Apu

Piin hämmentävä historia: Tiede tuntee 50 biljoonaa desimaalia – Linnunradan ympäryksen laskemiseen riittää 40 ensimmäistä

Piin hämmentävä historia: Tiede tuntee 50 biljoonaa desimaalia – Linnunradan ympäryksen laskemiseen riittää 40 ensimmäistä
Pii on kiehtonut ihmiskuntaa ja innoittanut oman Pilish-kielen keksimiseen.
Julkaistu: 2.4.2021
Niin kauan kuin ihminen on ollut kiinnostunut ympyröistä, on tiedetty, että ympyrän kehä on noin kolminkertainen halkaisijaan nähden.
Noin 4 000 vuotta sitten babylonialaiset laskivat tämän vakion arvoksi 3,125. Arkhimedes päätyi arvoon 3,141 laskiessaan ympyrän mittoja monikulmioiden avulla.
Tänään tiedämme, että piin likiarvo on 3,14. Monelle se ei riitä. Pii houkuttelee ihmisiä kilvoittelemaan sen desimaalipilkun jälkeisten numeroiden laskennassa.

Laskuvirhe 1800-luvulla

1800-luvun lopulla brittiläinen matemaatikko William Shanks käytti vuosikausia siihen, että hän laski kynällä ja paperilla piin 707 ensimmäistä numeroa. Valitettavasti 527. numeron kohdalla tapahtui virhe, jonka johdosta kaikki tämän jälkeiset numerot menivät pieleen. Shanksin onneksi tämä huomattiin vasta 70 vuotta hänen kuolemansa jälkeen.
Tietokoneiden kehitys on kiihdyttänyt kilpajuoksua piin desimaalien laskennassa. Guinnessin ennätystenkirjaan päässyt viimeisin laskentaennätys tehtiin viime vuonna Yhdysvalloissa. Tuolloin Timothy Mullicanin tietokone teki töitä yli kahdeksan kuukautta kertoakseen piin arvon 50 biljoonan desimaalin tarkkuudella.

Loputon desimaalien määrä tarpeeton

Piillä on paikkansa monissa luonnontieteen sovelluksissa atomien rakenteesta avaruuslaskentaan. Loputtomiin jatkuvan piin desimaaleille ei kuitenkaan ole ­tarvetta, sillä esimerkiksi Linnunradan ympärysmitan laskennassa piin arvo noin 40 desimaalin tarkkuudella riittää hyvin.
Vannoutuneimmat piifanit ovat ­kehittäneet luonnonvakion varaan oman Pilish-kielen. Siinä englanninkielisten sanojen kirjainten määrä vastaa seuraavaa piin numeroa: ensimmäisessä sanassa on kolme kirjainta, toisessa yksi, kolmannessa neljä ja niin edelleen.
Ohjelmisto­insinööri Michael Keith on jopa kirjoittanut tällä kielellä kirjan Not a Wake. ­Kirjassa on muun muassa runoutta, novelleja ja elokuvakäsikirjoitus.
Kommentoi »