Apu

Piia Pasanen: Bolivian lapsityöläiset saivat äitinä tuntemaan suruaPiia Pasanen: Bolivian lapsityöläiset saivat äitinä tuntemaan surua

Uutisankkuri Piia Pasasen helmikuinen Nenäpäivä-matka Boliviaan oli silmiä avaava ja koskettava.
Teksti Apu-toimitus

- On eri asia kertoa suomalaisille, että Boliviassa on lapsityöläisiä kuin mennä itse kameran kanssa paikan päälle ja antaa näille lapsille kasvot, ääni, tunteet. Välillä koko kuvausryhmällä oli kyyneleet silmissä.

”Työtä on tehtävä, muuten perheen rahat eivät riitä ruokaan ja koulutarvikkeisiin.” Tämän lauseen toimittaja, Ylen uutisankkuri Pia Pasanen kuuli yhä uudelleen ja uudelleen lasten suusta kiertäessään helmikuussa pari viikkoa Boliviaa Nenäpäivä-projektin ja Suomen lähetysseuran työryhmän mukana.

Latinalaisen Amerikan köyhimpiin maihin kuuluvassa Boliviassa on Unicefin vuonna 2014 tehdyn arvion mukaan noin 850 000 alaikäistä työntekijää, joista monet tekevät töitä vaarallisissa olosuhteissa. Lapsityöläisiä näkee maassa kaikkialla: toreilla, kaduilla ja myyntikojuissa, kengänkiillottajina ja rakennustyömailla, kaivoksissa, sokeriruoko- sekä pähkinäviljelmillä.

- Moni lapsista haaveili yliopistoon menosta… mutta miten surullista oli tajuta, että näiden lasten kohdalla realismi ja haaveet eivät tule koskaan kohtaamaan. Aina sanotaan, että ”kaikki on mahdollista” mutta se ei vaan ole niin. Kaikki eivät ole samalla viivalla eikä kaikilla ole ollenkaan samoja mahdollisuuksia.

Vuonna 2014 ensimmäisenä maana maailmassa Bolivia alensi lapsityön ikärajan 10 vuoteen. Monet ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat ankarasti lakimuutosta, joka huonontaa entisestään lasten opiskelumahdollisuuksia ja tulevaisuudennäkymiä. Lapsityöläiset tienaavat huonosti yleensä myös aikuisena ja lisäksi koulunkäynti kärsii, sillä lapsityöläiset ovat usein liian väsyneitä tekemään läksyjä.

- Kahden viikon aikana kaksi tunnetta vaihteli vuorotellen: valtava kiitollisuus siitä, mihin on itse syntynyt, mutta myös syyllinen olo: miksi meillä on asiat niin hyvin?

Teksti Eve Hietamies, kuvat Satu Nyström

Lue koko tarina Avusta numero 43/2017

Julkaistu: 26.10.2017