Pidä huolta jaloistasi – näin tunnistat ja hoidat kynsisienen

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Excilor
Pidä huolta jaloistasi – näin tunnistat ja hoidat kynsisienen
Sandaalikauden aikana moni kiinnittää enemmän huomiota jalkoihinsa. Jos varpaankynnen ulkonäkö on kevään aikana muuttunut rumaksi, voi kyseessä olla kynsisieni. Infektio on onneksi mahdollista hoitaa myös itsehoitotuotteella.
Julkaistu: 30.6.2020
Kynsisieni on yleinen vaiva, josta kärsii arviolta noin joka kymmenes. Infektioita esiintyy pääasiassa aikuisilla. Kynsisieni on yleisempi varpaankynsissä, vaikka sitä voi olla sormenkynsissäkin.
Infektion leviämistä edesauttavat kosteus ja hikoilu. Kynsisienen leviämiselle otollisia tiloja ovat muun muassa kylpy- ja pukuhuoneet, uima-allasalueet sekä yleiset suihku- ja saunatilat.
− Moni muistaa olla varovainen suihkutiloissa, mutta pukuhuoneessa tarkkaavaisuus saattaa unohtua. Tämän takia se voi olla jopa potentiaalisempi paikka tartunnoille. Hautovat kengät ja kosteus luovat myös hyvän maaperän infektiolle, kertoo Itä-Suomen yliopiston apteekin proviisori Susanna Ketonen.

Miten kynsisieni oireilee?

Kynsisieni on yksi yleisimmistä kynsisairauksista ja se on syynä suurimpaan osaan kynsissä ilmenevistä ongelmista. Kynsisieni voi oireilla moninaisesti ja siksi se onkin usein vaikea tunnistaa.
– Sieni kasvaa kynnen alla tai sen sisällä aiheuttaen kynnen haurastumista tai paksuuntumista. Myös kynnen väri voi muuttua. Joissakin tapauksissa kynsi voi irrota joko kokonaan tai osittain, mikä saattaa aiheuttaa kipua. Myös kynnen paksuuntuminen aiheuttaa ongelmia, sillä se hankaloittaa kynnen leikkaamista ja toisaalta kenkä saattaa painaa kynttä.
Haitta voikin aluksi olla lähinnä kosmeettinen – muuttuuhan kynsi tartunnan takia rumaksi. Jos infektio pääsee kuitenkin pahaksi, voi se haitata jokapäiväistä elämää.
− Itsehoitotuotteet, kuten Excilorin hoitoliuos ja -kynä, ovat vaarattomia, eikä niillä ole yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Usein nämä tuotteet auttavat muihinkin vaivoihin, kuten kynnen kuivuuteen, joten kokeileminen kannattaa.

Hoito vaatii aikaa

Ketonen muistuttaa, että kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys ovat avainasemassa kynsisienen hoidossa. Tuotteen käyttöä tulee jatkaa niin kauan, että sairastunut kynsi on kasvanut ulos ja tilalla on kokonaan uusi kynsi. Muuten vaarana on, että infektio lähtee leviämään uudestaan. Kynsisienen hoitoon ei ole oikotietä, sillä lääkärin määräämä lääkehoito on yhtä pitkä.
− On hyvä muistaa, että varpaankynsi kasvaa noin millimetrin kuukaudessa. Silti viimeistään kuukaudessa näkee, alkaako hoito tepsiä eli onko uusi kynsi terve. Itsehoitotuotteen ansiosta kynnen pinnasta tulee epäsuotuisa kynsisienelle. Kannattaakin muistaa, että infektio voi levitä uudestaan, jos hoidon lopettaa liian aikaisin.
Jos epäilee kynsisientä, suosittelee Ketonen tarkistamaan myös kynttä ympäröivän ihon kunnon.
− Monesti infektion taustalla voi olla myös jalkasieni, joka on levinnyt kynteen. Jotta saadaan pysyviä tuloksia, tulee molemmat vaivat hoitaa, hän muistuttaa.

Kynsisieni pähkinänkuoressa

• Kynsisieni on yksi yleisimmistä kynsisairauksista, ja sitä esiintyy lähes yksinomaan aikuisilla. Infektio on yleisimpi varpaissa kuin sormissa.
• Liiallinen kosteus ja hikoilu edesauttavat kynsisienen leviämistä. Toisinaan syynä voi olla jalkaisieni, joka on levinnyt kynteen.
• Infektio alkaa useimmiten kynnen reunasta, jonka väri voi muuttua. Sieni kasvaa kynnen alla tai sen sisällä aiheuttaen kynnen paksuuntumista tai haurastumista. Kynsisienitulehdus voi levitä kynnestä toiseen, jos vaivaa ei hoideta.
• Tarkkaile kynsiesi kuntoa säännöllisesti ja aloita kynsisienihoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Infektiota voi hoitaa itsehoitotuotteilla, kuten Excilorin hoitoliuoksella ja -kynällä. Muista jatkaa kuuria niin pitkään, että kynsi on kokonaan uusiutunut. Muuten infektio voi levitä uudestaan.
Lue lisää kynsisienestä täältä.
Kommentoi »