Pihapelipäivänä urheilu ei ole suoritus
Puheenaiheet
Pihapelipäivänä urheilu ei ole suoritus
Lehtori Vili Nurmen mielestä liikuntaan pitää palauttaa hauskuus ja yhteisöllisyys, ja perusti siksi Pihapelipäivän. Image nimesi hänet yhdeksi vuoden 2015 Sankareista.
Julkaistu 15.4.2015
Image

Pihapelipäivän idea on yksinkertainen. Hauskuus ja leikki pitää palauttaa urheiluun.

”Miksi urheilusta ja liikunnasta tehdään siitä puhuttaessa niin tylsää? Puhutaan päämääristä ja taidoista yhteisöllisyyden ja hauskuuden sijaan”, Pihapelipäivän perustanut Vili Nurmi sanoo.

”Urheilusta ja liikkumisesta voi puhua myös yhdessäoloon ja tunteisiin viitaten, ei vain kuntoiluun ja laihdutukseen.”

Vili Nurmi on töissä Haaga-Helia-ammattikorkeakoulussa urheilumarkkinoinnin ja -johtamisen lehtorina. Erään Ravintolapäivän yhteydessä Nurmi sai idean tapahtumasta, joka toisi urheilun ohjatuista tapahtumista takaisin pihoille.

”Onhan tässä ristiriita, että organisoimme pihapelejä. Nykypäivänä pitää kuitenkin kertoa itsestäänselvyyksiä. Kun järjestämme pari kertaa vuodessa Pihapelipäivän, ihmiset ohjautuvat järjestämään pihapelejä itse”, Nurmi sanoo.

Urheilukulttuurissa pihapelellä on vääränlainen kaiku.

”Esimerkiksi jääkiekkoa pelataan pihoilla siksi, että se on hauskaa ajanvietettä kavereiden kanssa, ei vain siksi, että opittaisiin paremmiksi kiekkoilijoiksi.”

Pihapelipäivä järjestetään kaksi kertaa vuodessa, helatorstaina ja tapaninpäivänä. Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin vuonna 2013, ja joka vuosi tapahtuma on kasvanut suuremmaksi.

”Visioni on, että Pihapelipäivä on joku päivä maailman suurin urheilutapahtuma.”

Tapahtuman englanninkielinen nimi on Outdoor Play Day. Ravintolapäivän tavoin Pihapelipäivä haluaa kansainvälistyä.

”Olisi hienoa, jos Helsingissä, Hanoissa, Hongkongissa ja Houstonissa pelattaisiin samana päivänä.”

Pihapelipäivällä, kuten Ravintolapäivälläkään, ei ole varsinaista organisaatiota. Se on esimerkki siitä, kuinka yksi ihminen voi vapaa-ajallaan saada isoja aikaan.

Nurmi on kiertänyt pyytämässä urheiluseuroja, lajiliittoja ja kaupunkeja mukaan. Ensimmäisen Pihapelipäivän kautta kerättiin varusteita vähävaraisille, sama tavoite on myös seuraavalla, helatorstain Pihapelipäivällä.

”Olen ollut Veikkausliigaan ja seuroihin yhteydessä, että helatorstain futiskierroksella olisi varustekeräys pelitapahtumien yhteydessä.”

Tapahtuman kansainvälistyminen on alkanut. Mukana on jo Valioliigaseura.

”Olin käymässä Evertonin jalkapalloseurassa. Heidän hyväntekeväisyysjärjestönsä lupasi ottaa Pihapelipäivän ohjelmaansa.”

Kommentoi »