Apu

50 vuotta sitten: Peyton Placen tähtisilmä Rodney Harrington siepattiin Suomeen juhannusvisiitille

50 vuotta sitten: Peyton Placen tähtisilmä Rodney Harrington siepattiin Suomeen juhannusvisiitille
Rodney Harrington vaappui vesitasossa suomalaisten juhannusjuhlien yllä ja esiintyi sahtia litkineen yleisön edessä tietämättä, missä on. Näin Apu raportoi legendaarisesta vierailusta 1970.

Huh, huh, olipa se hullu yö. Vaimoni ei usko, kun alan kertoa!

Peyton Placen tähti Rodney Harrington, siviilissä näyttelijä Ryan O’Neal, vietti Suomessa vuonna 1970 elämänsä oudoimman juhannuksen.

Hullu ja isäntien puolesta humalainen yö on suomalaisen viihdehistorian helmi, joka hymyilyttää osapuolia vasta jälkikäteen.

Kaikki alkoi ehkä siitä, kun tamperelaisen Viihdeohjelma-nimisen ohjelmatoimiston apulainen väitti, että hänpä tuntee Peyton Placen Rodneyn ja pystyy tuomaan tämän Suomeen. 

Lupaus oli suuri.

Jämijärven lavalla Rodney Harringtonin hymy on herkässä. Voitto Kotilainen (vas.) juontaa kymmenen minuutin esiintymisen.

Peyton Place oli 60- ja 70-luvun sukupolvikokemus

Saippuasarja Peyton Place hallitsee suomalaisen tv-yleisön tajuntaa 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa. Yhtenä iltana sarjaa saattaa tapittaa 1,7 miljoonaa silmäparia. Maanantai, tiistai, Peyton Place, torstai. On siinä tapittamista, sillä sarjaa on kuvattu 514 jaksoa.

Viihdeohjelma-toimiston johtaja Tauno ”Tappi” Suojanen innostuu. Alaiseensa luottaen hän junailee Rodneylle useita lehti- ja tv-haastatteluja sekä ennen kaikkea viisi juhannusjuhlaa ympäri Suomea.

Apu-lehti lähtee kelkkaan. Se järjestää lentokoneen tähden kiikuttamiseen ja aikoo seurata perässä pienemmällä koneella.

Missä ihmeessä on Rodney?

Viime hetkellä ilmenee, ettei Rodneya ole tai mitään ei ainakaan ole sovittu hänen kanssaan. Se tiedetään, että tähti on Madridissa, hänen järjestyksessä toinen vaimonsa Leigh Taylor-Young on siellä kuvauksissa Omar Sharifin kanssa.

Tappi Suojanen aloittaa vimmatun taistelun tilanteen ja firmansa pelastamiseksi.

Monien vaiheiden jälkeen Rodney Harrington nousee lentokoneeseen Madridissa.

Aikataulu ei pidä, toimittajat odottavat näyttelijää Seutulan lentokentällä. Suojanen lähtee hakemaan Rodneya Kööpenhaminasta.

– Toin sen väkisin Tanskasta, vahvistaa 85-vuotias Suojanen. Tavoitimme hänet kesäkuussa puhelimitse.

Mies osaa englantia auttavasti ja pistää koko kielitaitonsa peliin. Hän astuu Rodney Harringtonin luokse ja sanoo ”kidnap”. Hölmistynyt tähti ei pane vastaan.

Miksi väkisin?

Aikataulu on kireä. Suojanen ei ehdi odottaa Rodneya, vaikka tälle on suunniteltu lennot Suomeen usean välilaskun kautta. Suojanen saa siepattua hänet välilaskulta Tanskasta. Finnairin lentohenkilökunta auttaa tempussa, sillä Suojanen osaa esittää hätätilansa uskottavasti.

Mies osaa englantia auttavasti ja pistää koko kielitaitonsa peliin. Hän astuu Rodney Harringtonin luokse ja sanoo ”kidnap”. Hölmistynyt tähti ei pane vastaan.

Aikataulusta ollaan jäljessä nyt viisi tuntia. Kello on 18.15 ja kansa laittaa jo kampauksiaan ja maistelee juhlajuomiaan.

Nuutunut mies pelastettuna hotelli Tammeriin. Aamiaiseksi riitti kahvi, tuoremehu ja kananmuna.

Hymy ja hyvät hampaat

Rodney tervehtii vastaanottajia hyvähampainen hymy kasvoillaan. Hän on sonnustautunut ruudulliseen bleiseriin ja valkeisiin, leveälahkeisiin housuihin, joille Suojanen on läikyttänyt nestettä.

Hän harmittelee vaihtovaatteiden vähyyttä, mutta mukana on sentään tv-sarjan nimikkotakki, Harrington. Se on brittiläinen pusakka, jonka mallinimi ennen Peyton Placea on ollut G9, Baracuta. Myös kapinallinen James Dean on käyttänyt Baracutaa. Noh, mentiin jo yksityiskohtiin.

Suojanen seuraa vanavedessä rippipukumaisessa sotisovassa. Hän on huomattavan hikinen ja humalassa.

Toimittajat peittävät Rodneyn kysymystulvallaan. Tiedostava kesätoimittaja tiukkaa, mitä mieltä näyttelijä on Kambodžan sodasta. Onko näyttelijä ollut mielenosoituksissa?

– Ei ole pyydetty.

Miksi tulit Suomeen, mitä maksetaan?

– No reward. Olen tietysti ilmainen, tulin ystävien kanssa. Vain lentolippuni maksetaan.

Tähti on autuaan tietämätön siitä, millainen yötön yötyö hänellä edessään Keimolassa, Vehmassalmella, Yläneellä, Jämijärvellä ja Porissa. Jotakin on puhuttu saunareissusta Tampereelle.

Avun toimittaja tietää kuvion ja sen, että mies saa 45 000 markan palkkion.

Pieniruokainen mies, jolle ei maistu viina

Apu-lehden lentokoneiden kylkiin on isketty Rodney- ja Apu-tarrat. Avun toimittaja Maija Hollmén saa kunnian seurata matkaa. Rodney kertoo, että kaikki Peyton Placen 514 osaa on jo kuvattu, ja sarja on loppunut Yhdysvalloissa.

Rodney työntää toimittajan käteen lahjaksi saamansa suklaarasian ja kertoo, että makeiset ovat rappeuttavia. Mies osoittautuu pieniruokaiseksi, viinakaan ei maistu isäntien toivomaan malliin.

Keimolan keikalla Rodney Harringtonilla on aikaa esiintyä vain kymmenen minuuttia. Juontaja utelee lavalla juonipaljastuksia ja sitä, murhaako Rodney sarjassa vastustajansa. Rodney ei myönnä syyllisyyttään, vaan kehuu vaimonsa lahjakkuutta. Lentokone on jo lähdössä.

– Hei, minne minua nyt viedään? hän kysyy tv-kameroiden edessä.

Toimittaja Hollmén kirjoittaa:

Siinä ei paljon vastailla. Tunnelma on turpiin vaan ja onnea -tyylinen. On ostettu kallis esiintyjä, sulkekoon hän suunsa, shown täytyy pyöriä ja sassiin sittenkin.

Mies nostetaan vaappuvassa koneessa ilmaan ja kiireesti kohti Jämijärveä. Toimittaja huomaa, että jämijärveläiselle yleisölle on tuotu autolastillinen sahtia, vaikka useimmat ovat jo valmiiksi ottaneita.

Rodneyn vesitaso liukuu järven pinnalle, ja mies kiikutetaan lavalle. Juontaja Voitto Kotilainen tenttaa taas: Oletko syyllinen murhaan vai et?

"Kansanjoukot ovat vaarallisia. Tämä on kuitenkin pientä verrattuna siihen, mitä Elvis saa kärsiä."
Rodney Harrington

Yleisö huokailee ihastuneena, mutta sille on aikaa vain kymmenen minuuttia.

Kun Rodney laskeutuu lavalta alas, paikalle ryntää tuhatpäinen ihailijajoukko. Poliisien ketju murtuu ja Rodney hermostuu.

– Kansanjoukot ovat vaarallisia. Tämä on kuitenkin pientä verrattuna siihen, mitä Elvis saa kärsiä, näyttelijä sanoo.

Tv-toimittajat kyselevät kansan mielipiteitä tähdestä.

Hieno, sanovat tytöt. Keski-ikäisen naisen mielestä mukava kyllä, mutta liian kallis.

Mieskatsoja analysoi, ehkäpä kateellisena:

– Liian lyhyt ehdottomasti. Hyvin vaikuttava tyyppi Peyton Placessa mutta ei täällä maisemissa mitenkään pärjää.

Tuokio ennen uutta esiintymistä. Rodney piti suomalaisia niin kauniina, ettei hän itse erottunut joukosta, toisin kuin yleensä.

Nauravakasvoiset naiset Rodneyn mieleen

Rodney Harrington pelastuu fanilaumalta lentokoneeseen Avun toimittajan viereen. Hän siemailee venäläistä samppanjaa, koska hänen äitinsä on venäläinen.

Väkeviä hän inhoaa, joten Avun hankkima laadukas viskipullo häviää johtaja Tappi Suojasen salkkuun sen sileän tien.

Ehkä Suojanen tarvitsee sitä kipeästi, onhan päivän aikana jo viihdytetty 20 000 ihmistä, ja kaiken stressin jälkeen juhannus tuntuu jokseenkin onnistuneelta.

Rodney paljastaa toimittajalle pelkonsa. Hänestä tuntuu kauhealta. Hän ei ole koskaan pitänyt lentämisestä.

Hänelle on luvattu kaikki lennot ensimmäisessä luokassa. Vaappuvat pienkoneet ja huonokuntoiset maalaiskentät ja järvet hirvittävät.

"On aika inhimillistä, että ihminen ottaa muutaman drinkin liikaa. Itse en pidä siitä, mutta on kunkin oma asia, miten hän huvinsa järjestää."
Rodney Harrington

Näyttelijä kertoo ihmiskäsityksestään. Hän pitää nauravakasvoisista naisista ja arvostaa ennen kaikkea inhimillisyyttä. Sitä periaatetta Tappi Suojanen on nyt koetellut.

– En nytkään voi suuttua. On aika inhimillistä, että ihminen ottaa muutaman drinkin liikaa. Itse en pidä siitä, mutta on kunkin oma asia, miten hän huvinsa järjestää.

Valloittava ja hyvältä tuoksuva mies

Hollménille Rodney puhuu avoimesti saamastaan 45 000 markan palkkiosta. Summa ei ole pieni, joten se motivoi amerikkalaistähteä. Hän on suurtuhlari ja joutuu pitämään korkeita hintoja.

– Elämä on kuitenkin lyhyt, ja raha tekee sen mukavammaksi.

Kiertue jatkuu, ja Rodney Harrington rentoutuu lavalla. Hän tunnustaa yleisölle olevansa syyllinen vastanäyttelijän murhaan. Hyttyset alkavat purra yhä kipakammin.

Porin Kirjurinluoto on viimeinen etappi, josta nyt lähdetään Tampereelle. Lentokoneessa Porin ja Tampereen välisessä ilmatilassa Avun Hollmén istuu tiivisti tähden vieressä ja aistii Rodneyn aromin.

Mies tuoksuu jollekin hyvälle partavedelle, ja hän on on aika valloittava. 

Tappi Suojanen havahtuu ja komentaa:

– Ei vielä nukkumaan. Tänne tänne Rodni, coma here.

Toimittaja Maija Hollmén oli apuna amerikkalaiselle ja pelasti tämän viime hetkellä ohjelmatoimiston kynsistä.

"Mani, mani!"

Koneen laskeutuessa Härmälän lentokentälle vastassa on Ylen kameratiimi. Touhu on sekavaa. Rodney ryömii aidan alta pois kiitoradalta.

Johtaja Suojanen tulee koneesta laulaen Isontalon Antista ja Rannanjärvestä.

– Mani mani, money money, Suojanen sanoo.

Rodney haluaisi ajaa partansa ja käydä kylpyhuoneessa hotellissa. Lepo maistuisi. Hänen vaimonsa harrastaa itämaisia uskontoja ja yksinkertaisia elämäntapoja, joista mies on ottanut oppia:

– Nukkuminen on tärkeää. Pysyy kunnossa ja latautuu.

Isäntäjoukko nappaa Rodneyn autoon, joka katoaa maantietä pöllyttäen kohti Suojasen huvilaa. Toimittajaa ei oteta mukaan. Hän tyytyy majapaikkaan motellissa.

Yöllä Rodneyn amerikkalainen manageri soittaa toimittajalle Seutulan lentokentältä. Mies on lentänyt hakemaan suojattinsa turvaan.

Nyt hän aikoo tulla Vantaalta taksilla Tampereelle, jota luulee Helsingin esikaupungiksi.

Toimittaja Hollmén kuvailee manageria lukijoilleen. Howard Rubin on Hollywoodin ykkösmanagereita ja leppoisa juutalainen.

– Otanko yhteyden poliisiin? Rubin kysyy.

Hollmén vastaa, ettei tarvitse.

Lavastettu syrjähyppy menee pieleen

Samaan aikaa jossakin Tampereen lähiseudulla johtaja Suojasen huvilalla jossakin Kyröskoskella. Rodney seisoo laiturilla ja katsoo järvelle turhautuneena. Teinityttö pyytää nimikirjoituksen ja niiaa. Tv-kamera tallentaa kaiken.

Tappi Suojanen repii Rodneya saunaan. Näyttelijälle on kyllä varattu oma huonekin: Dit rum Peyton Place.

Paikalle on pestattu malli Seija Tyni, ja häntä yritetään naamioida Rodneyn syrjähypyksi. Paikalla olevalle lehdistölle on luvattu uusi skuuppi.

Rodney ei syty Tynistä, tämä ei ole lainkaan hänen tyyppiään. Mutta antaa kameroiden kuitenkin laulaa.

Huvila pullistelee sukulaisia, lehtiväkeä ja televisiokameroita.

Aamulla Rodney vapautuu yöttömästä yöstä Tampereelle hotelli Tammeriin. Hän kuvailee Suojasen huvilaa alkeelliseksi mökkirykelmäksi.

– Pääsin lopulta saunaan. Mutta kenen kanssa? Tappi Suojanenhan se oli. No se siitä. Uskon, että hän tuntee päässään kaiken hauskan tänään. Pahinta on moraalinen krapula.

Tervehdys ja kukkakimppu lauta-aidan takaa.

Yllätyssuudelma

Vihdoin rauhaa. Tähti juo mustaa kahvia ja appelsiinimehua. Vuoroin kulauksen kumpaakin. Hän nauttii yhden kananmunan.

Samaan aikaan Tappi Suojasen viihdetoimisto ja Rodneyn manageri, tuo leppoisa juutalainen, riitelevät.

Rahasta riidellään niin, että aula kaikuu, ja lopulta Rubin tulee salkkua taputellen. Hän pitää siitä kiinni rystyset valkoisina. Eikä ihme. Salkku on täynnä rahaa, monien eri maiden valuuttaa.

Seutulassa lentokentällä Suojasen työntekijä alkaa säheltää lippujen kanssa.

Avun toimittaja neuvoo, että tähden kannattaa ostaa itse oma lippunsa, jos hän aikoo päästä Suomesta pois.

"Uskomatonta! Eipä silti, minulla on taipumus joutua seikkailuihin. Koko elämäni olen saanut kärsiä niistä."
Rodney Harrington

Yhtäkkiä Peyton Placen Rodney Harrington suutelee toimittajaa keskelle suuta ja kiittää.

– Teistä on ollut valtava apu. Apu. Juuri niin.

Tappi Suojanen ei ole tyytyväinen. Hän on herännyt mökillä ja huutaa avustajalleen puhelimeen:

– Tuo Hollménin ämmä sotki kaiken.

Rodney Harrington kantaa laukkunsa matkaselvitykseen huojentuneena.

– Uskomatonta! Eipä silti, minulla on taipumus joutua seikkailuihin. Koko elämäni olen saanut kärsiä niistä, Rodney toteaa.

Tervetuloa Rodney Harrington! Näyttelijä Ryan O’Neil yllään nimikkopusakkansa ”Harrington”. Apu kustantaa lentokoneen.

Tosielämän Rodneyllä on eturauhassyöpä

Nyt Rodney, Ryan O’Neal, on 79-vuotias mies. Hän on neljän aikuisen lapsen isä ja kokenut kaksi avioliittoa ja yhden avoliiton.

Vaimot ovat pelänneet hänen räjähdysherkkää temperamenttiaan ja loukkaantuneet monesti uskottomuudesta.

Kultaisella maapallolla palkittu näyttelijä ja hänen lapsensa ovat kärsineet alkoholi- ja huumeriippuvuuksista, väkivallasta ja mielenterveysongelmista.

Puolisoista kuuluisin ja pitkäaikaisin, näyttelijä Farrah Fawcett, on kuollut syöpään. O’Neal on selättänyt leukemian, nyt hänellä on eturauhassyöpä.

Hän omistaa kuntosalin ja asuu kahden pienen pörröisen koiran kanssa. Toisinaan joku paparazzi kuvaa vanhan miehen ja kaksi koiraa kävelemässä  Malibu Beachilla Los Angelesissa.

Hyvästi Suomi! Näyttelijä pelastautuu Suomesta managerinsa Howard Rubinin avulla. Salkussa on seteleitä.

Elämä kantaa kuin vaappuva vesitaso

Entä Tappi Suojanen? Tavoitimme hänet puhelimitse palvelukodista Hämeenkyröstä. Viihdeyrittäjä on siellä lyhyellä hoitojaksolla.

Eläkeläinen muistaa Rodneyn olleen mukava kaveri.

– Alkoholi taisi olla keskeinen aine koko viihdebisnekselle. Olen pistänyt korkin kiinni vuosia sitten sitten ja tupakkaa en ole koskaan maistanut, Suojanen sanoo.

Hän pitää suurimpana saavutuksenaan Rolling Stonesin tuomista Suomeen 1965.

Niin se elämä kantaa – kuin vaappuva vesitaso Jämijärven yllä.

50 vuotta sitten

  • 1.1.1970 Kekkonen julistaa ympäristönsuojelun Suomen tärkeimmäksi haasteeksi.
  • 10.4.1970 Paul McCartney ilmoittaa: Beatles hajoaa.
  • 12.6.1970 Helsingin Aleksanterinkatu kävelykaduksi.
  • 29.9.1970 Punainen armeijakunta ryöstää kolme pankkia Berliinissä.
  • 4.10.1970 Salvador Allende Chilen presidentiksi.
  • 13.11.1970 Trooppinen hirmumyrsky surmaa 250000 ihmistä Itä-Pakistanissa.
  • 11.12.1970 Suomessa myydään ensimmäiset lottokupongit.
Julkaistu: 14.7.2020
Kommentoi »