Tuulilasi

Peugeot-Citroën sai kaksi suurmaata tuekseenPeugeot-Citroën sai kaksi suurmaata tuekseen

PSA Peugeot Citroën ja kiinalainen Dongfeng Motor Group (DFG) tavoittelevat 400 miljoonan euron vuotuisia synergiahyötyjä, ja 1,5 miljoonan auton vuotuista valmistusta ja myyntiä Kiinassa vuoteen 2020 mennessä.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Joonas Brandt

Yhtiöiden välinen sopimus tiiviimmästä strategisesta yhteistyöstä tuotekehityksessä, valmistuksesta ja markkinoinnista allekirjoitettiin Pariisissa viime viikon keskiviikkona. Tilaisuuteen osallistuivat Ranskan presidentti Francois Hollande ja Kiinan presidentti Xi Jinping.

Suunnatulla osakeannilla Kiinan valtion omistamalle DFG:lle ja Ranskan valtiolle siirtyy 14 prosenttia PSA-konsernin osakkeista. Osuus on yhtä suuri kuin Peugeotin perheen omistusosuus yhtiöstä. DFG ja Ranskan valtio investoivat kumpikin 800 miljoonaa euroa konsernin toimintojen kehittämiseen.

Muiden osakejärjestelyjen ansiosta konsernin osakepääoma vahvistuu 1,4 miljardilla eurolla yhteensä 3 miljardiin euroon, kuten helmikuussa solmitussa aiesopimuksessa määriteltiin.

Siunaus huhtikuun lopulla

PSA:n ja DFG:n strategisella yhteistyöllä on kolme pääperiaatetta.

Kiinan Wuhanissa toimivan yhteisyrityksen DPCA:n toimintaa tehostetaan siten, että yhtiö kasvattaa vuosimyyntinsä 1,5 miljoonaan ajoneuvoon vuoteen 2020 mennessä, ja Kiinaan perustetaan tutkimus- ja tuotekehityskeskus. Sen päämääränä on uusien tuotteiden ja teknologioiden kehittäminen nopeasti kasvaville markkina-alueille ja Kiinaan.

Lisäksi perustetaan yhteisyritys tehostamaan Peugeotin, Citroënin ja Feng Shenin (DPCA:n oma automerkki) myyntiä Kaakkois-Aasiassa ja mahdollisesti muilla kasvavilla markkina-alueilla.

Tiivistyvän yhteistyön arvioidaan tuovan PSA:lle ja DFG:lle yhteensä 400 miljoonan euron arvoiset vuosittaiset synergiahyödyt autonvalmistuksessa vuonna 2020.

Osakejärjestelyt ja yhteistyösopimus astuvat voimaan, kun sekä Ranskan että Kiinan viranomaiset ovat ne hyväksyneet ja kun toimenpiteet on käsitelty Peugeot SA:n yhtiökokouksessa huhtikuun loppupuolella.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 1.4.2014