Pidä huolta sydämestäsi
Terveys ja hyvinvointi
Pidä huolta sydämestäsi
Suomalaisten sydänsairaudet lisääntyvät. Syyt löytyvät väestön ikääntymisestä ja elintavoista: voin ja lihan kulutus on kasvanut, ja kolesterolilääkkeet jäävät usein syömättä.
Julkaistu 22.10.2015
Apu

Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa hoidettujen sydäninfarktipotilaiden määrä on kasvanut vuodesta 2011 lähtien kahdeksan prosentin vuosivauhdilla. Myös eteisvärinäpotilaiden ja sydämen vajaatoiminnasta kärsivien potilaiden määrä kasvaa. Miten tähän on tultu?

Työterveyshuollon piirissä olevien terveyttä seurataan aktiivisesti. Sen sijaan perusterveydenhuollossa säännöllinen seuranta ei toimi tehokkaasti, ja riskitekijät – ylipaino, korkea kolesteroli, verenpaineongelmat ja tupakointi – kasautuvat usein samoille henkilöille.   

– Kolesterolilääkkeisiin liittyvä ristiriitainen julkinen keskustelu on saanut etenkin monet naiset luopumaan lääkkeistä sivuvaikutusten pelossa. Miehillä on motivaatio-ongelmia sitoutua laihduttamiseen, tupakoinnin lopettamiseen ja kolesterolilääkitykseen, professori Markku S. Nieminen sanoo.  

Nieminen korostaa, että kolesterolikeskustelussa on syytä muistaa yksilölliset erot.

– Toinen voi syödä munia joka päivä, mutta toisella tämä näkyy heti kolesterolitason nousuna.  

Kohonneita kolesterolitasoja voi yrittää laskea omin konstein ravintomuutoksilla ja liikunnalla. Jos ne eivät tuo toivottua tulosta, on syytä harkita lääkityksen aloittamista. 

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: 123rf

Kommentoi »