei ollut viivalla, joten Peugeotilla oli iskun paikka.

Peugeotin kisapelillä oli monimutkainen nimi: 405 Turbo 16 ”Pikes Peak”. Autossa oli 405-mallin keula, mutta muuten yhtymäkohdat volyymiluokan sedaniin olivat vähissä. Keskimoottoritekniikka lainattiin 205 T16 -ralliautosta.

Pikes Peak -kilpuria ei matkattu katsomaan ihan Coloradoon asti, vaan Peugeotin kotikonnuille Ranskaan. Taisin olla ensi kertaa Galliassa, joten reissuun liittyi aivan erityistä jännitystä.

Lensimme Pariisiin, yritimme syödä sinisiä pihvejä ja kuunnella jazzia – tässä vaiheessa luovutin ja menin nukkumaan. Seurueen kokeneemmat jäsenet taisivat jatkaa aika myöhään, sillä he saapuivat aamiaispöytään syvän sinisinä.

Siitä lähdettiin sitten saman tien bussikuljetuksella jonnekin Pariisin ulkopuolelle. Perillä odotti rallicross-radan tyyppinen areena, T16 Pikes Peak ja Ari Vatanen.

Jossakin ihmeen järjestyksessä pääsimme sitten Arin kyytiin, ja olihan se elämys. Roikuin nelipistevöissä, ja seurasin lumoutuneena Arin työskentelyä. 520-hevosvoimainen ja 880-kiloinen Peugeot lensi ympäri rataa kuin rukkanen. Meteli kabiinissa oli mahtava, samoin pöly.

Muutaman viikon päästä oli vuorossa kisa Coloradossa. Kyllä: Ari voitti, ja teki myös uuden mäkiennätyksen. Aika oli 10’47’’22. Monsieur Loeb veti viime vuonna saman pätkän aikaan 8’13’’878. Kovia jätkiä ja hienoja autoja!

Lue lisää Pikes Peakistä Tuulilasin numerosta 09/2014.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 7.7.2014