Tuulilasi

Peugeotin uusin ralliauto sai vahvan lähdön


Peugeotin uusin kilpa-auto, uuteen R5-luokkaan kuuluva nelivetoinen Peugeot 208 T16, suoritti kansainvälisen ensiesiintyminensä rallin Euroopan mestaruussarjassa.
Kuvat Peugeot

Debyytti sujui vahvasti, sillä rankkana tunnettu Acropolis-ralli päättyi Peugeotin voittoon.

Peugeot Sport lähti Euroopan mestaruussarjan kauden ensimmäiseen sorakilpailuun kahden auton voimin. Peugeot Rally Academian nuoret leijonat, irlantilainen Craig Breen (24) ja hollantilainen Kevin Abbring (25), pääsivät käskyttämään uutta nelivetoista 1,6-litraisella turbomoottorilla varustettua Peugeot 208 T16- autoa ensimmäisen kerran soralla kilpailumielessä. Kokemusta asfaltilta kerääntyi samalla, sillä Kreikassa ajettiin yksi kilpailupäivä asfaltilla.

Eniten pohja-aikoja

Peugeot Sportin kuljettajakaksikko avasi ralliviikonlopun kirjauttamalla testierikoiskokeen nopeimmat ajat.

Kilpailun aikana Peugeot- kuljettajat ajoivat yhteensä kuusi erikoiskokeiden pohja-aikaa, eli enemmän kuin mikään muu automerkki koko viikonvaihteen aikana. Toiseksi eniten erikoiskokeiden pohja-aikoja ajoi Bryan Bouffier, joka Citroën DS3 RRC-autollaan täydensi ranskalaismerkkien ylivoimaa tässä luotettavuutta kysyvässä kilpailussa sijoittumalla yleiskilpailun toiseksi 8,1 sekuntia voittaja Craig Breenille jääneenä.

Yleiskilpailun kolmas oli yhteen pohja-aikaan yltänyt puolalainen Kajetan Kajetanowicz, joka pudotti Esapekka Lapin podiumilta.

WRC-auton pikkuveli

Periaatteessa R5-luokan auto on teknisiltä säännöiltään nykyisten WRC-autojen pikkuveli.

Moottorina käytetään samaa polttonesteen suorasuihkutuksella varustettua turboahdettua voimanlähdettä, mutta sen käyttämää ilmamäärää on R5-autossa rajoitettu WRC-autoja enemmän. Tuloksena R5- auton suurin teho on 280 hevosvoimaa, eli noin 50 hevosvoimaa WRC-autoa vähemmän.

Molempien ryhmien autot ovat nelivetoisia, mutta R5-autossa vaihteita on viisi, WRC-auton kuuden sijaan. Myös R5-auton aerodynamiikkaa on rajoitettu rallin ykköstykkeihin verrattuna. Molempien autoryhmien autojen minimipaino on sama 1230 kg.

Voimassa olevien kansainvälisten rallisääntöjen mukaan nykyaikaisilla WRC-autoilla ei saa ajaa alueellisissa mestaruussarjoissa, kuten Euroopan mestaruusralleissa. Rallin MM-sarjassa WRC-autot ajavat luokassa WRC1 ja R5-autot puolestaan luokassa WRC2.

Hintakatto takaa suosion

Uuden R5-luokan auton maksimihinta asfalttirallivarustuksessa on 180 000 €. Tähän on päästy säätämällä R5-auton komponenteille suurin sallittu myyntihinta, joten R5-autojen käyttökulut tulevat myös olemaan helpommin hallinnassa kuin aikaisempien huippuryhmien autojen.

Korkeapuristeisen moottorin vuoksi R5 vaatii komponenteiltaan valvotun polttoaineen käyttöä, jonka Kansainvälinen Autourheiluliitto toimittaa kaikille kilpailupaikoille polttoaineen tasalaatuisuuden takaamiseksi myös kehittyvissä maissa ajettavissa ralleissa.

Tämän vuoden alusta alkaen kyseisen polttoaineen käyttö on sallittu myös rallin Suomen mestaruussarjassa, jotta uutta kalustoa voidaan hankkia myös meidän rallisarjaamme.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 31.3.2014