Uutisankkuri Piia Pasanen täytti 50: noudattaa yhä Arvi Lindin oppeja: "Hän on eläkepäivilläänkin välillä muistuttanut ääntämisestä"
Merkkipäivä
Uutisankkuri Piia Pasanen täytti 50: noudattaa yhä Arvi Lindin oppeja: "Hän on eläkepäivilläänkin välillä muistuttanut ääntämisestä"
Some-aika on lisännyt Ylen Uutisten rosoisuutta ja monipuolisuutta, uutisankkuri Piia Pasanen sanoo.
Julkaistu 20.4.2023
Apu

Huhtikuussa 50 vuotta täyttänyt Piia Pasanen ei muista haaveilleensa uutisankkurin työstä. Siihen hän silti päätyi, ensimmäisen kerran jo vuonna 1999. Moni suomalainen on tottunut kuuntelemaan uutisia Pasasen kertomana Yle TV1:n puoli yhdeksän uutisista.

– Kiinnostus toimittajan työhön heräsi lukiossa. Olen aina tykännyt kielistä ja luonteeni on utelias.

Yliopistossa Pasanen huomasi kiinnostuvansa enemmän sähköisistä viestimistä. Hän pääsi kesätöihin Ylen Urheiluruutuun, ja myöhemmin hän teki töitä myös TV2:lla pyörineelle Poliisi-TV:lle.

Tv-uutisten tekeminen on muuttunut paljon ajoista, jolloin Pasanen valmistui.

Pasanen sai tv-uransa alussa opastusta monilta legendaarisilta uutisankkureilta, esimerkiksi Arvi Lindiltä, Eva Polttilalta, Kari Toivoselta ja Arto Nurmelta.

– Arvi oli tarkka kielenhuollosta ja huolitellusta suomen kielen käytöstä. Siitä hän muistutti usein ja on myös eläkepäivillään välillä muistuttanut esimerkiksi ääntämisestä. Minulle on ollut kunnia-asia opetella oikea ääntäminen esimerkiksi hankalien nimien kohdalla, Pasanen sanoo.

Arvi Lindiltä Pasanen oppi myös, että kameralle pitää kertoa uutiset kuten kaverille, jota asia voisi kiinnostaa.

Tv-uutisten tekeminen on muuttunut paljon ajoista, jolloin Pasanen valmistui. Hän pitää tärkeänä suomalaisten hyvin säilynyttä luottamusta Yleisradioon.

– Aina, kun tapahtuu isoja mullistavia juttuja, huomaa, että yleisöt hakeutuvat Ylen äärelle. Nykyään haasteena on, miten ihmiset saadaan houkuteltua iltaisin tv-uutisten äärelle, kun moni on kuullut uutiset jo moneen kertaan päivän aikana. Ilahduttavaa on, että sosiaalisesta mediasta huolimatta olemme pystyneet pitämään suuret katsojaluvut. Nykyisin katsojan kuvaama video voi olla tv-uutisissa. Ennen se ei olisi ollut mahdollista. Sen tyyppinen rosoisuus ja monipuolisuus on lisääntynyt.

Kotona Pasanen seuraa media-alaa yhdessä aviomiehensä, MTV Uutisten vastaavana päätoimittajana työskentelevän Tomi Einosen kanssa.

– Emme käytä merkittävää osaa vapaa-ajasta työasioiden vatvomiseen, mutta seuraamme toistemme tekemisiä. Joskus Tomi saattaa kommentoida jotakin pikkuasiaa, jos vaikka olen ollut ruudussa väsyneemmän oloinen kuin normaalisti.

Piia Pasanen

  • Syntynyt: 17.4.1973.
  • Ura: Aloitti Ylellä Urheiluruudun kesätoimittajana vuonna 1996. Yle Uutisten uutisankkurina vuodesta 1999, Linnan juhlien selostajana kuudesti.
  • Perhe: aviomies ja kaksi lasta.

1 kommentti