Tuulilasi

Pikatesti: Toimivatko uuden Mercedes E-sarjan avustimet ja diginäytöt todella Suomessa?

Pikatesti: Toimivatko uuden Mercedes E-sarjan avustimet ja diginäytöt todella Suomessa?
Tuulilasi pääsi kokeilemaan Mercedes-Benz E-sarjan avustimia ja valtavia Widescreen-näyttöjä heti tuoreeltaan auton Suomen lanseerauksessa. Kuinka niiden käyttäminen sujui digiasioista kiinnostuneelta toimittajalta?
Julkaistu: 6.4.2016

Aloitetaan tiivistelmällä: Uusi Mercedes-Benz E-sarja on hieno saksalainen premium-auto, jonka perusasiat ovat kunnossa. Mercedes kehuu, että uusiutunut malliversio on todellinen hyppäys eteenpäin tekniikan saralla. Erilaisia ajoa helpottavia avustimia ja turvavarusteita on saatavissa autoon enemmän kuin laki sallii.

Auto ohjastaa

Eemeli on nyt uudistuksensa jälkeen kykeneväinen puoliautomaattiseen ajamiseen moottoritiellä. Tämä tarkoittaa, että lisävarusteisella Drive Pilot-ajoavustinpaketilla varustettu E-sarja pysyy moottoritiellä omalla kaistallaan ja seuraa edellä ajavaa autoa ilman, että kuljettajan tarvitsee tehdä ohjausliikkeitä. Käsien on toki edelleen lakiteknisistä syistä pysyttävä ratissa.

Tarvittaessa auto ohittaa myös moottoritiellä hitaamman auton, tämä vaatii vain vilkun kytkemisen vasemmalle. Auto odottaa vilkun laiton jälkeen kaksi sekuntia, ennen kuin se lähtee suorittamaan ohitusta. Liike on myös erittäin rauhallinen – rauhaton kuljettaja saattaa jopa turhautua tähän. Paluu omalle kaistalle ei sujunut niin helposti, tai kuljettaja ei jaksanut odottaa kahta sekuntia.

E-sarja ajelehti myös hieman erikoisesti omalla kaistallaan, eikä se pysynyt luotisuorassa kaistan keskellä. Tämä oli outoa, sillä Tuusulanväylän kaistamerkinnät olivat melko selvät. Järjestelmän käyttö on sinänsä helppoa, sillä se on yhteydessä vakionopeudensäätimeen. Lopullista tuomiota Drive Pilotin toimivuudesta ei näin lyhyen koeajolenkin perusteella voi antaa.

Drive Pilot -järjestelmään kuuluu myös nopeusrajoitusavustin. Se lukee nopeusrajoituskylttejä ja säätää automaattisesti auton nopeutta rajoituksen mukaan. Järjestelmä on todella pedantti nopeuksien suhteen, sillä se todella ajaa mittarinopeudella nopeusrajoitusten mukaan.

Suomessa tämä vain tuntuu siltä, että auto toimii tulppana liikenteessä, koska muu liikenne ajaa säännöllisesti ylinopeutta. Järjestelmä ei myöskään hahmottanut suomalaista taajamamerkkiä. Itseäni ominaisuus jäi lähinnä ärsyttämään ja kytkisin sen varmaankin omasta autostani pois.

Ohjaamon kalliit starat

Mercedes on paukuttanut uuden E-sarjan lanseerauksen yhteydessä kahta massiivista Widescreen-näyttöä, jotka vievät huomion auton ohjaamossa. Kuten arvata saattaa, eivät nämä näytöt tule vakiovarusteena.

Näytöt ovat itse asiassa erittäin kallis varuste, koska ne pitää hankkia Comand Online -järjestelmän kanssa. Onneksi Mercedes on fiksusti niputtanut kaikki yhteen Teknologia-pakettiin, jolloin näytöt saa omakseen reilulla 4 000 eurolla. Kahden näytön lysti ei ole siis halpaa.

Olin ladannut kovat odotukset Comand Online -järjestelmän toimintalogiikan suhteen. Auton ratissa on uudet Touchpad-tyyppiset hipaisukytkimet, jolla kumpaakin näyttöä voi ohjastaa irrottamatta käsiä ratista. Teoriassa tämä on totta.

Halusin tarkoituksella hypätä kylmiltään autoon ja kokeilla erilaisia toimintoja ajon aikana. Valitettavasti järjestelmän toimintalogiikka ei ole niin helppo omaksua kuin olisin toivonut. Jo liikkeelle lähdettäessä meni hetken, ennen kuin saimme navigaattorin kartan näkyviin. Ratin hipaisukytkimet eivät tätä toimintoa minulle selkeästi näyttäneet.

Hipaisukytkinten toiminta on sinänsä loogista, jos erilaiset kosketusnäytöt ja -eleet ovat ennestään tuttuja. Järjestelmän soisi silti olevan vasteeltaan hieman nopeampi. Autossa olevaksi järjestelmäksi se on nopea, iPadeihin tottuneille diginatiiveille odottelua on ehkä vielä liikaa.

Sinänsä mukavaa ajokokemusta vaivasi informaation sekä erilaisten näyttöjen ja kytkimien ähky. Itse ajamiseen oli vaikea keskittyä, jos järjestelmällä kokeili jotain tiettyä toimintoa. Ilkeästi voisi todeta, että onneksi lukuisat ajoavustimet pelastavat, jos kuljettajan huomio herpaantuu liikaa näyttöjen uumeniin.

E-sarjan puolustukseksi on toki todettava, että en perehtynyt ajan kanssa auton toimintoihin. Ja uskon, että autolla säännöllisesti ajavat oppivat ajan kanssa uuden toimintalogiikan metkut. Intuitiivisuudessa olisi silti edelleen parantamisen varaa.

Muita ominaisuuksia uudessa E-sarjassa olisi käsiteltäväksi vielä romaanin verran. Siksi voit lukea tarkemmat tuntumat E-sarjasta kokonaisuutena Tuulilasin huomenna ilmestyvästä numerosta 5/2016.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Kommentoi »