Tuulilasi

Piilaakso vs. autonvalmistajat – Toyota erottuu selvästi autonomisen ajamisen patenteissaPiilaakso vs. autonvalmistajat – Toyota erottuu selvästi autonomisen ajamisen patenteissa

Hieman ehkä yllättävästi perinteisillä autonvalmistajilla on huomattavasti enemmän autonomiseen ajamiseen liittyviä patentteja kuin piilaaksolaisilla teknologiayrityksillä.
Teksti Max Lange
Kuvat Toyota

Thomson Reuters on analysoinut autonvalmistajien ja kalifornialaisten teknologiayritysten patenttihakemuksia liittyen autonomiseen ajamiseen. Löydökset osoittavat, että sekä perinteiset autonvalmistajat että teknologiayritykset molemmat kamppailevat samanlaisten haasteiden edessä.

Näitä haasteita ovat mm. nykyisiä polttomoottoreita puhtaampien vaihtoehtojen kehittäminen, autojen yhdistäminen toisiinsa ja datapalveluihin verkkojen avulla ja viimeisimpänä autonomisen ajamisen kehittäminen sekä sen ympärillä olevat palvelut.

Tutkimusraportin kirjoittajan, Tony Trippen mukaan, autonvalmistajat eivät ole yhtä hyviä pitämään mekkalaa yllä keksinnöistään kuin teknologiayritykset. Jos katsotaan kuitenkin haettuja patentteja, ovat autonvalmistajat aivan omassa luokassaan.

Raportin mukaan ylivoimaisesti eniten autonomisen ajamisen patentteja on Toyotalla, jolla niitä on peräti 1400. Se on kaksi kertaa enemmän kuin seuraavaksi eniten patentteja omaavalla yrityksellä, kertoo Automotive News Europe.

Patenteissa kakkosena tulee saksalainen Bosch, kolmantena japanilainen Denso, neljäntenä korealainen Hyundai Motors ja viidentenä GM. Listalla ylimpänä oleva teknologiayritys Google on vasta sijalla 28.

Trippe kuitenkin huomauttaa, että patenttien määrä ei välttämättä kerro koko kuvaa tilanteesta. Ei-amerikkalaiset yhtiöt ovat hanakampia hakemaan patentteja kuin amerikkalaiset yritykset. Hän muistuttaa myös, että patenttien laatu on myös tärkeää.

Raportissa myös todetaan, että kunnollisen autonomisen ajamisen mahdollistava teknologia tarvitsee sekä autonvalmistajien että teknologiayritysten yhteistyötä. Tästä esimerkkinä on CES-messuilla äskettäin julkistettu Nvidian ja Volvon yhteistyö.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 7.1.2016