Tuulilasi

Pian autosi ohjelmistot päivittyvät itsekseen – Tesla edelläkävijänä


Autoteollisuudessa on kovaa vauhtia yleistymässä älypuhelimista tuttu tapa, jolla auton ohjelmistot voidaan päivittää etänä ilman korjaamokäyntiä.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Juha Juntto

Tesla on ollut monessa asiassa edelläkävijä, kuten mm. autojen etäpäivityksissä. Kyse on siitä, että auton ohjelmistot voidaan päivittää lähes automaattisesti niin, että omistaja ei sitä edes huomaa.

Ylimääräisiä käyntejä ei huoltoon tarvita, jos esimerkiksi auton navigaattoriin on tarjolla uusia karttapäivityksiä. Myös auton omien järjestelmien päivitykset hoituvat samaa kautta.

Päivitykset voidaan myös toteuttaa niin, että auto lataa uudet päivitykset automaattisesti, mutta ne vaativat omistajan hyväksynnän ennen asentamista. Asennus suoritetaan omistajan haluamana ajankohtana, ei kuitenkaan kesken ajon.

Teslan lisäksi myös muut autonvalmistajat ovat kiinnostuneita teknologiasta. Ainakin BMW, Hyundai, Ford, Toyota ja Mercedes Benz ovat ilmoittaneet tarjoavansa lähiaikoina etäpäivityksiä autoon, kertoo IHS Automotiven analyytikko Automotive Newsille.

Täytyy vain toivoa, että tulevaisuuden autoille ei käy samoin kuin monille älypuhelimille uusien päivitysten jälkeen. Yöllä päivityksen saanut auto onkin seuraavana aamuna täysinä mykkä, eikä reagoi mihinkään.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 29.1.2015