Pikakielto pikavipeille
Puheenaiheet
Pikakielto pikavipeille
Dialogi. Siri Kolu ja Pekka Seppänen ovat eri mieltä kaikesta.
Julkaistu 6.9.2012
Apu

Tällä kertaa Siri haluaa kieltää pikavipit.

S.K. Pikavippien tarjoaminen pitäisi kieltää kokonaan ja kriminalisoida.

P.S. Pikavippi on toiselta nimeltään laina ihmiselle, joka tarvitsee äkkiä rahaa. Miksi tällaista apua ei saisi antaa lähimmäiselle?

S.K. Mitä jos tämä toinen lähimmäinen vaatii avustaan ihan törkeän koron?

P.S. Korko on rahan hinta.

S.K. Mitä tarkoitat?

P.S. Mitä todennäköisempää on se, että lainanottaja ei pysty maksamaan lainaa takaisin, sitä korkeampi korko. Ei kukaan kiellä pikavippaajia menemästä tavallisen pankin lainatiskille.

S.K. Vippien myöntäminen on koronkiskontaa. Kiskuruus kohdistuu niihin, jotka eivät perinteistä pankkilainaa saa. Pikavippi on näennäinen palvelus, joka vain lisää kurjuutta. Se on suolaveden juottamista janoiselle.

P.S. Monelle pikavipistä on todellista apua tilapäisessä hetkellisessä rahanpuutteessa, ja moni pystyy maksamaan vipin takaisin.

S.K. Ai pystyy vai?

P.S. Pitäisikö taas ryhtyä lainsäädännöllä suojelemaan niitä, jotka joka tapauksessa tekevät tyhmyyksiä? Yhtä loogista olisi kieltää autot, maantiet, bensiini, olut ja metsät, koska aina joku ajaa juovuksissa ylinopeudella puuta päin.

S.K. Jos koronkiskonta kiellettäisiin, syntyisi toisenlaisia lainanottopalveluita, joissa akuutille köyhyydelle ei napsahtaisi koron muotoista sakkoa. Yhteisövippejä! Korttelipankkeja!

P.S. Voi kuinka kaunista. Mutta mihin laittaisit koronkiskonnan rajan?

S.K. Kun siitä on kohtuutonta taloudellista hyötyä lainan antajalle. Joissakin vipeissä vuosikorot ovat jopa 100–1 500 prosenttia. Missä siis on raja? Sanotaan, että kun korko on 33 prosenttia eli kolmannes lainapääomasta, alan kuulla kiskontaääniä.

P.S. Entä jos tulee 40 prosentin inflaatio? Alatko jo huomata, kuinka vaikeaa on säätää lakeja tyhmyyden estämiseksi?

S.K. No kielletään edes mainonta. Kun saatiin limuviinamainoksetkin kiellettyä, eikö limulainojen kanssa pitäisi tehdä sama temppu?

P.S. Mainonnan kieltäminen on yhtä tehokas keino kuin silmien sulkeminen. Sosiaalitädit saavat hyvän omantunnon, mutta mikään ei muutu.

S.K. Olet oikeassa. Pikavippien tarjoaminen pitäisi kieltää kokonaan ja kriminalisoida!

Kommentoi »