Apu

Samat pienet muutokset ruokavalioon tuovat merkittäviä myönteisiä vaikutuksia sekä terveyteen että ympäristöön – tutkimus

Samat pienet muutokset ruokavalioon tuovat merkittäviä myönteisiä vaikutuksia sekä terveyteen että ympäristöön – tutkimus
Se, mitä syömme, vaikuttaa ympäristöön ja ilmastoon. Ruuan kasvatus, pakkaus, kuljetus, valmistus ja usein myös hävikki tuottavat vuosittain 20–33 prosenttia maapallon kasvihuonekaasupäästöistä.
Julkaistu: 14.1.2022

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan pienilläkin ruokavaliomuutoksilla voi saada aikaan merkittäviä ympäristö- ja terveysvaikutuksia, kertoo ­National Geographic.

– Maanviljely on iso pala ilmastopalapelissä. Maanviljely, ruoka ja ruokavalio ovat kaikki kytköksissä toisiinsa, sanoo ravintojärjestelmien ja terveyden asiantuntija Sarah Reinhardt Union of ­Concerned Scientists -järjestöstä.

Tutkijat selvittivät 5 853:n amerikkalaisruuan ravintoarvoja ja terveys­vaikutuksia sekä arvioivat näiden ruokien ympäristövaikutuksia.

Hiilidioksidipäästöjen lisäksi käytössä oli 15 ympäristömittaria, kuten ruuan­tuotannon vaikutukset vesistöihin sekä tuotteiden kasvattamiseen ja pakkaamiseen tarvittavat mineraalit.

Terveellinen on ympäristöystävällistä

Moni ihmisen terveydelle hyvä ruoka on myös suhteellisen ympäristöystävällinen. Esimerkiksi avomaalla kasvatetut vihannekset päätyivät tutkijoiden määrittämälle ”vihreälle” alueelle. Sen sijaan ”punaisen” alueen ruokiin, kuten ­naudan-, porsaan- ja lampaanlihaan ­liittyy isoja terveys- ja ympäristöhaittoja.

Nature Food -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan jo pienetkin muutokset ruokalautasella ovat merkittäviä. Tällaisia ovat esimerkiksi punaisen lihan osittainen korvaaminen vihanneksilla, hedelmillä tai vaikkapa tietyillä kalatuotteilla.

Tutkijat eivät vaadi kaikkien siirtymistä kasvis- tai vegaaniruokavalioon. Ruoka­valinnat ovat henkilökohtaisia ja vahvasti sidoksissa muun muassa kulttuuriin, uskontoon, taloudelliseen tilanteeseen.

– Ei meidän kaikkien tarvitse tulla vegaaneiksi yhdessä yössä. Pienillä ­muutoksilla voi olla isoja vaikutuksia, Oxfordin yliopiston elintarvikejärjestelmien tutkija Michael Clark sanoo.

1 kommentti